Annons

Canon EF-S 17-55mm f/2,8 IS USM

Betyg


(4.76/5)
(baserat på 59 recensioner)
Skriv en egen recension



2016-04-13 Elox91



PLUS: Skarp / Snabb fokus
MINUS: Vikten / CA förekommer

Mycket nöjd med detta objektiv.
Skarp, bra kontraster samt väldigt fin färgåtergivning.

Perfekt all-around objektiv!
En aningen tung, obalanserad på min Canon 1100D men nu när jag uppgraderat till Canon 70D så sitter den perfekt!

Pris: 3000

2014-11-06 Nyblivenfotograf



PLUS: AF f2.8 IS ligger bra på kameran och i handen.
MINUS: Dyr!!! inget motljusskydd... aningens tung.

Enkelt sagt en toppen glugg!
enda är att jag får mycket cromatic aboration med den även med kamerans inställning påslagen dock inget problem med tanke på lightrooms enkla steg att ta bort det.

Liknande produkter: Sigma 17-50
Sigma 18-35
Tamron 24-70
Men nej blir bara canon original för min del.

Kundtjänst: Cyberphoto helt okej dock väldigt sega på att svara på mail.

Pris: 6995

2013-12-28 larwah



PLUS: Mycket skarpa bilder. Autofokus fungerar utmärkt vid filmning med EOS 70D
MINUS: Med kameran på magen drar objektivet ut sig - förinställning fungerar ej då

Ett mycket bra allroundobjektiv

2013-10-10 karlmark



PLUS: 2,8 bländaren, vikten och bildskärpan.
MINUS: Zoomar alltid in när jag bär den !

Min "vardagsglugg", sitter på kameran för det mesta. Ljusstarkt och lätt objektiv. Detta är nog något av det närmaste Canons L-serie man kan komma med en EF-S glugg ?

Pris: 8790

2012-09-26 ant0n



PLUS: Skarpt, lätt, hög optisk prestanda, riktigt bra fungerande IS
MINUS: Rackig byggkvalitet, ingen kvalitetskänsla

Köpte detta till en 60d som normalzoom.
Stormnöjd på alla sätt och vis.
Bra bildkvalitet, skarpt, en bildstabilisering som funkar alldeles utmärkt.

Det negativa jag kan säga om detta objektiv är att byggkvaliteten känns rätt trist. plastigt, en zoom som kan "åka ut" om du rycker lite i kameran osv.
Canons motljusskydd borde ingå till ett objektiv för ca 9500 kan man ju tycka

I övrigt en kanonoptik som jag varit jättenöjd med. Gjorde mig av med det egentligen endast för att jag nu fotar FF

Liknande produkter: 17-50 2,8 alternativt 24-70 2,8

2012-09-14 prakash



Walkaround lens for the most part!

2012-07-29 Lesaux



PLUS: Närmaste L-kvalitet man kan komma med en cropkamera, dvs fantastiskt bra.
MINUS: Lite tungt, men känns som det är värt detta på grund av den kvalitet objektivet levererar.

Absolut det bästa "allround" objektiv som man kan ha på en cropkamera. Så nära L-objektiv man kan komma. Bra skärpa, snabbt och väldigt smidigt. Sitter på en 7D på samtliga resor och till vardags. Bra byggkvalitet som inger förtroende.

2012-02-11 Drogen



PLUS: Välbyggd, skarp, bra IS.
MINUS: Ganska dyr.

Väl fungerande IS, stabil, välbyggd och mycket skarp. Uppskattar man det så är det en klockren glugg. Är man endast ute efter bildkvalité och skärpa så finns det dock billigare alternativ. Jag bytte från ett Tamron 17-50 2,8 utan IS. Jag ville ha IS, en zoomring som går åt samma håll som övriga gluggar, samt lite bättre IQ. Nedbländad ett steg så är den "snorskarp", men på full öppning finns det alternativ för en tredjedel av priset. Totalt sett är det en glugg i toppklass men priset i förhållande till andra alternativ tar ner betyget ett steg.

Liknande produkter: Tamron AF SP 17-50/2,8 XR Di-II LD Aspherical (IF).

Pris: 5850

2012-02-05 Magnus.s



PLUS: Skärpa, färger, bildstabilisering
MINUS: något tungt och långt

Mkt skarpt objektiv som ger många bra bilder, mycket tack vare bildstabiliseringen. Perfekt inomhus när man vill foto utan blixt och med lite snabbare tider.

