Kampanj – Ett 1 års gratis Plus-medlemskap och rabatt på kameraförsäkring

Plusmedlemskap värde 220 kr per år

Annons

Sigma EX 30mm 1:1,4 DC HSM

Betyg


(4.31/5)
(baserat på 54 recensioner)
Skriv en egen recension


Summmering

Specialutvecklat normalobjektiv för digitalkameror, ljusstarkt, relativt kompakt och HSM-motorn för tyst fokusering. Filterstorlek 62mm.Janne Nilson
2016-11-28 janne68nilson

PLUS: Maffig/snygg och ljuskänslig lins
MINUS:

Gedigen glugg med trevlig bländare, perfekt för dåligt ljus o inomhus foto.
Hedda Berander
2015-10-13 loveisrocketscience

PLUS: Ljusstyrkan, skärpedjupet, mångsidigheten.
MINUS: AF seg i svagt ljus, och att det inte har IS, men det är heller ingenting jag saknat.

Använder detta tillsammans med APS-C kameror från Canon, nu senast 7DmkII, och det har i princip eliminerat mitt användande av normalzoom. Objektivet är inte superlätt, men inte så stort att det stör, och ljusstyrkan plus en kamera med helt okej ISO gör att jag slipper använda blixt om jag inte själv vill det. Skärpedjupet på f/1.4 är riktigt kort så det går att få bra bakgrundsludd även om brännvidden är rätt vid. Jag är ingen utpräglad pixelpeeper men jag har inget att anmärka på gällande skärpa.

Enda minuset är som flera andra också nämnt: autofokusen är i segaste laget när det blir mörkt.

Liknande produkter: Inga, det fanns inga snarlika i samma prisklass då.

Kundtjänst: -

Pris: 3800
Johan Fredriksson
2014-03-09 eskil23

PLUS: Billig, ljusstark, perfekt brännvidd för ett normalobjektiv
MINUS: Långsam AF, dålig kantskärpa

Jag hade ett Nikon 35mm f1,8G innan, men jag blev aldrig kompis med den. Brännvidden var antingen för kort eller för lång. 30mm är betydligt bättre brännvidd för ett normalobjektiv på DX.

Den här Sigman har bra centrumskärpa på alla bländare, men kantskärpan är rätt dålig fullt öppen, dessutom vinjetterar den en del. Bländar man ner försvinner vinjetteringen, men kantskärpan blir aldrig riktigt bra. Den efterföljande "Art"-modellen ska tydligen vara betydligt bättre på den punkten.

Liknande produkter: Nikon 35mm f/1,8G
Sigma 30mm f/1,4 Art

Pris: 1365
Henrik L Fahlander
2013-09-05 Damm på sensorn

PLUS: Kvalitetskänsla, AF, bokeh
MINUS: Närgränsen, 30 cm istället för 40 cm hade varit trevligt. Tung.

Både älskar och hatar detta objektiv. Första Sigmat som sätter skärpan perfekt utan AF-justering på mitt D7100-hus. Något yxig AF - har inte samma säkerhet som Nikons gluggar. Annars fina färger och snygg bokeh. Metall-konstruktion till skillnad från mitt Nikon 85mm f/1.4G. Känns väldigt välbyggt. 5 års garanti också. Mer pensel än verktyg.

Liknande produkter: Nikon 35mm f/1.8G
2013-07-02 b_pinner

PLUS: BIldkvaliteten tillsammans med ljusstyrka och bra känsla i bygget.
MINUS: Rätt dålig AF i dåligt ljus

Fin och kompakt APS-C-normal med god bildkvalitet till ett riktigt bra pris. Bytte in mitt Nikon 35/1,8 för att komma åt den där lilla extra ljusstyrkan och har inte ångrat mig. Lite mjuk skärpa vid 1,4 men detta är inget oväntat eller konstigt, vid f/2,0 kommer skärpan med besked och den är snorskarp vid f/2,8. Bra lins för allmän fotografering och porträtt med hyfsat snygg bakgrundsoskärpa. Fin känsla i den manuella fokuseringen och gluggen som helhet känns gedigen och rejäl. Minus blir det för AF-prestandan i dåligt ljus, märk väl att det ska bli riktigt mörkt innan detta märks eftersom väldigt mycket ljus tas till vara genom den stora bländaren.

Liknande produkter: Nikon 35mm/1,4 - DYR! eller Nikon 35/1,8
2013-06-22 tilda.k

PLUS: skarp, relativt litet, ljusstarkt
MINUS: ganska tungt, något osäker af

Det bästa objektivet som jag haft som funkar i de flesta vardagslägen. Använder det på min Canon 550 D Mycket bra skärpa men köpte det för ljudstyrkans skull. Valde mellan denna glugg och Canon 50 mm 1.8. Men valde denna då brännvidden kändes mer användbar.

Liknande produkter: canon 50 mm 1.8
2012-07-29 drjoshua

PLUS: Ljusstark, bokeh, tyst, skarp
MINUS: CA (tas iofs lätt bort i Lightroom 4.1)

Sitter perfekt på min Canon 60D! Har varit med på resan till Italien och gav mig fina cafebilder med skönt suddig bakgrund. Även superskarpa bilder på byggnader och piazzor (och pizzor!)

Perfekt att ha på kameran när skymningen faller. Ljusstark och skarp så det räcker.

Det gäller bara att träffa rätt med fokus med det korta skärpedjupet!

Pris: 3695
Mattias Andersson
2012-07-13 Shattapp

PLUS: Mycket bra på min Canon EOS 60D
MINUS: Inte lika bra på min Canon EOS 7D

Fick denna glugg hemskickad igår från Cyberphoto. Testade den först på min 7D men tyckte att bilderna blev lite väl "mjölkiga" på bländare 1,4. Ingen riktigt skärpa. Använde endast fokuspunkten i mitten. Nerbländat så blev det bättre, men inte optimalt.

Testade den då på min 60D och då blev det skillnad. Riktigt skarp när man kollar bilden på kamerans display. Använde återigen endast fokuspunkten i mitten.

Bara för att vara säker på att det inte var något fel på min 7D så testade jag mitt Canon 50 1,4 på full öppning och då fanns skärpan där igen.

