En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

Strövarkort 196. Min senaste Moriyamaperiod

Vi har dom väl alla, våra perioder då vi är mer eller mindre påverkade av andra. I synnerhet som fotograf har det där växlat genom åren. Första gången jag insåg att fotografi kunde vara något annat än kort från semester och födelsedagar var då jag såg Rolf Winquists bild av en liten flicka med våt tax i ösregn. Den är fortfarande en av dom bästa bilder jag vet.

Sen kom dom klassiska förstås: Cartier-Bresson, Frank, Winogrand. Svenska Strömholm och Petersen. Och så japanerna. Men med japanerna är det så att det också har med en djupare längtan att göra. Min ständiga önskan att få fara tillbaka till världens mest spännande land.

Jag besökte Japan för sex år sen men en del av min själ blev kvar där. När jag nu närstuderar gamla favoriter som Moriyama och Araki är det lika mycket för inspirationens och bildskapandets skull som längtan efter att rent fysiskt få beträda japansk jord igen.

I väntan på uppfyllelse har jag börjat gå  igenom mina strövarkort från Japan 2009. Här är några av dom:

Inlagt 2015-06-15 11:13 | Läst 1588 ggr. | Permalink

"Satt för en stund sedan och bläddrade i en bok med Moriyamas bilder. Återkommer då och då till hans bilder. Funderar lite på vad det är som gör att jag fastnar för dem. Borde åka till Japan nån gång. Inte för att i något fåvitskt försöka göra lika men för att kolla hur det ser ut helt enkelt. Och låter. och doftar. Och springer av en slump på dina bilder här i din blogg! Väldigt inspirerande och fina bilder! med vänliga hälsningar Gunnar S"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder, spännande detta hur vi influeras av olika känslor och stämningar.
Men det är ganska svårt att få gehör för det, speciellt på en fotosajt där det mesta verkar handla om prylar och sådant som är "inne" för stunden (inget unikt för fotosidan). Länkade till Micke Bergs bilder från Vätternrundan för några bloggar sedan, det bästa jag sett på länge, nästan noll respons och ingen kommentar som visade att man ens varit inne och tittat på bilderna. Ytterst besynnerligt på en sajt där man förväntar sig ett stort intresse för fotografi, likadant har det varit alla gånger jag försökt lyfta fram någon fotograf och deras bilder.

Moriyama gillar jag, Araki har jag lite svårare för, men det går knappast att komma runt Japanerna om man är intresserad av samtidens fotografi.

-affe
Svar från goranton 2015-06-15 14:51
Du har så rätt Affe; man blir lite förvånad över att det mest är apparatsnack på den här sidan. Apparaterna är ju bara till för att vi ska kunna vara kreativa och skapa någonting. Håller med om Mickes bilder. Jag följer alltid hans blogg och gillar starkt det han gör och Vätternrundan var mycket stämningsfull.
Jag fortsätter att rota runt bland mina Japankort så det kanske kommer några flera vad det lider.
Ha det gott och klappa om vovven.
/Göran
Det var fina och spännande bilder! =)
Svar från goranton 2015-06-16 07:00
Tack Heléne!
/Hälsar Göran
Intressanta bilder. Tänker ofta på hur man skulle kunna tillägna sig lite Moriyama.
Svar från goranton 2015-06-16 06:59
Tack, jag tror (vet) att det är svårare än det kanske ser ut. Det enkla är det sköna värt.
/Hälsningar Göran
Satt för en stund sedan och bläddrade i en bok med Moriyamas bilder. Återkommer då och då till hans bilder. Funderar lite på vad det är som gör att jag fastnar för dem. Borde åka till Japan nån gång. Inte för att i något fåvitskt försöka göra lika men för att kolla hur det ser ut helt enkelt. Och låter. och doftar. Och springer av en slump på dina bilder här i din blogg! Väldigt inspirerande och fina bilder!

med vänliga hälsningar Gunnar S
Svar från goranton 2015-06-16 06:58
Tack Gunnar! Jo jag kan verkligen rekommendera Japan. Jag har alltid haft en märklig dragning till det landet. Kulturen, maten, estetiken, naturen, ja allt har lockat. Och till min stora glädje visade det sig att allting var precis så fantastiskt när jag väl kom dit. Så ta dig en tripp till soluppgångens land. Och glöm inte kameran.
/Hälsningar Göran