En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

Nyliga kort ... 51

Att titta på folk som tittar på folk.

Museer är kul ställen. Synd att inte dom som bestämmer alltid håller med. Men jag som plåtgubbe uppskattar att vandra runt i salarna och kolla in. Särskilt på andra som går runt salarna för att kolla in.

För det kan vara tacksamt att avbilda koncentrerade betraktare. Och för att verkligen ta in konst behöver man vara koncentrerad.

Det är rätt många år sedan jag började plåta på museer och när jag startade var det i regel fritt fram. Numera har man dock börjat sätta upp förbud och förmaningar, pekfingrar och överkorsade-kameror-skyltar. Men vad är man rädd för? Det mesta av den gamla konsten är ju långt bortom upphovsrätt och folk går ändå runt med sina telefoner och knäpper.

Så jag struntar i regel i förbuden. De uttråkade vakterna får förmana och hytta bäst dom vill. Jag tar mina bilder och dom får vakta sina.

Inlagt 2023-11-08 11:23 | Läst 303 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fin bild, Göran! Håller med dig, det borde vara tillåtet att få fota på museer, precis som det är på andra allmänna platser. Det är viktigt för dokumentationen av vår samtid. Däremot kan man så klart ha ett förbud mot rena avbildningar av konstverken på utställningarna, men det är en annan sak.
Svar från goranton 2023-11-09 10:02
Tack Johan.
/Hälsningar Göran
För länge sen, vid ett intendentbyte, blev det plötsligt förbjudet att fotografera på både Nationalmuseum och (gamla) Moderna Museet här i Stockholm. Jag hade årskort och gick ofta på bägge ställena, och gav mig f-n på att få en komplett serie porträtt av vakterna... ;-). Det lyckades också efter ett antal besök; det var långt före digitaltiden, så jag använde min Rolleiflex. Och den var ju som gjord att smygplåta med, så jag blev aldrig ertappad. Men bilderna har jag inte kvar, och det var ju inte de stackars vakternas påhitt heller... Och numera är det tillåtet att plåta igen, utan blixt eller stativ, vad jag vet.
Svar från goranton 2023-11-09 10:03
Där ser man; det svänger i museeivärlden. Precis som med entréavgifterna. Ibland är det si, ibland är det så.
/Ha det gott, Göran