Så jag får nog säga att jag trots allt är nöjd med köpet, bara jag använder den på rätt kamera :-)

Pris: 3600
Patrik Jonsson
2012-06-02 Jonsson_P

PLUS: Låga bländartal. Skärpan. Stabiliteten.
MINUS: Inget minus än så länge.

Har hunnit prova gluggen i en timme idag och är hittills mycket nöjd! Väldigt roligt att kunna använda sig av så låga bländarvärden och kvalitén är super! Återkommer senare när jag hunnit prova det mer.

Liknande produkter: Canon 50mm f/1.8

Pris: 3700
2011-10-03 Meliavor

PLUS: Stor bländare, Mer än utmärkt mittskärpa. Grym Bokeh.
MINUS: Tyngre än många andra i samma brännvidder. Svårhanterad på 1.4. AF jagar något i mörker. Kantskärpan inte den bästa.

Fantastisk på crop-sensor. Bra brännvidd och grymt bra med bländare 1.4.
Precis som många andra upptäckt är AF på 1.4 svårt att hantera och mitt ex träffar inte alltid 100% på pricken om man pixelpeepar. Dessutom har skärpan förbättringspotential full öppen.

Nedbländat till 2.0 är den helt oslagbar och blir inte märkbart bättre om man bländar ner ännu mer.

Rekommenderas starkt till alla med Canon och kommer stanna på APS-C sensor.

Liknande produkter: Canon 28/1.8, Canon 35/2, Canon 35/1.4
Om du har nikon är 35/1.8 nog ett lättare och mer ekonomiskt val.

Köpt hos: Begagnat privat
Krister Engstedt
2011-08-21 Krilleen

PLUS: Byggkvalitet, Ljusstyrkan, skärpan o bildkvaliten
MINUS: Jag kan inte använda min canon 430 ex II:s hjälpfokuseringslampa för då felfokuserar den, men det är ju bara att koppla bort den så funkar den som vanligt, fast det kan ju vara en nackdel om det är mycket mörkt när man skall fota.

Mycket fint objektiv att använda som normalobjektiv i camerautrustningen, mycket användbar brännvidd med lagom tyngd o känsla.
Man får mycket fina porträttfoton ur vardagssituationer när man har 1,4:as bländare eftersom bakgrunden blir fint suddig med så kort skärpedjup.

Köpt hos: privat
Per Erséus
2011-08-18 Osscam

PLUS: Det korta skärpedjupet, Den sköna brännvidden och smidigheten
MINUS: Möjligen är motljusskyddet lite klent i fästet.

Vill bara med den här recensionen väga upp de dåliga omdömena som andra gett objektivet. Jag tycker nämligen att den presterar alldeles strålande resultat.

För mig som avancerad stillbilds-amatör är detta den ultimata gluggen. Den har suttit på sen jag köpte den. Jag är supernöjd med hur den fokuserar och de gånger skärpan missar är det snarare mitt eller kamerahusets fel.

Letar du efter ett ljusstarkt objektiv i den här brännvidden kan jag bara säga köp! Det är i jämförelse med konkurrenterna billigt och i mitt tycke extremt prisvärt.

Liknande produkter: Motsvarande brännvidder från andra tillverkare

Kundtjänst: Jag testade objektivet med mitt hus i butiken, livrädd för front/bakfokus, utan problem. Fick prisgaranti och löfte om öppet köp om jag skulle vara missnöjd. Inget att klaga på.

Köpt hos: MediaMarkt Göteborg

Pris: 4300
2011-07-07 joel_lehtonen

PLUS: Bra skärpa, ljusstarkt
MINUS: Det första jag lade märke till var att färgerna var annorlunda jämfört med mina Canon och Tamron-objektiv. Men efter att ha fotat en del känns det som att det inte nödvändigtvis är någon nackdel. Bra om du kan prova innan du köper.

Oväntat bra skärpa redan vid 1,4. Inget problem med fokuseringen på min Canon 7D. 30mm tycker jag är en väldigt användbar brännvid med crop-sensor som passar för det mesta, mycket mer användbar än t.ex 50mm. Känns som denna är ännu skarpare än Tamrons 17-50mm, samtidigt som den är ännu ljusstarkare.

Liknande produkter: Canon 35mm, 2,0

Köpt hos: Begagnat

Pris: 3000
Gustav Glans
2011-07-01 FransGlans

PLUS: ljusstark så klart!
MINUS: -

Underbar glugg! Ger varma bilder! (ibland lite för varma, men det går ju att tona ner i program å dyl )
Skarpt vid f 2 och uppåt. Men den sitter som gjutet på kameran, snygg å go på alla sätt ;)

Liknande produkter: ef 28

Köpt hos: Japan Photo

Pris: 4000
2010-09-26 Tidman

PLUS: Skärpan, vikten/känslan, bildvinkeln
MINUS: Inget väderskydd, reflektioner

Vill jag packa maximalt lätt men ha toppkvalité på bilderna är det denna glugg jag tar med. Den är grym på fester, på kvälls/natts-promenader och när man ska fota mat.
Jag tycker mycket om känslan den lilla "glas-pärlan" ger till kameran med vikten, kompaktheten och allt glas.
Sen är ju skärpan i särklass, inte ens sensorn på min 7d förmår att alltid fånga alla detaljer objektivet projicerar på den, en bild inzoomad till 100% kan ibland uppfattas lika detaljrik som en "autosize".
En stor svaghet är att ljuspunkter i en annars mörk bild (Exvis gatlyktor på en mörk väg) i 90% av fallen ger spökbilder då man kör med stor bländare. Ibland tvingas jag komponera om bilden för att placera spökena i okänsliga delar av bilden = tråkigt.

Kundtjänst: Köpte över disk = prova först att skärpan sitter

Köpt hos: El-Giganten

Pris: 3999
Martin Fäldt
2010-08-08 Team Member

PLUS: Skarpt.
MINUS: Vad skulle det vara??

Köpte de för 1 vecka sen och det har sen suttit på min D80 hela tiden. Att ett objektiv kunde lyfta en hel kamera det fattade jag först efteråt.

Oerhört fin skärpa. Bilderna blir bra även utan efterarbete.


Tillägg: Testade det på min D700 och där framgick det klart och tydligt att detta objektiv är för DX format...

