Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Rapport från Fotomässan 2012

Rapport från Fotomässan 2012

Årets Fotomässa bjöd på många intressanta bilder och prylar. Vi har gjort ett omfattande mässvep för dig som inte var där.

Fotoutställningar ingår i Fotomässans koncept. Årets mässa bjöd på flera utställningar av fotografer som höll internationell klass. Ändå saknades ett riktigt stort namn som dragplåster. John Halméns extrema närbilder på småkryp prydde affischerna och fascinerade många.

Elisabeth Toll utsågs tidigare i år till Årets modefotograf. Hon bor i Paris och jobbar regelbundet för modetidningarna Vogue och Elle. På Fotomässan ställde hon ut serien Masquerade med bilder som starkt påminde om målningar från 1500-talet.

Norskan Margaret de Lange har tidigare ställt ut på Fotografiska. Hennes projekt Daughters pågick under tolv år och handlar som namnet antyder om hennes döttrar. Hon väntade med att visa bilderna tills döttrarna blev vuxna. De är nu 26 respektive 23 år.

Heinz Maier har bara fotograferat sedan 2010, men har ändå lyckats ta de klassiska droppbilderna (som många provar att ta) till en ny nivå där varje bild lyckas överraska.

Programmet var fullspäckat med live-fotografering och föreläsningar på två scener. Den amerikanska fotografen Joe McNally bjöd på en intensiv show som lockade en stor publik. Här ovan fotograferar Jakob Fridholm mat tillsammans med kocken Fredrik Eriksson.

Mattias Karlsson Sjöberg från Moderskeppet berättade om fördelarna med programmet Adobe Lightroom.

Den stora bokmontern var som oftast knökfull och lockade stora som små.

Flera fotoskolor fanns på plats. Fotolinjen på Viebäcks folkhögskola har deltagit på mässan under många år. Nu har de flyttat till Jönköping och bytt namn till Fotoskolan Jönköping.

Produktspecialisterna Lars "Nikon-Lasse" Petterson och Mats "Matte" Haglund visar upp en fungerande prototyp på en kommande 800 mm f/5,6 VR som är mindre och lättare än dagens 600 mm f/4. Nikon-Lasse antog att objektivet skulle börja säljas i vår.

Nikon har gjort tre exemplar av objektivet. En del fotografer fick låna objektivet under OS i somras och kunde ge utvecklarna feedback. På mässan visade Nikon-Lasse att bildstabiliseringen (VR-funktionen) kunde ge skarpa bilder på 1/15 sekund vid handhållen fotografering.

I Focus Nordics monter var ville många titta på Tamrons senaste objektiv som ännu inte kommit ut på marknaden – en 70-200/2,8 och ett 90 mm makro. Båda med bildstabilisering och tyst fokuseringsmotor. En snabb koll med en Canon 5D Mark II visade att zoomen verkade fokusera mycket snabbt. Makrot var inte lika blixtsnabb, men ändå betydligt snabbare än den äldre versionen.

Den äldre versionen utan innerfokusering kommer att fortsätta säljas eftersom den kommer att kosta mindre än hälften än det nya makroobjektivet som fått ett rekommenderat pris på cirka 10.000 kronor. 70-200/2,8 VC har ett rekpris på 18.000 kronor.

Leica visade upp en prototyp på nya Leica M som har fått CMOS-sensor. Den nya sensorn gör det möjligt att använda live-view (skärmsökare) och elektronisk sökare. Det gör att Leica M kan användas med Leicas R-objektiv om man har en adapter.

Det går att filma med Leica M. Kameran har fått en utbuktning vid tummen som ger ett bättre grepp än M8 och M9.

Canons CPS-representant Kalle Mörck visade upp den kommande zoomen EF 200-400/4L IS USM med infällbar 1,4x-konverter. Här är objektivet monterat på den nya videokameran EOS C100.

