Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Scott Kelby: så tar du vinnande bilder

Scott Kelby: så tar du vinnande bilder

Du måste lära känna ditt motiv för att komma hem med vinnande bilder. Photoshopguron Scott Kelby visar exakt hur genomusla bilderna kan bli om du chansar.

Under en timme pratade photoshopguron Kelby om bildkomposition och hur man tar vinnande bilder på Google+ Photographers Conference.

Drömmen att passera en spännande vy, ta en exponering och komma hem med drömbilden är ouppnåelig för de allra flesta, vilket Scott Kelby tydligt visade i sitt föredrag som bland annat bestod av en serie dåliga bilder på Taj Mahal.

Pedagogiskt förklarade han vad som gjorde bilden dålig, den växande desperationen och slutligen hur han lyckades hitta en lösning som gav honom en bild han var nöjd med (efter en genomgång i Photoshop).

Du kan även titta på videon genom att klicka på bilden ovanför texten.Av Amy Lagerman
Publicerad 2012-06-11. Läst av 15359 personer.
Fotosidan Plus | Makrofoto på Öland 12-15 september 2019

Som Plus-medlem får du 1000 kr rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-06-11 17:00   IronDavid
Som alltid har Scott Kelby mycket intressant att dela med sig av! : )
Jag har ju alltid gillat honom just för att han är så brutalt ärlig och
så verklighetsförknippad med allt han förklarar...

Tack än en gång Scott!

/David.
dive   2012-06-13 20:15
Måste säga att Photoshop verkligen förstör bilder..manipulerande. Lightroom är en helt annan sak, där förändrar/förbättrar man ljus/färg/kontrast etc....
Men i Photoshop kan du förvanska hela bilden till något helt annat. Man kan ju lika väl göra en ren data animering / produkt., då slipper man leta efter en vägg med 2 st aircondition med två blå dörrar.

Ne, Photoshop är verkligen inget verktyg för foto "proffs". Utan Photoshop är till för rena amatörer som tar dåliga bilder och vill göra dem till något helt annat en det var från början. Jag kan "köpa" att bilder manipulerade i Photoshop eller andra liknande program kan vara grymt läckra, men då ska man klart och tydligt märka att det är gjorda i Photoshop, och inte att man tar bort en stupränna eller en människa, utan att man helt från början gör bilden som ett konstverk.
Cygni   2012-06-16 15:55
Att möjligheten att ta bort och lägga till finns i PS, gör det ju inte till att man måste. PS är tusan så mycket bättre än Lightroom/Aperture på att finlira i bilderna. Snarare är det väl proffsen som använder PS och amatörerna Lightroom/Aperture.

Kan du göra "dodge and burn" precis som du gör i ett analogt mörkrum i Lightroom? Nä, trodde väl det!
IronDavid   2012-06-17 14:26
Hehe... Jadu Christer, jag orkade bara inte svara på Michael Berglunds inlägg. Det bara påvisar att han -som så många andra här- uppenbarligen älskar att prata om sånt som dom inte vet någonting om... : )

Det roligaste tycker jag är att Michael Berglund påstår att han kan se skillnad på vilket program två olika bilder är tuschade i... Det är HÖGST imponerande tycker jag, speciellt om man skulle använda samma verktyg i båda program... : )

Vilket som, Scott är en trevlig prick!

/David.
2012-06-11 17:46   gatosi
Det var en mycket innehållsrik föreläsning!
Synd för honom bara att han uppenbarligen ogillar AC-grejer. Han går miste om en del härligt absurda bilder.
2012-06-11 17:56   Leaflet
Han är ganska kul faktiskt. Brukar följa honom och hans kompisar (duktiga fotografer) på Dtown-TV. Det är mycket nyttiga tips på ett lättsamt sätt.
2012-06-11 20:45   TVS
Är det verkligen bara jag som tycker att Scott Kelby är sjukt överskattad?
Leaflet   2012-06-11 21:35
Aaa...de är ju amerikaner. Det får man ta med lite distans...:-)
Daniel Wirgård   2012-06-12 10:50
Nejdå. Han är bra på att avdramatisera saker och entusiasmera nybörjare men personligen tycker jag han är ganska tröttsam i längden. Det jag såg av detta framförande var väl helt ok. Han är väl mer av en inspiratör och tekniklärare än fotograf. Tyckte han förstörde de flesta av bilderna.. Clarity, hdr och vibrance borde utrustas med ransoneringshäfte.
2012-06-11 22:03   levitte
"visar exakt hur genomusla bilderna kan bli om du chansar"??? Det var väl ändå en rätt usel sammanfattning av vad Scott försöker framföra!
2012-06-11 22:11   azek99
Mmm, inte så bra men ändå rätt bra. Borde utveckla det men kommer inte längre än att jag tycker inte hans kreativa förmåga är speciellt kreativ. Han vågar visa blunders och bjuder mkt på sig själv, mkt kred för det.
/Anders
2012-06-11 23:46   esbtse
Bra inslag
/Thomas
2012-06-12 00:05   Kijana
"Drömmen att passera en spännande vy, ta en exponering och komma hem med drömbilden är ouppnåelig för de allra flesta.."