Liknande produkter: Nikon 50 1.8D

Köpt hos: Privat
Per-Åke Andersson
2010-06-30 Pelle Chevelle

PLUS: Snabbt och roligt att fotografera med.
MINUS:

Köptes för någon vecka sedan beg och jag älskar detta objektiv. Bilderna blir levande och inte så statiska och platta som med t.ex. Nikons 50mm objektiv som jag tidigare använde mig flitigt av när jag ville ha ett ljuskänsligare objektiv i "normal" spannet.

Köpt hos: TBH.se

Köpt hos: Tradera
Gustav Tell
2010-03-09 Tell

PLUS: Ljusstark, skarp, snygg, solid.
MINUS: Stooooor.

Vet att vissa har fokusproblem med den här, men för mig har den funkar perfekt. Riktigt skarpa bilder på 1.4 med den snygga bokehn som hör till. Har dock tröttnat på att den är så stoooor och klumpig!

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 3800
Fredrik Widfeldt
2009-11-30 widfeldt

PLUS: Ljuskänslig. Mycket skarp vid högre bländartal. Stabil. Tyst och tillräckligt snabb autofokus.
MINUS: Inte lika skarp vid lägre bländartal

Köpte detta objektiv 2007 och det blev snabbt mitt favoritobjektiv. Jag tar säkert 90% av mina bilder med denna. Jag bedömmer att pris/prestanda på detta objektiv är fantastiskt bra.

Det är fantastiskt att kunna fota utan blixt i dåligt ljus.

Vid lite högre bländartal (över 3) är objektivet mycket skarpt. Det är helt ok vid lägre bländartal också (i paritet med en normalzoom), men inte lika skapt som vid högre bländartal.

Autofokusen fungerar bra. Tyst, exakt och tillräckligt snabb. Men det gäller att hålla tungan rätt i mun när man använder autofokus vid f/1.4 eftersom skärpedjupet blir så extremt kort.
Efter att ha läst om fokusproblem på nätet var jag lite paranoid i början och trodde att även mitt exemplar hade problem innan jag insåg att det berodde på att jag inte var van att hantera det korta skärpedjupet.

Byggkvaliteten känns stabil.

Liknande produkter: Eftersom jag har en D40x utan autofokusmotor fanns inte så många alternativ till en ljusstark normal. Skulle jag köpa idag skulle jag även utvärdera Nikkor 35 f/1.8.

Kundtjänst: Ej behövt

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 4800
David Lindecrantz
2009-10-25 Optiroc

PLUS: Ljusstarkt, karaktäristiskt
MINUS: Jag är inget fan av den fluffiga/plyschiga ytbehandlingen

Älskar detta objektiv. Ljusstarkt, skarpt och med karaktär. Underbar konstrast och färg.

Liknande produkter: Canon 28/1.8, Canon 35/2.0

Pris: 4500
Jenny Lundin
2009-10-12 Siberica

PLUS: F/1.4, känns rejält och gediget, bra pris, tillräckligt snabb AF
MINUS: Ogillar att fokusringen inte har nåt stopp i ändlägen

Köpte objektivet trots mycket velade och tveksamhet efter alla negativa kommentarer obejktivet fått här på FS. Provade ordentligt i butik och kom hem med ett obejktiv som jag är supernöjd med. Det finns säkert måndagsexemplar med detta verkar inte vara ett av dem. Soft i hörnen på f/1.4-2 men knivskarp i mitten, skapar rätt utnyttjat en riktigt skön känsla i porträtt och detaljbilder men kan såklart i vissa situationer vara mindre önskvärt.

Kort sagt blev det precis vad jag önskade, ett användbart obejktiv och jag har känslan av att det kommer få sitta på ofta!

Liknande produkter: Canon 28 f/1.4 (vilket inte gick att få tag i då det var slut hos både återförsäljare & Canon)

Kundtjänst: Utmärkt service i butik vid köpet!

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 4695
2009-07-16 srt101b

PLUS: Kvalitetskänsla, bländare 1.4
MINUS: Lite mjuk i kanterna på stora bländare (1.4-2.0)

Fungerar bra med min EOS 40D. Dessutom riktigt skarpt i mitten på 1.4. Kan hända att det finns måndagsexemplar därute men mitt är inte ett sådant. Jag använder även CZ objektiv på min Canon och Sigman kanske inte hänger med riktigt i alla lägen men jag tvekar inte att använda den för det mesta. Har haft objektivet i ett år nu.

Liknande produkter: n/a

Kundtjänst: n/a

Köpt hos: El-Giganten

Pris: 4000
Wilhelm Frank
2009-05-14 wfrank

PLUS: Välbyggt, känns bra på kameran, svårslaget som fast allroundobjektiv, snabb AF, innebilder utan blixt, motjusskydd & softcase ingår.
MINUS: Varierande kvalitet. Få ett bra ex och bli hur nöjd som helst, men få ett dåligt och det tar tid innan man har det man betalt för. Sen tror jag föralldel att Canon inte är så säskilt mycket bättre på kvalitetskontroll, bara lite mindre omtalat.

TILLÄGG

Nu är jag inne på mitt andra exemplar. Det tog två varv till Tura och ett byte men nu är objektivet som det ska vara. Blev förvånad (se nedan) över hur soft det var på 1.4, men så ska det inte vara. Mitt nya ex som jag haft i ett halvår är skarpt även på 1.4. Är mycket nöjd och höjer betyget från 4 till 5. Har numer en 7D och dom trivs riktigt bra ihop.

GAMMAL RECENSION

Har bara haft det några veckor. Jag köpte det trots allt prat om osäker AF, jag ville ha något extra ljusstarkt. Fick ett bra pris när butiken skulle lägga ner. AF är inte nervös, den är blixtsnabb på min 450D.

Men för min del så blev jag överrumplad över hur soft skärpan är på 1.4. Minska F på Sigmat till 4 och du får örnskärpa.

Det är lite extrakul med en 30 glugg, tillbaks till den gamla goda tiden med "normalobjektiv". Man får zooma med benen och såklart möjligheten till inomhusbilder utan blixt.

F.ö. fin känsla och välbyggt, optisk kvalitet ungefär som Canons 28/1.8, men Sigmat ger 2/3 snäpp kortare slutartider.