Mässbesökarna fick prova den kommande kameran Canon EOS 6D och de nya objektiven EF 24-70/2,8L II USM samt EF 24-70/4L IS USM och EF 35/2 IS USM. EOS 6D visade sig ha ännu tystare serietagning än EOS 5D Mark III.

Kommande EF 35/2 IS USM är är betydligt större än sin föregångare. Det beror bland annat på att Canon byggt in bildstabilisering men också för att objektivet fått en större frontlins. Anledningen till det är antagligen att ge bättre kantskärpa, lägre vinjettering samt snyggare bakgrundsoskärpa.

Gunnar Wahlbeck visade upp Samsung Galaxy Camera som är en kompaktkamera med operativsystemet Android som finns i många smartphones. Det finns ingen telefondel i kameran, men det går att kommunicera via Skype och installera olika appar.

Kameran har en imponerande stor skärm, men det gör också att kameran känns ovanligt stor för att vara en kompaktkamera.

Samsung EX2F är en ljusstark kvalitetskompakt med ljusstyrka 1,4 och en sensor som antagligen kommer från Sony. Den nya sensorn verkade ge snabb autofokus.

Stativtillverkaren Benro har lyckats etablera sig väl på den svenska marknaden. Nu har den svenske importören Niklas Andersson på Benro Sverige tagit in ett nytt märke som de säger ska motsvara amerikanske Really Right Stuff i funktion och kvalitet. De här kullederna ska klara av 40 respektive 60 kilos belastning.

Märket heter Sunwayfoto. Här visas ett L-fäste för Canon EOS 1D X. Prisnivån är något lägre än för Really Right Stuff.

Panasonic visade bland annat upp den nya toppmodellen Lumix GH3 som fått en betydligt mer ergonomisk utformning än tidigare modeller. GH3 är vädertätad och har ett batterigrepp som tillbehör. Här sitter den nya telezoomen 35-100/2,8 monterad.

I Sigma-montern ville de flesta titta på den nya versionen av 120-300/2,8 OS som fått vädertätning och helt nya 35/1,4 som kommer att kosta mindre än Nikons och Canons diton.

HT Foto säljer blixtmärkena Hensel och Cononmark. Den senare tillverkaren har kommit med radiostyrning av sin batteridrivna modell.

Hon Sony var NEX-6 mest populär följt av den kompakta fullformatskameran RX1. NEX-6 har inbyggd elektronisk sökare och wifi.

Sony kunde visa upp ett fungerande exemplar av omtalade RX1. De första exemplaren kommer att levereras i december. Priset hamnar några tusenlappar lägre än vad som tidigare sagts.

Sony A99 har i grunden samma sensor som RX1 och Nikon D600. Som sig bör i en Sony finns det en avancerade videofunktion.

I Fujifilms monter stod porträttfotografen Knut Koivisto och bjöd på tips för att ta bättre porträttbilder. Här använder han den nya systemkameran X-E1 som Fotosidan Magasin just nu testar till nr 1/2013.

Vid stängningsdags på söndagen var det många kameror och objektiv som skulle packas ner.

Fotosidans Johanna Leonsson fick hjälp av Kamera & Bilds reporter Bengt Luthman att riva montern.Publicerad 2012-11-26. Läst av 18725 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-11-26 15:17   nutte
Tack Magnus, bra sammanfattning. För mig var Joe McNally ett bra dragplåster med mycket tänkvärda och underhållande uttalanden :-).
2012-11-26 17:09   Hanseladams
Bra att bilder får så mycket plats på mässan MEN varför har man inte "orkat" printa ut enkla bildtexter till åtminstone en del av bilderna? Man hade ingen aning om vilken insekt man tittade på, vilken person som porträtterats eller i vilket land en landskapsbild var tagen. Slött tycker jag. DN fotograferna hade dock en väldigt bra presentation av både bild och fotograf vid bilderna i sin utställning. Så ska det se ut!
2012-11-27 13:48   Jan Rönnlund
Tack för bra reportage. Vi som inte var där fick lite mer kött på benen.
Blev mycket nyfiken på Canons nya 200-400 Zoom även om jag inte brukar Canon själv.
Hoppas Nikon nyfiket tittar över gränsen... för vilket obj det kommer att bli ;)
2012-11-30 10:00   Biancabc
Hej och tack för sammanfattningen!
Kul med matfotografering tycker jag:-).