2012-01-30 packan



PLUS: bra ljus och färger robust kvallite
MINUS: Motljusskydd borde följa med

Helt underbart objektiv fotar ganska mycket studio och är mycket nöjd

Pris: 7000

2011-10-13 aMpari



PLUS: + Skarpt + Stor bländare + Fina färger + Autofokusen
MINUS: Motljusskydd borde följa med med denna prislapp, zoomen har ojämnt motstånd

Ojojoj, måste jag säga! Vilket lyft mot alla andra objektiv jag har testat! Otroligt skarpt, fina färger och bra bokeh. Innan jag köpte detta velade jag mellan detta eller Canon 15-85 f/3,5-5,6 och jag ångrar mig verkligen inte en sekund att jag valde detta! Ljuskänslighet går garanterat före zoom-omfånget och jag har mycket svårt att tro 15-85 är lika skarpt, ger de fina färgerna och härliga bokehn som detta objektiv levererar,

Den stora bländaren är perfekt för foton i mörka lägen där blixt inte är möjligt eller önskvärt

Autofokusen gör ett mycket bra jobb och är snabb, tyst men framför allt mycket exakt - fokusen sitter i princip alltid där den ska!

Liknande produkter: Canon EF-S 15-85/3,5-5,6 IS USM

Kundtjänst: Ej behövt kundservice

Köpt hos: Blocket

Pris: 5100

2011-09-17 Jonas Forell



PLUS: Skärpa, snabb fokus, färger, användbarheten.
MINUS: Viss plastighet för priset, CA kan märkas vid f2.8 och vidvinkel. Priset är lite häftigt. Pris nedan är inkl. motljusskydd.

Efter endast en kort tids användande tycker jag hittills att det är en mycket bra normalzoom. Skärpan är konsekvent och krispig över hela brännviddsomfånget, även tillräckligt bra på f2.8. Fokus mycket snabb och precis, där f2.8 hjälper till att speeda upp säkerheten och snabbheten. En fröjd att ha en ljus sökare. Kontrast hög och färger mycket bra. Optiskt sett är det en fullträff för omfånget och objektivtypen. Viss CA kan synas på vidvinkel och stor bländare, men det är inte särskilt kraftigt.

För priset är utförandet något plastigt, det får erkännas. Men om det håller är detta inget problem. Om vissa inslag på nätet stämmer på nätet om att IS pajar och damm kommer in i objektivet efter flitigt användande - ja, då sänks betyget betydligt, detta ska inte hända för det priset. Vi får väl se om några månader, men hittills som sagt är det mycket bra!

IS funkar bra, men det käkar batterier. Jag har den avstängd då jag inte behöver den, dvs. avstängd för allt cirka >1/50 s.

Liknande produkter: EF 24-105/4L, Sigma 17-50/2.8

Köpt hos: Rajala Pro shop Malmö

Pris: 9500

2011-07-28 Marteric



PLUS: 2,8, IS, skarpt
MINUS: Inte riktigt samma underbara färger som mitt 70-200 4L IS...

Underbar glugg. Gillar verkligen 2,8, IS, snabbheten och skärpan.
Obs! Hade läst att vissa av 17-55 inte var på "topp" från fabrik. Det första jag gjorde när jag fick objektivet var att jämföra det med min dåvarande normalzoom EF-S 17-85 som faktiskt presterade bättre. Efter justering hos Canon presterade dock 17-55 bättre, så nu är jag riktigt nöjd med prestandan.

Liknande produkter: Sigma och Tamrons motsvarigheter utan IS.

Köpt hos: Inet Data

Pris: 10000

2011-07-16 Crfjhm



PLUS: Skarpt, lätt, IS, 2,8 hela vägen
MINUS: Ej väder eller dammtätat, objektivet växer vid zoomning, dyrt i förhållande till "prestanda"

Bra skärpa redan vid full öppning, nerbländat ger det riktigt bra skärpa, behövde en kalibrering hos Canon för att ge krispskärpan
2,8 och IS är riktigt trevligt att jobba med och fortfarande få skarpa bilder i lite svagare ljus.
Har blivit mitt "standardobjektiv", 24-105:an har hamnat på hyllan trots att det är en L-optik

Med tanke på priset känns det lite plastigt och inte alls som L-optikerna för bara några tusenlappar till. Det är dock klart trevligare än 17-85:an som sämre på allt men också är klart billigare.

Liknande produkter: Sigma 17-50/2,8 OS; Canon EF 17-40/4L; Canon EF 16-35/2,8L

Köpt hos: Privat

2011-06-24 Punkapan



PLUS: jätte skarpt, bra, snabbt
MINUS: -

Riktigt bra!

Liknande produkter: -

Kundtjänst: -

Köpt hos: Priceman

Köpt hos: Privat

2011-06-24 Punkapan



PLUS: jätte skarpt, bra, snabbt
MINUS: -

Riktigt bra!

Liknande produkter: -

Kundtjänst: -

Köpt hos: Priceman

Köpt hos: Privat

2011-02-20 Solhem



PLUS: Bra skärpa, helt i L-klass. Känns gediget byggt, nästan L-kvalité. IS är ju en fantastisk uppfinning. Bra färgkorrigerad, knappast något färgfel alls. Lite distortion, men inte så det är påträngande. USM!!! 2,8 all over!!
MINUS: Canon skickar inte med motljusskydd - en skam!!! Det är som att sälja en bil utan avgassystem - ibland tycker jag ni är väldigt snikna på Canon.

