En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

Strövarkort 153. Vilken lunkarkamera är bäst? Tyskt eller japanskt?

Vad har du runt halsen? Och vad har du i huvet? Är det en tysk kamera med en liten röd prick på? Eller en koreansk som låter som om man nyser. Eller kanske en gammal japan som också borde ha en röd prick på sig. Själv har jag en svartkamera. En som helst vill dölja sitt ursprung.

Visst är det fånigt, för att inte säga patetiskt, att man betalar alldeles för mycket pengar för en kamera som man sen tejpar över alla kännetecken på. Eller är det det?

Nja, jag har alltid tyckt att det är synnerligen jobbigt när folk står och läser på smällan och säger: "Tar den bra kort den där Canikonen?" Som om den pinnade iväg själv ut på stan och kom hem med kortet fullt av mästerpix.

Jag skulle helst vilja ha kameran inopererad bakom ögonlocken så att ingen såg att jag hade den. Det är därför jag så ofta torrfotograferar utan kamera, bara glor och knäpper av, blinkar och knäpper av igen.

För ärligt talat, visst är det snurrigt att vi ska traska runt verkligheten med varumärken runt halsen - jo remmarna är ju också märkta, inte minst - och dessutom betala hutlöst mycket för att få göra det.

Men okej, låt oss för all del erkänna att vi är fast. Inlåsta i prylhysterin där varenda ny pixel avhandlas som om det vore svaret på frågan om livets mening.

Själv har jag haft varenda kamera av betydelse som finns på marknaden. Eller fanns, för detta hände sig på den tiden då de drevs av film.

Nu hoppas jag ha blivit lite klokare. Fast fan vet, det är tydligen nån ny Fusony eller Leiban på gång. Nån som kommer att förändra livet för alltid och som jag bara måste ha för att få vara med. Och vem har råd att tejpa över en logga som man betalt 25 000 för?

Nån som kan gissa vad jag använt för kamera till dom här knäppen?

Inlagt 2014-05-14 07:52 | Läst 1741 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fina bilder Göran!
Kameror speglar nog även det vår inställning i samhället och till samhället, "vad fin och dyr kamera du har, du måste vara duktig!" Eller för att hårddra det hela litet, "vilken fin lägenhet du köpt på Strandvägen, du måste vara duktig!" ;) :)
/B
Svar från goranton 2014-05-14 08:05
Tack Bengt! Och vilken bil man kör. Själv ska jag sälja min efter sommaren. Har haft den i 12 år nu och tänker mig en bilfri framtid.
Det är en Alfa Romeo. Vad säger det om insidan på min skalle?
/G
Benganbus 2014-05-14 10:20
Jag har mycket liten erfarenhet av Alfa, bara en liten upplevelse!
Jag och en god vän skulle åka upp till Idre för att åka skidor, och kompisen hade nyss tagit ut en sprillans Alfa. Nå'n mil utanför Idre så började bilen låta konstigt, och när vi kom fram, tur va väl det, för närmaste Alfa-verkstad fanns inte i Idre, för nå'n packbox för olja hade spruckit och bilen fick sedan bogseras till Stockholm!
Men jag har ingen längre erfarenhet av bilen! :)
/B
begust 2014-05-14 11:36
Ett gäng läckra bilder. Alfa är för självplågare ;-). Jag ägde en Alfas Alfasud i 6 månader. Dyraste bilaffär hittills :-) Hade varit bättre att lägga de pengarna på ett gäng bra gluggar till kameran.
Svar från goranton 2014-05-14 12:16
Jo, fast jag måste protestera lite för min Alfa har varit helt suverän. Det är en 156:a och jag har inte haft några problem med den utöver vad som brukar kalla normalt slitage. Problemet med Alfa är att reservdelar ofta är dyrare än till vanligare märken. Men känslan i en Alfa kan nog bara jämföras med en Leica eller så eftersom den bygger på att man ska vara en med sitt verktyg.
Nåväl, nu ser jag bortre parentestecknet på bilägarperioden. Vad ska man äga en bil för när man bor i storstan? Det går att hyra och SL funkar perfekt. Är dessutom billigt för en pensionär.
/Göran
Fina bilder Göran. Den där vargbilden gillar jag skarpt och kan tänka mig betala en slant för. Vad gäller kameror så finns det bara en, och det är den du tar bilderna med. Missar man bilderna så är det ytterst sällan kameran det handlar om... Att man sen springer runt, letar, köper, säljer och våndas är en helt annan sak. Lätt patetiskt sak för den delen.
Jag har alltid arbetat med Nikon-kameror eftersom jag gillar deras objektiv och dom kan s a s följa med till nästa kameramodell. Den 28:a jag ofta använder är en manuell glugg som jag aldrig tröttnar på. Den har suttit på allt genom åren. Från en gammal Nikon F, via F2 och vidare in i den digitala världen, d700 och numera på en Df.
Det viiktiga med en kamera är att "den svarar". För mig innebär det att den hundradels sekund den tar att överföra synen till exponeringen är avgörande. Jag köpte t ex en X100 när de kom, men blev lätt tokig på att jag upplevde en delay från avtrycket till själva exponeringen.
En sak till - Eugene Smith, i mitt tycke en av dem fem främsta fotograferna någonsin, plåtade med i stort sett alla kameror som fanns under den tid han levde. I en av hans främsta dokumentationer, den om miljökatastrofen i Minamata i Japan, använde han en kamera av märket Miranda. Ett udda märke redan på sin tid. Men han gillade Miranda och det visade sig vara ett bra kameraval. För honom. För någon annan handlar det om ett annat märke. Men oavsett detta så är det alltid bilderna man tar som gäller.