Gjorde en sammanfattning av vad som sades på mässan när Jakob Fridholm och Fredrik Eriksson gjorde en live-matfotografering.

Det här är del ett i en serie som jag påbörjat - en fotoskola inriktad på matfotografering:
http://biancabrandon-cox.blogspot.se/2012/11/fotoskola-matfotografering-del-1.html
2012-12-02 15:52   pettur
Tyvärr missade jag årets upplaga av Fotomässan pga tjänsteresa.
Bra sammanfattning, men jag har för mej att PENTAX representanter skulle vara på plats år?
Om dom nu var på plats och ni missat eller avsiktligt avstått från att ta med lite info från världen utanför landet NikoCan, så är sammanfattningen inte så bra, utan rent utsagt dåligt...
Svar från froderberg 2012-12-02 16:21
Jag hann inte med allt på mässan och antagligen hade det blivit en alltför mastig artikel att läsa sig igenom. De här skrev jag inte om Olympus, Sirui, Hensel, Eizo, Profoto, Zeiss, Elinchrom, Lastolite, Think Tank, Lilliput, Vanguard, PhaseOne, LowePro, Wacom, X-rite med flera.

Merläsning

Backup av dina bilder - del 3(3) - I praktiken

Bildfiler blir större och större över tid på grund av informationstäthet och tekniska innovationer, detta gäller inte minst bearbetat material. Jobbar du med film i hög upplösning vet du också att det äter upp hårddiskutrymme i rasande fart. Det bästa är att köpa hårdiskarrayer med flera platser, så möjlighet för expansion finns. Läs mer... 1

Ny ljusstark 85/1,4 för spegelfritt

Sigma har utvecklat ännu ett 85 mm f/1,4 Art för spegelfria systemkameror. Denna gång är konstruktionen betydligt mer kompakt. Läs mer... 1

Nya iMac-modeller från Apple

Bättre webbkamera, tionde generationens Intel Core-processor och möjlighet till 128 GB ram. Läs mer... 20

Olympus E-M10 Mark IV ger högre upplösning

Olympus uppdaterar sin minsta modell i OM-D-serien. E-M10 Mark IV har bland annat en mer högupplöst sensor än sin föregångare. Läs mer... 7

Lång telezoom från Olympus

Olympus har tagit fram ett lättare och billigare alternativ för alla som tycker att deras 150-400/4,5 är för stor och dyr. Läs mer... 2

Lätt telezoom för Sonys spegelfria från Tamron

Tamron är snart klara med utvecklingen av en telezoom med Sony E-fattning som ska vara den lättaste i sin klass. Läs mer...

Publicera dina bästa bilder - tema hetta!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 5/2020 är "Hetta". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Värmeböljan kommer nu så vi förlänger t.o.m 6/8. Läs mer...

Nya väskor från Lowepro

Senaste Fastpack och Slingshot-väskorna anpassade för spegellösa system. Läs mer...

Varför jag älskar små kameror

Jag minns det fortfarande som igår. Det var en regnig novemberkväll 2002 och Kent skulle spela på Scandinavium i Göteborg. Jag hade blivit anlitad som fotograf för lokaltidningen Bohuslänningen och det var min andra konsert någonsin jag skulle fotografera. Jag var 19 år gammal och tog bussen dit från Uddevalla med min lilla analoga systemkamera. Läs mer... 24

Nytt objektiv från MS Optics

Det japanska källarföretaget MS Optics, som gjort sig känd för ovanliga objektiv med Leica M-fattning, har konstruerat ett nytt objektiv. Läs mer... 7

Miops Capsule360