Liknande produkter: Canon 28/1.8 (liknande pris), Canon 35/1.4L (samma ljusstyrka, galet pris)

Kundtjänst: Tura är bra men trist att behöva skicka det fram och åter.

Pris: 2495
2009-02-26 Yorii

PLUS: Ljusstark, lätt och prisvärd.
MINUS: Dålig kantskärpa.

Mycket prisvärd glugg, hade tur att få ett exemplar som fokuserade helt perfekt.
Fungerar med ganska kraftig vinjettering (dock ingen cutoff) på fullformat, och ska tydligen vara väldigt användbar på 1.3x crops.

Minns inte riktigt vad jag betalade för den, tror den gick på 3200kr som ett demoex.

Liknande produkter: Inga, EF 35/1.4L spelar i en annan klass och är alldeles för dyr.

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 3200
2009-02-24 twallsten

PLUS: Ljusstyrkan, skärpan och fin byggkvalité
MINUS: Vikten samt att fokusmotorn på mitt ex låter som det kärvar lite ibland.

Fick ett bra ex, fokuserar perfekt vilket även gör objektivet väldigt användbart och bra. Mer "lagom" brännvidd för cropsensor inomhus. Bra skärpa vid fullt öppen

Liknande produkter: Canon 50 1.8

Kundtjänst: Har haft andra objektiv inne hos Tura utan förbättring....

Köpt hos: Privat

Pris: 2700
Stig Hammarsten
2009-02-17 Stickan1

PLUS: Ljusstyrkan, storleken, ganska skarpt, god kvalitét
MINUS: Backfokus

Kraftig backfokus (20 cm på 1 meter vid full öppning), skickade omedelbart iväg det till Tura som ringde och sa att det inte fanns något fel och ville att jag skickade mitt kamerahus, Sony a700. Jag ville inte göra det utan bad dem att ta 10 cm på 1 meters håll. Nu är det ganska ok.

Kundtjänst: Fotokungen bra, Tura mer tveksamt

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 3700
Johan F. Wahlberg
2009-01-12 philbin

PLUS: Byggkvalité, brännvidd, ljusstyrkan
MINUS: Bakfokuserar å det grövsta!

Köpte objektivet för att ha den som en normalglugg till min Canon 350D. Men jag säger som en del andra sagt tidigare - autofokusen är på tok för nervös. Endast en gång lyckades jag få in skärpan där jag ville ha den - på cirka 30 bilder.
Eftersom det här problemet inte verkar ha drabbat alla så är mitt råd att testa gluggen innan du bestämmer dig.

Nu har jag bett att få byta och hoppas på att Sigmas EX 20/1,8 fungerar bättre.

Liknande produkter: Canon 35/2,0

Kundtjänst: Cyberphoto är som vanligt kanon! Jag fick byta utan knot.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 3750
2009-01-10 Anders Berlin

PLUS: Brännvidd, ljusstyrka, byggkvalitet
MINUS: Oacceptabelt osäker autofokus! Kunde varit lite mindre vikt.

Tyvärr alldeles för osäker autofokus, vilket tillslut fick mig att lämna tillbaks objektivet. Jag säger tyvärr, för att jag var nöjd med objektivet i övrigt. Detta även efter kalibrering hos Tura. Det tog emot att lämna tillbaks det, men det var alldeles för få procent av bilderna som gick att behålla. Detta var med en Nikon D60, det kanske fungerar bättre på andra kamerahus.

Istället köpte jag Nikon AF-S 50mm f/1,4 och det levererar mycket bra bilder tillsammans med D60n.

För er som vill ha en ljusstark prime i "normal" brännvidd råder jag er att 1) Pröva objektivet först både i butik och på öppet köp eller 2) Vänta tills Nikon/Canon släpper en motsvarighet.

Liknande produkter: Nikon AF 35mm f/2

Kundtjänst: Cyberphoto lät mig testa två objektiv och jag får utan problem tillbaks pengarna.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 3750
Johan Engström
2008-12-26 joeng_

PLUS: Liten, ljusstark, bra tyngd (balanserar kameran bra), HSM!
MINUS: inte mycket att säga här, allvädertålig?

Fantastisk liten sak, otroligt ljusstark med ett perfekt bildomgång. Jag använder min som allroundglugg och den sitter på mest av tiden.

Liknande produkter: Sigma 50/1.4, Canon 50/1.8 canon 28/2.8, Canon 35/2.0

Köpt hos: fick i julklapp
2008-12-09 Stern

PLUS: Skärpa, f/1.4 till en vettig peng
MINUS: Autofokus vid sämre ljusförhållanden samt vid större bländare(f/1.4-f/2)

Det som lockade mest hos detta objektiv var skärpan och den stora bländaren.

I början var det lite av en besvikelse då det tenderade att frontfokusera vid lägre bländartal.

Men plötsligt satt fokusen där och då förstod jag vilket guldkorn detta objektivet verkligen är. Det producerar bilder med en helt fantastisk "krispig" skärpa.

Har inte testat något annat exemplar av detta objektiv, men har läst att AFen är dess svaga punkt, något som till viss del bekräftas här på FS.

Jag tycker dock inte man ska avskräckas alltför mycket av AFen. För är du beredd att jobba lite med det så kommer du att belönas rikligt. Men som sagt är du ute efter ett träffsäkert "point and shoot"-objektiv får du leta vidare.

Liknande produkter: Canon EF 28 1.8 USM

Köpt hos: Japan Photo

Pris: 3700
tomas belin
2008-09-10 tomasbz

PLUS: autofokus, byggkvalitet, oskärpan
MINUS: inte så raktecknande

Har haft den några veckor och är mycket nöjd, autofusen är snabb och precis på min D60. Inget jagade i dåligt ljus. Enda jag kan haka upp mig på att den inte är så raktecknande. Ska kolla upp idag hur den ligger i fokus, om det är nåt frontfokus påmitt mitt ex. detta är min första sigma, och jag är postivt överaskad.

Köpt hos: Cyberphoto
Jonas Fügedi
2008-08-31 Grymfota

PLUS: Snabbt
MINUS: Svårt

Frontfokuserar och är svårt som fan att få till bra bilder med, och i och med att det oftast blir dåligt övar jag inte på att bli bra med det särskilt ofta... tråkigt och svårt och lite defekt med andra ord.

