En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

STRÖVARKORT 262. Var håller alla fotointresserade hus?

För två veckor sedan öppnade årtiondets fotoutställning på Liljevalchs konsthall: Anders Petersens Stockholmsbilder. Hundratals fotografier från livet i Stockholm 2015–2018. Bilder från golv till tak. Fotografier av tillvaron som den kan te sig idag för folk i "världens hippaste huvudstad." 

Det egendomliga och kusliga är den totala tystnad som råder och som har rått omkring utställningen. Inte en enda tidning har skrivit om den, analyserat eller recenserat  bilderna. Det är som om någon lagt ett stort och tungt lock över alltihopa. Som att det här pratar  vi inte om, det här är för svart och tungt, det skiter vi i.

Är det så är det förfärligt! Anders Petersen är vår tids största och internationellt mest berömda fotograf. En värdig arvtagare och vidarebärare av Christer Strömholms arv, en närbildsskildrare av hur det är att vara människa då, nu och framöver.

Hans bilder är aldrig insmickrande, de kräver både tålamod och uthållighet. Deprimerande? Javisst. Men också humoristiska och med en blinkning till det absurda. Och alltid med ett ställningstagande FÖR människan. För vad det innebär att kämpa på och slåss för en gnutta värdighet och humanism.

Så alla som faktiskt är genuint fotointresserade i allmänhet och har en känsla för mänsklighet i synnerhet ska förstås bege sig till Djurgården och kolla in utställningen. För mycket bättre än så här blir det inte.

Inlagt 2019-06-01 19:36 | Läst 1562 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Göran vi hinner inte ,först måste vi tänka
på oss själva, sedan klimatet.Som du vet
har vi inte eoner av tid .Ärligt talat är inte
medmänniskorna bara i vägen.

/peter
Situation Stockholm har en artikel om Anders och utställningen i senaste numret, så ett tips är att leta på nån som går och säljer den. En riktigt bra och välgjord tidning är det, som alltid väl värd de 60 rixdaler den kostar.

Sen har både Svenskan och DN recensioner i dagens tidning, så alldeles tyst är det inte. Men visst har du rätt i att det är värt ett besök.
Ser man på! Det börjar röra på sig. Fast jag undrar förstås varför inte denna sidas skribenter anser det mödan värt att ta sig till Liljevalchs. Fast de kanske inte hinner för alla nya kameror som ska testas.
Den här karamellen suger jag på. Den är sedan länge inplanerad och det blir nog två resor in till huvudstaden. Anders Petersen är synnerligen viktig i mitt egna och antagligen också det allmänna fotosverige.
Läste också ett bra reportage i Situation Stockholm om AP. Och utställningen.
En del är ute i bushen, men den kommer jag att se så småningom. Och jag har sett utställningen presenterad på TV för någon vecka sen, men kommer inte ihåg vilken kanal, SvD också/ Björn T
Jag ska göra ett (givet) besök imorgon! Hanns inte med idag. Glad att utställningen sammanföll med ett besök till Sverige och huvudstaden.
Från Skåneland skall jag resa upp och se utställningen det är ett måste. Våra vägar har korsats då och då under de åren jag fotograferat...en synnerligen sympatisk människa är han.
Helt klart är hans bilder lika mycket sevärda som Christer Strömsholms det tycker säkert alla fotografer som kan ta mot deras budskap.
Jag har rekommenderat utställningen till två barnbarn som bor i Stockholm som är bildintresserade. Spännande vad de kommer tycka.

Ha fin söndag på dig
Gun-Inger
Personligen kommer jag inte se denna utställning. Har tyvärr mycket svårt för den kategori av foto där människor fotas i utsatta situationer bortom all värdighet. Krigsfoto har jag också väldigt svårt för.