Citatet avslöjar rätt väl att det inte handlar om seriös fotografi i det här fallet. Eller rättare sagt, ingen seriös fotograf tänker så.
2012-06-12 00:36   Pajaspojken
Briljant! Fantastiskt användbart!
2012-06-12 09:45   Mumiemonstret
Det var en lättsam och bitvis lärorik lektion med lite för mycket upprepning. Var det inte ironiskt att en lektion om komposition filmades mot en så ohemult bråkig och distraherande bakgrund?
2012-06-12 10:21   Kogg_M
Scott har en humor som inte gillas av alla. Det gäller både hans liveshow och böcker. Jag gillar honom skarpt och han är ärlig och går rakt på sak plus att han är ganska pedagogisk och grymt kunnig på bl.a. Photoshop och Lightroom. Jag känner igen mig i så många punkter han nämner och skrattade gott. Det var kul att lyssna på hans funderingar kring bilder på Turning Torso i Malmö där jag själv bor. Jag har nog haft alla hans vinklar på byggnaden i min sökare och tog en del av liknande bilder med videokamera som jag jobbar yrkesmässigt med. Känner också igen frustration av att vara på en vacker plats och inte kunna hitta "bilden" trots att man vet att den finns där. Praktisera, praktisera är ordet och träna ögat att skala bort, beskära, se saker som en kamera ser dem. Det är en lång process. På hans hemsida kan man se att han KAN ta bra bilder också( http://scottkelby.com/).
Det finns många klipp med honom på youtube och han är med i websändningar The Grid (http://kelbytv.com/thegrid/).
Fattar inte att han hinner med allt han gör.
/Milan
TVS   2012-06-12 12:43
Ja det där med "grymt kunnig" är ju relativt. Men visst är han över medelgod, men det finns många mångt mycket vassare.
Kijana   2012-06-12 12:45
Kelby gör en del påståenden som absolut inte är humor (yrkesfotografers hemligheter, med mera), utan snarare gränsar till bondfångeri.
Mrdoderhult   2012-06-12 14:46
På vilket sätt då?
har inte läst omnämda böcker..
2012-06-12 21:49   Tony D300
"Work the scene" Något man borde testa oftare!
2012-06-13 20:46   Anjou
"Ja det där med "grymt kunnig" är ju relativt. Men visst är han över medelgod, men det finns många mångt mycket vassare."

@Tobias Vincent Solem

Det finns inte många som är vassare på allt. Scotts styrka är ju hans bredd. Han är vass på Photoshop, vass på foto, vass på att skriva böcker, vass på pedagogik. Och inte minst är han en entrepenör som är vass på att göra business av det han håller på med. På den sista punkten brukar de flesta kreatörer gå bet. All heder!

/ Kalle
TVS   2012-06-17 15:58
Vass på Photoshop håller jag med om, han har ACE om jag inte minns fel. Foto och böcker däremot är jag inte riktigt på samma nivå. Skulle kalla honom för lite över medel, inte mer. Att han är en duktig säljare och businessman har jag inget heller att säga emot. Han är en skrävlare som fyller i många stereotyper. Vad sedan gäller hans pedagogiska sinne så är vi också överens.

Dock var det främst hans förmåga som fotograf och huruvida han skulle komma med något nytt under solen som han hela tiden hävdar som jag ifrågasatte. Han framhäver sig som en innovatör i foto, det håller jag icke med om.
2012-06-15 11:56   Lars Wallström
Bra pedagogiskt grepp att inte bara visa den "perfekta" slutbilden. Angående att fixa i PS eller inte: för mig är det en stor skillnad mellan att ta bilder eller att göra bilder.

Men som alltid är det ju subjektivt vad man föredrar, själv är jag kanske lite för mycket old school... ;)

Merläsning

Ny finess i Lightroom och Adobe Camera Raw

Textur efterfrågat av användarna - släta ut eller framhäv detaljer. Läs mer... 4

Många nyheter i uppdaterad Lightroom-utmanare

ON1 Photo RAW 2019.5 släppt - dual mode och förbättrad historik bland nyheterna. Läs mer... 8

Artisten Ariana Grande stäms för bildstöld

Lade ut annan fotografs bilder på sitt Instagram - stäms av upphovsmannen. Läs mer... 4

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 4/2019 är "Bröllop" respektive "Stadslandskap". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Du kan ladda upp till och den 19 maj. Läs mer...

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...

Nikon Z6 och Z7 får ögon-AF

Nu är den nya mjukvaran klar som ger Nikon Z6 och Z7 ögon-AF. Firmware-uppdateringen innehåller även två andra betydande förbättringar. Läs mer... 2

Tre snabba hårddiskar - mindre än ett kreditkort

Små och snabba solid state-diskar som ska tåla lite extra hårda tag. Läs mer... 3

Tom Svensson blir ambassadör för World Animal Protection

Djurskyddsorganisationen World Animal Protection presenterar sina första svenska ambassadörer – inflytelserika personer som på olika sätt stödjer arbetet för världens djur. En av dem är bevarandefotografen Tom Svensson. Läs mer...

Han fångade det sällsynta på bild - en svart leopard

Efter flera försök lyckades Jan Fleischmann få en bild på den sällsynta svarta leoparden. Läs mer... 1

DJI Osmo Action utmanar GoPro

DJI är kända för sina drönarkameror, men ger sig nu in i ett nytt segment: actionkameror. DJI Osmo Action är en direkt konkurrent till GoPro Hero 7 Black. Läs mer...

Miops Smart Trigger