Liknande produkter: Nikon 50/1.8

Köpt hos: PC CITY
Johan Sundberg
2008-07-20 sundis73

PLUS: Acceptabelt skarp på stor bländare, prisvärd.
MINUS: Trög fokusring. Motljusskyddet är lite knepigt att få på och av ibland.

Var egentligen ute efter Canons 35L och den här var väl inget alternativ från början.
Men eftersom jag inte kunde få tag på Canons motsvarighet så slog jag till på den här.
Kontaktade Cyberphotos kundtjänst och hörde mig för lite om objektivet.
Kan inte säga annat än att det är otroligt prisvärt.

AF är inte lika säker som på mina andra objektiv men den fungerar helt tillfredsställande.

Jag har inte haft några problem med felfocusering eller att den jagar extremt mycket i dåligt ljus.
Kör alltid följade autofocus på *-knappen och den här jagar inget alls i jämförelse med min 50/1,8 II.

Kan inte annat än rekommendera den som normal till en aps-c.

Liknande produkter: Canon EF 35/1,4L USM

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 3580
Nicklas Savonen
2008-03-11 Nicke78

PLUS: Mycket ljusstark, bra skärpa
MINUS: Lite långsam autofokus i vissa situationer

Ville ha ett ljusstarkt objektiv för porträtt och det fanns inte så många alternativ. Med det här objektivet har jag tagit många fina bilder!

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 3595
Andreas Suojanen
2008-03-09 nvrmnd

PLUS: Gedigen, tyst, ljuskänslig
MINUS: Fokusproblem

Trevlig fast optik, snabb och tyst. Känns gedigen och inte sådär galet plastig som Nikons (vid skrivande stund) motsvarighet är.

Mitt exemplar backfokuserade 10-20 mm. Gick alltså inte att använda för korta skärpedjup, har skickat det för kalibrering och så får vi se hur det fungerar när det kommer tillbaka.

Liknande produkter: Nikon 28 2.8

Kundtjänst: Bra bemötande i butik, dock sa ena säljaren att det skulle ta cirkus en vecka, har nu gått snart 3 och ännu inget objektiv.

Köpt hos: Fuji Foto Center på Sveavägen

Pris: 3595
2008-02-15 avslutad120828

PLUS: Ljusstyrkan, skärpan, objektivets känsla
MINUS: Inget än så länge, måste testa den mer...

Har länge velat ha en ljusstark fast normalglugg med hög ljusstyrka. Efter många timmars läsning av tester, omdömen och recensioner slog jag slutligen till på Sigmas 30mm/1,4(för använding på 30D). Först var jag mycket skeptisk pga. alla dåliga erfarenheter man läst om, mest relaterade till objektivets fokusproblem. Testade dock objektivet i affären och mitt intryck är att fokusen sitter precis där den ska. I jämförelse med Canons egna objektiv med liknande specifikationer ser jag ingen anledning att betala 3-4 gånger så mycket pengar för likvärdig prestanda. Visst, byggkvaliteten hos L-gluggarna är verkligen fruktansvärt bra, men Sigma 30mm känns mycket gedigen och inte det minsta plastig. Inte lika blixtsnabb AF som mitt 17-40/4 L, men heller inte långt därifrån. Skillnaden är egentligen försumbar, iallafall för min del och det jag brukar fota.

Detta är det första fasta objektivet jag köper och jag är imponerad. Dels över skärpan men givetvis också ljusstyrkan. Detta är ett väldigt kreativt objektiv och det extremt korta skärpedjupet är en fröjd att leka med.

Liknande produkter: 35/1,4 L, 28/1,8

Kundtjänst: Aldrig varit i kontakt med Sigma, men av Scandinavian Photo i Mölndal har jag enbart goda erfarenheter. Betalar hellre några hundralappar extra för den goda service jag får där.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 3795
2008-01-15 KristianV3

PLUS: Mycket ljusstark normal glugg för pengarna
MINUS: AF

Jag var medveten om tidigare problem med denna glugg, men till Nikon finns inga direkta alternativ, inte för samma pengar, så jag chansade.

Den är knivskarp, redan första bilden jag tog utanför butiken imponerade stort. (I bra ljus, mulet mitt på dagen.)
Mindre bra fungerade den när jag skulle fotografera barnen som hämtar klapparna från tomten på julafton. Ljuset var inte lika bra innomhus "efter kalle", SB600 satt monterad. Bilderna jag tog, blev bra i kvalité, men AF tar evigheter på sig, ibland han barnet ta klappen, skaka hand och vända sig, bara för att få blixten i ryggen. Tyvär hade jag sådant förtroende för denna glugg att jag inte hade med mig kit gluggen (18-70) som är blixt snabb.
Kan man leva med långsam AF i dåligt ljus, kan jag rekomendera denna glugg.
Vacker bokeh.

Trode först jag fått fel glugg, när jag packade upp den. På alla bilder (Även bilden på denna sidan.) har den en AF on/off knapp. Nikon modellen har ingen on/off på gluggen.

På det stora hela, är jag ändå nöjd med min, trots dess brister. Alternativet i prisklassen vore Nikkor 50mm f/1.4, men på D80 blir den 75mm och jag ville ha 50mm.

Liknande produkter: Nikon 50mm f/1.4

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 3795
Jan Eric Wirén
2007-11-10 wirja

PLUS: Skarp. Tyst autofokus.
MINUS: Storleken, men det sammanhänger förstås med ljusstyrkan.

Bättre än jag trodde efter att ha läst recensioner.

Liknande produkter: Nikon 28mm/1.4 (svår att få tag i och dyr)

Köpt hos: Privat
Håkan Wikström
2007-11-10 hw-tph

PLUS: f/1.4 i en glugg under 4000kr! Skarp och välbyggd
MINUS: Knepigt att få på och av linsskyddet när motljusskyddet är monterat

Mycket trevlig "normal" för digitalare med APS-C-sensor. Bra och tyst autofokus. Skarp i mitten redan vidöppen. Har inte upplevt några problem som många andra Canon-användare rapporterat (front/backfokus). Den här kommer sitta på min kamera 85% av tiden skulle jag tro.