Hörs/per-erik
Svar från goranton 2014-05-14 12:21
Tack Per-Erik. Vargarna plåtade jag för några år sen på Kolmården när jag var gäst i deras hägn. Det var nog lite konkurrens om mina omsorger som avspeglade sig i den eviga kampen om rangordning som flocken idkade. Nu får man ju inte längre besöka vargarna av kända (sorgliga) skäl.
Miranda minns jag. Hade inte dom en rätt speciell sökare av skorstensmodell som tillval?
Håller med i varenda tum om Eugene Smith. Han var en av mina första fotografidoler. Inte minst efter avsnittet i den första Darkroom-boken. Cigaretter och klassisk musik var recptet för bra mörkrumsarbete, enligt honom.
/Göran
Bra bilder oavsett verktygen. :)
-affe
Benganbus 2014-05-14 12:57
Affe!
Fast vissa verktyg e bättre än andra! :)
(Så här oss emellan bara!)
/B
Väldigt bra bilder, bland det bästa jag sett på länge på Fotosidan! Lägg gärna upp mer!
Hej,
Verktyg behöver vi, som en hammare för spikning. Du har spikat fast några ögonblick så fint här.
Fortsätt
Bob
Svar från goranton 2014-05-14 12:25
Tack Affe, Erik & Bob. Och du Erik, om du klickar dig bakåt i min blogg så hittar du rätt många av mina bilder.
/g
Jag gillar verkligen bild 3. Spännande och bra.

När det gäller teknik så tillhör jag de lugnare. Jag känner flera som konstant byter kameror i jakt på något. Men jag får ju iofs prova alla kameror i jobbet.
Svar från goranton 2014-05-14 12:24
Tack för berömmande ord. Jag minns när jag kom till fotoskolan och fick börja inventera plåtskåpen där. Då kan man snacka om ett närmast otillbörligt tallande.
/G
Fina bilder du lagt upp men ingen på Alfan;)

/Stephan
Svar från goranton 2014-05-14 16:16
Får väl försöka avbilda den nån gång framöver. Kanske nån som blir sugen...?
Nej Göran det går inte att ströva runt med vilken kamera som helst på gatan.. Se här en av gatufotandets regler:

" The best street photos are generally shot with a fondly burnished Leica and wide-angle lens, preferably on hand-rolled Tri-X, while wearing a beret or fedora. Telephoto is prohibited. Large cameras are prohibited".

Fina bilder som alltid.
/Krister
Svar från goranton 2014-05-14 16:15
F'låt. Glömde det.
/G
präntare 2014-05-14 16:18
Kanske skulle man börja använda storformat vid gatufotografering.