Liknande produkter: Canon 35mm f/2

Kundtjänst: Inget strul

Köpt hos: Fuji FotoCenter Uppsala

Pris: 3795
Mikael Broström
2007-09-29 Micke B

PLUS: Kantskärpa redan från 1.4!
MINUS: Inget, om man får ett bra ex. (Jag fick ett bra ex direkt)

Är verkligen supernöjd!

Skarpt redan från 1.4, känns stabilt, snabb AF!
Står sig enormt bra i test mot Canons flera ggr dyrare 35L här:

http://www.pbase.com/lightrules/30v35_1st

Mycket prisvärt!

Liknande produkter: Canon 35 1.4L (13.000:-)

Köpt hos: Cyberphoto
christian hylse
2007-09-12 christianhylse

PLUS: Skärpan = enastående. Snabb AF i ljus.
MINUS: Sämre AF inomhus eller i mer dunkelt ljus.

Har hört att vissa har haft problem med detta objektiv, men jag har - än så länge - haft tur i så fall. Är otroligt nöjd med detta objektiv. Snabbt, säkert och ger en skärpa jag tidigare bara upplevt på Minolta 100 F/2. Fungerar dessutom utmärkt i extremt dunkel belysning, även om AF börjar jaga en del då, dock inte så att det störs och jag är ändå ingen AF-snubbe, gillar att fokusera manuellt och det är absolut inga problem med en F/1.4-glugg.
Enligt mig är priset, ca 3 000 kr för ett nytt, ett fynd. Ett riktigt fynd för så här pass användbar brännvidd och denna ljusstyrka. Använder det som konsertobjektiv och det är svårt att misslyckas med detta objektiv.

När jag köpte gluggen stod det "SONY" på kartongen så jag kan ha fått en mer uppdaterat variant.

Liknande produkter: Minolta 50mm F/1.7, Minolta 50mm F/1.4, Sigma 24mm F/2.8, Minolta F/1.4 har skönare bokeh än Sigma 30, men 30mm är enligt mig en mer användbar brännvidd.

Köpt hos: eBay (nytt via brittisk fotofirma)

Pris: 2990
2007-07-04 lundqma

PLUS: Ljusstyrkan, HSM snabbt och precist (i alla fall på mitt exemplar).
MINUS: Tyngden, objektivet väger lika mycket som mon kamera.

Behövde ett ljusstarkt objektiv med inbyggd AF-motor eftersom jag har en Nikon D40. Jag valde mellan detta objektiv samt Nikkor 50/1:1.8 men prioriterade autofokusen. Mycket nöjd med objektivet, jag vet att Sigma har haft kvalitetsproblem men antingen har de fixat dessa eller så har jag haft tur.

Liknande produkter: Nikkor 50mm/1:1.8

Pris: 3565
Kristofer Franzén
2006-11-18 vfrkr

PLUS: Bra skärpa, tillförlitlig autofokus, kort skärpedjup, gedigen konstruktion
MINUS: Problem med damm mellan linser

Jag har sedan tidigare goda erfarenheter av Sigma objektiv i kombination med min Nikon D70 och detta objektiv lockade mig på grund av ljusstyrkan men också det korta skärpedjupet som kan lämpa sig för porträtt.

Mitt exemplar gav ett fantastiskt bra resultat, snabb och tillförlitlig fokusering i dagsljus. Dessutom riktigt bra skärpa när jag bländar ner det ett par steg. I mörker har autofokusen beskrivits som dålig. Jag har dock noterat att motljusskyddet täcker autofokusbelysningen till viss del. Genom att ta bort motljusskyddet fick jag betydligt bättre resultat. Dessutom har inte objektivet haft några som helst problem att fokusera i kombination med en SB-600 och dess hjälpbelysning.

Just nu är detta min mest använda optik då jag upplever den som snabbt och skarpt. Dessutom slipper jag använda blixten i många fall och slipper på det sättet platta och tråkiga bilder som lätt tappar atmosfär.

Att jag inte ger objektivet betyget 5 beror på att även jag (som flera andra) hade synligt damm mellan linserna, varför mitt exemplar fick bytas ut.

Mina rekommendationer inför ett eventuellt köp är följande:
1) Tänk på att tester av objektivet är beroende av vilken kameramodell testen är utförd med. Försök därför att få fram märke och modell på kameran som användes för det specifika testet. 2) Köp inte begagnat om du inte har möjlighet att testa objektivet ordentligt.
3) Handla i butik även om det går att få tag på bättre priser på nätet. Tid och kostnader för returfrakt ska vägas mot ett något högre pris.
4) Ta med din kamera och testa i butiken (visa specifika kameror och objektiv tycks inte gå ihop). Fota gärna en linjal. Be att få lägga undan objektivet medan du går hem och kollar ordentligt att fokus ligger där den ska. Lita inte på displayen i kameran
5) Kontrollera i bra ljus att inga synliga dammpartiklar finns mellan linserna.
6) Om du inte har upptäckt några problem så här långt - köp.

Liknande produkter: Sigma 18-50 2.8

Kundtjänst: Inga problem med att åtgärda problemet. Företaget står för returkostnaden.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 3895
Martin Hertsius
2006-11-16 Makten

PLUS: Enda ljusstarka normalen för APS-C-formatet till vettigt pris.
MINUS: Obefintlig säkerhet hos AF, som dessutom är långsam. Ingen vidare skärpa vid full bländaröppning. Dålig närgräns.

Detta hade varit en drömglugg om den funkat. Men det gör den inte. Vid fokustest "i bänk", det vill säga med stativ och bra belysning, så fokuserar det ofta perfekt. Men så fort det är lite dåligt ljus så kan fokus hamna precis var som helst. Fullständigt oanvändbart alltså, eftersom det är just vid dåligt ljus man har nytta av den stora ljusstyrkan.
Eventuellt skiljer sig detta mellan olika exemplar, men det verkar vara många som har precis samma problem.
Och tro inte att du kan fokusera manuellt, för det är komplett omöjligt utan en mattskiva optimerad för detta, utom på väldigt nära håll, då skärpedjupet blir tillräckligt kort även i sökaren.

Vidare till konstruktionen.
HSM är hos det här objektivet tyst, men inte i närheten av snabbt. En vanlig glugg utan inbyggd AF-motor fokuserar snabbare faktiskt (med Nikon D200). FTM är dock trevligt.
Skärpan är rätt kass vid full bländaröppning, och det blir en hel del "blue fringe". Detta får man nog räkna med dock, och jag ser det inte som ett problem. Nedbländat är det riktigt bra, men det finns skarpare objektiv.
Byggkvaliteten är gedigen, och lämnar inget övrigt att önska.
Närgränsen är usel, men det kan man leva med.

Man kan nog säga att det är ett lotteri att köpa en sån här, och jag kan inte rekommendera det. Själv köpte jag en nitlott begagnat, och nu är den omöjlig att sälja. Pengarna i soporna med andra ord. Om det hade funkat hade det annars varit ett extremt trevligt objektiv med mycket god ljusstyrka och skapligt pris.

EDIT: Min kamera har varit på fokusjustering, och det visar sig att objektivet fungerar mycket bättre nu. Fokus hamnar rätt i kanske 75% av bilderna vid dåligt ljus, och 100% vid bra ljus.

Tillägg ett par år senare: En sak som jag inte tänkte på när jag ägde gluggen, men som jag nu värderar högt, är att det ger oerhört vacker bakgrundsoskärpa (sk. "bokeh").
Om jag tittar på mina gamla bilder jag tagit med gluggen, så inser jag också att missnöjet i stort sett bara berott på AF-osäkerheten. De bilder som är välfokuserade är mycket skarpa även vid full bländaröppning. Jag hade helt enkelt för liten erfarenhet av såhär ljusstarka objektiv, och det är därför jag nu reviderar omdömet.

Läs gärna min recension om Nikkor 35/1,4 som tar upp lite skillnader mellan olika DX-normaler!


Liknande produkter: Nikkor 28/1,4, Nikkor 35/2 (AF och MF), Nikkor 35/1,4

Köpt hos: Begagnat
Johan Sjögren
2006-08-31 sjohan

PLUS: Ljusstyrkan, motljusskyddet, hastighet, storlek.
MINUS: Tycker det är lite tungt och tyckte väl att det va lite i dyraste laget för vad det gör.

Kanonobjektiv! Litet smidigt. Motsvarar en fast 50a ungefär på dslr. Ljusstyrkan är kanon i mörka lokaler. Och objektivet är så litet att kameran nästan duger som festkamera.

Liknande produkter: Canons 24, 28, 35 och 50.

Köpt hos: Begagnat

Pris: 2500
2006-06-21 dejvnull

PLUS: Bohken, f1.4 :-)
MINUS: Inga egentliga ännu...

Nice bohke, lite problem med skärpan ibland eller så är det bara jag. Med detta objektiv så får man i princip en motsvaran 50mm på analog kamera som är ljusstarkt...
Än så länge är jag klart nöjd!
Tänkte på Nikons glugg som jag jämför med nedan men ville ha så när 50mm som möjligt.

Liknande produkter: Nikon 50mm/1,4D

Köpt hos: Kameradoktorn

Pris: 3800
Christian Björnerhag
2006-04-20 chrullo

PLUS: Bra tyngd.
MINUS: Siraps-seg AF, dålig kantskärpa

Ja, vart ska man börja. Från början kanske :)
Började med att jag fick byta tre ggr för jag fick felaktiga objektiv, heja sigma! :D
Har nog aldrig varit nöjd med det här objektivet. Felfokuserar kanske 60%, CA har jag inte märkt något av. Bara att det är otrooooligt segt på att fokusera. Säger inte att det är gluggen det är fel på, sigmas 30 + 20D ska inte vara så bra kompisar att döma efter att ha läst detta på diverse ställen.

Liknande produkter: EF 28, EF 35 osv. m.m. mfl.

Kundtjänst: Har ju bytt tre gånger så ja, det gick snabbt och smidigt :)

Köpt hos: fotovideo.no

Pris: 4800
Sonny Fransson
2006-04-12 SOFR

PLUS: Snabb (HSM), skarp (vid små bländare), ljusstark, tydlig sökare. Tung och stabil. Bra normalbrännvidd på en dslr.
MINUS: soft kantskärpa vid 1,4.

Det verkar vara lite varierande kvalite på den här gluggen. Flera som har haft problem med felfokuseringar och CA. Jag verkar har dock haft tur. Mitt exemplar (Nikonfattning) fokuserar snabbt och exakt. Lite CA finns men ej så att det stör.

Köpt hos: begagnad privat.

Pris: 2500
Christoffer Du Rietz
2006-04-12 stoffe_fs

PLUS: Känns gedigen, snygg på kameran, ljusstark
MINUS: Oacceptabelt mycket CA, autofokuseringen verkar fungera på 30% av objektiven från början, suddig i kanterna, en del vinjettering som iofs inte stör mig så mycket

Hade detta objektiv och testade det i 2 veckor innan jag lämnade tillbaka det. Gjorde under tiden också ca 20h research om objektivet för jag inte kunde bestämma mig om det var värt att skicka det på service istället men det var ingen idé.

Det största problemet var som man också kan läsa sig till överallt på nätet att autofokuseringen är väldigt sporadisk på detta objektiv. För mig så bakfokuserade det, men bara ibland, främst på långa avstånd. Känns väldigt opålitligt. Detta bidrar också till att man inte kan testa objektivet på plats i affären och konstatera om det fungerar eller inte. Om man ska kunna använda ett objektiv med 1,4 i bländare så är det väldigt viktigt att fokuseringen är klanderfri för att det ska vara användbart, som på mitt nikon 50/1,4 t.ex.

Det andra problemet som är minst lika gravt är mängden CA (prismafel(?)) som detta objektiv uppvisar. Har du någon "highlight" i din bild så blir den lila. Jag upplevde detta på bilmässan då det var omöjligt att inte överexponera alla reflekterande spotlights på bilkarrosserna och alla bilderna har därför lila prickar över sig. Inte snyggt. Även samma problem soliga dagar ute. Om man kan exponera perfekt så är detta ett mindre problem dock.

Jag har beslutat att köpa nikons 35mm med f2 istället för denna. Främst för att jag inte orkar med problem. Visst, jag hade säkert kunnat hålla på och dalta med objektivet i någon månad fram och tillbaka på service och fått ett som fokuserar korrekt, men det är det inte värt. Sen har jag läst tester som visar att nikons 35:a är mycket bättre (http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1030&message=15304474) vilket jag inte tvivlar på en sekund efter mina tester. Dessutom så är det frågan om hur användbart det är med 1.4 i ljusstyrka ändå, det är väldigt lätt att missa fokus om man inte arbetar med enbart statiska motiv.

Liknande produkter: nikon 50/1,4

Kundtjänst: Scandinavian Photo var väldigt förstående och tog tillbaka objektivet utan frågor för att de är väl medvetna om dess tvivelaktiga kvalité

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 3995
Bo Ignell
2005-08-30 Slowfinger

PLUS: Bra ljusstyrka. Gediget. Fina kontraster. Fin bokeh. Prisvärt.
MINUS: Lite CA vid stora bländare. Kantskärpan kunde vara lite bättre. En del tunnformig distorsion. Något osäkert autofokus.

Helt klart användbart ner till bländare 1.4 även om skärpan är lite dålig i hörnen och en viss vinjettering syns. Det är först allra längst ut som skärpan faller en del, i övrigt är det ungefär samma skärpa från mitten och ut.
Lite irriterande suddiga blå kanter vid starka kontraster ibland. Inte väldefinierad CA som går att få bort utan en mer svårarbetad CA. Objektivet är skarpt men inte superskarpt vid mindre bländare. Men priset är lågt så man kan nog inte kräva topprestanda. För sitt pris är Sigman ett kap.

Köpt hos: Expert Z-foto i Göteborg

Pris: 3995
Daniel Ignell
2005-08-18 spengler

PLUS: Mycket bra skärpa över lag, känns förvånansvärt gediget.
MINUS: Kan uppfattas som stort. Relativt långsam autofokus, vissa brister i kantskärpa (?).

Köpte det här objektivet oprövat, efter att ha läst tidiga tester på nätet. Imponerande skärpa för priset, speciellt med Canons egna alternativ i åtanke. Jag har i alla fall tvingats kasta ut mina förutfattade meningar om Sigma genom fönstret.

Liknande produkter: Canon EF 35mm f/1.4L USM

Köpt hos: PixMania.com

Pris: 3800
2005-07-29 JoakimUK

PLUS: Bra bildskarpa, skon bokeh, enkel att arbeta med.
MINUS:

Forsta dagen med den har linsen, men jag kande att jag var tvungen att skriva en recension for att jag har hort bade bra och daliga recensioner pa den har linsen...

Aven om jag bara har fotat med den i 1 dag, sa ar mitt forsta intryck mycket gott... AF fungerar kanonbra och jag har inga problem att hitta fokus, aven vid full blandarer (1.4).

Mycket nojd an sa lange, men jag skall skriva mer, nar jag har anvant den lite langre...

Köpt hos: Jacobs, London
Erik Jönsson [FM]
2005-07-24 ekemannen

PLUS: Ljusstarkt, snabb autofokus (HSM), tung (lätt att hålla stabil), sökaren är ljus och fin, skarp, går väldigt bra att styra skärpedjupet.
MINUS: lite prismafel (färgerna sammanfaller inte överallt, lite rött åt höger)

Prismafelet syns bara i 100%, i 20 * 30 cm syns det inte alls. Det stör ialla fall inte mig.

Ljuskänsligheten är helt klart positivt överraskande, man kan fotta på många fler ställen utan blixt nu.

Sökaren blir riktigt ljus, man ser ingen större skilnad i sökaren som bredvid.

Raktecknandet är inte perfekt men nästan, lite lite kudddistrotion.

Liknande produkter: Canon och Sigmas 28mm:s objektiv

Kundtjänst: ingen erfarenhet

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 3900
Björn Vesterdahl
2005-07-23 s60761

PLUS: HSM, skärpa redan vid 1.4, kort skärpedjup, normaloptik
MINUS: Osäker fokus, distorsion

Har nu haft objektivet i några dagar och kan skriva några ord om det.

Sigma EX 30/1.4 HSM är välbyggt, robust och kompakt. Den ser riktigt snygg ut på kameran (EOS 350D).

Autofokus (HSM) är snabb men osäker. AF når inte upp till snabbheten i Canons egen USM. När vi ändå pratar om AF så kanske ska nämnas att mitt ex. frontfokuserade nått uti det grövsta på min kamera (+3dm på 1m). Frontfokuseringen kan ha hjälpt objektivet att vara "osäker" vid AF vad gäller fokus. Varje gång jag tryckte ner avtryckaren för att fokusera vred sig fokus en aning utan att jag flyttat kameran en mm.

Skärpan på detta objektiv är mycket bra redan vid 1.4. Att ha så fin skärpa redan vid 1.4 är härligt då man kan plåta med fint kort skärpdjup för att "städa" upp i bilden. Redan uppåt 2.0-2.8 har man full skärpa. Fast man behöver blända ner ytterligare till en 8.0 för att få skärpa ända ut till kanterna.

Färgerna verkar neutrala och fina och 30: an håller här Canon "L-klass".

Motljusreflexer har jag inte provat, men objektivet har gedigen reflexbehandling så i detta avseende kan den var bra.

Distorsionen på denna normaloptik är förbluffande hög (kuddformig distorsion) då det är en fast konstruktion. När man konstruerar ett normalobjektiv borde ett av huvudkraven vara att det är raktecknande. Inget att fotografera byggnader och arkitektur med alltså. Skärpning Sigma.

Bokeh (oskärpa) är snygg vilket är en bidragande faktor tack vare den 8-lammeliga bländaren. Dock har jag sett bilder på nätet där bokeh har varit i form av trekantiga "oskärpecirklar" längst ute i hörnen. Undrar om detta är ett bidrag från distorsionen.

Förutom att distorsionen inte är tillfredställande så är detta ett kanon objektiv och visar det sig vara riktigt bra på motljusreflexer så köper jag nog ett till som FOKUSERAR RÄTT. Men nu åker det tillbaka för att ersättas av ett Canon 100/2.8 makro.

Liknande produkter: Canon 35L 1.4, Canon 28 1.8, Canon 35 2.0

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 3900
ANNONS
Samyang till Sony - Scandinavian Photo