Andra gången jag äger denna glugg - var utan systemkamera ett par år, men sedan kom behovet åter.
Den är en perfekt normalzoom för APS-C-systemet, troligen den bäst korrigerade av alla Canons alternativ. Upplever den skarpare och med mindre färgfel än 24-105-zoomen jag hade förut. 17-55 + Sigmas 8-16-zoom är en guldkombination jag verkligen kan rekommendera.

Köpt hos: Privat.

2010-11-21 Knet



PLUS: IS och 2.8 är underbart, välbalanserat på min 7D med grepp, snabbt och tyst, inte alls så plastigt som många säger. Mycket skarpt!
MINUS: Har inte hittat nåt än....

Efter lite velande mellan detta och en 17-40/4 så föll valet på 17-55. Läste tester och utlåtanden tills jag varken visste in eller ut men det var is som fällde avgörandet. Har inte haft något is-objektiv tidigare och jag måste säga att det är bättre än jag trodde.

Liknande produkter: 17-40/4L, de andra märkenas 17-50/2.8.

Köpt hos: Privat

Pris: 6500

2010-09-27 Kronbergs



PLUS: Lätt, snabbt, tyst, ljusskarpt, bra IS, knivskarpt i mitten.
MINUS: Plastig, medioker kantskärpa, En del CA utåt kanterna (lila toner i hög kontrastbilder), dyrt, inget motljusskydd medföljer, trist Bokeh.

Bra allaroundobjektiv. Skarpt i mitten, sämre skärma i kanterna, som förväntat. Jag är nöjd. Det är inte L-optik och det presterar inte som ett L-objektiv heller. Men snabbt, tyst och ger bra resultat.

Liknande produkter: Tamron 17-50 f/2.8, Sigma 17-50 f/2.8

Köpt hos: Rajala Pro Shop Malmö

Pris: 8400

2010-07-27 Oliver Wettergren



På min blogg har jag skrivit en utförlig recension av Canon EF-s 17-55: http://www.wettdinho.se/blog/2010/07/27/recension-av-canon-objektivet-ef-s-17-55-f28-is-usm/

Köpt hos: Privat

Pris: 7000

2010-03-13 pilgrim_75



PLUS: Fina och klara bilder utomhus. Robust
MINUS: Absolut priset

Har haft detta drygt ett år nu och tycker det fyller sin plats väl.
Men prismässigt borde det nog varit ett strå vassare.
Fick mitt i paketpris tillsammans med eos 40d.
Har tatt och kommer ta mycket med detta objektiv.
Kommer aldrig att göra mig av med det och kan varmt rekomendera det.
Tar mycket fina bilder utomhus med fina färger.

Kundtjänst: Ingen anmärking

Köpt hos: Cyberphoto

2010-02-15 Rapidhour



PLUS: Ljusstyrka, is.
MINUS: Ej skarp på f/2.8, ej vädertätad, DYR !

Har nu varit ägare av 2 ex av detta kritikerrosade objektiv.

Ett i mitt tycke alldeles för överreklamerat objektiv, med
alldeles för hög prislapp, speciellt med tanke på att det
inte håller L-kvalite,vädertätning, mottljusskydd inte ingår m.m.

Tyvärr ganska mjukt på f2.8 vilket var en besvikelse.
Fungerar dåligt tillsammans med den inbyggda blixten, då
den expanderande objektivdelen skuggar vid zoomning, mycket
klantig konstruktion.
Känns ganska plastigt ungefär som det mycket billigare
EF-s 17-85.
Båda mina exemplar framfokuserade, efter justering hos
Intervision blev resultatet tveksamt bättre.

Jag har hela tiden jämfört med EF 17-40 f/4 L som jag nu
sitter mycket nöjd med.
Är man i mycket stort behov av det extra bländarsteget så
bör man ta en titt på Sigmas och Tamrons mycket billigare
alternativ.

Liknande produkter: Canon EF 17-40 f/4, Sigma 18-50, Tamron 17-50.

2010-01-29 makkz



PLUS: Skärpa, skärpa, skärpa...
MINUS: priset möjligen, men inget annat.

Bara att sälla sig till skaran av lyriska användare! Har haft den i min ägo några månader nu och jag kan bara säga att den är värd pengarna! SKARPT snabbt och tyst.

Köpt hos: Rajala Pro Shop

Pris: 8995

2010-01-02 zanoii



PLUS: Skärpa, kontrast, konstant största bländare (f/2.8).
MINUS: IS verkar inte helt hållbar, objektivet expanderar vid inzoomning.

Objektivet erbjuder mycket bra bildkvalitet. Bra skärpa, fin kontrast och färg. Har inte märkt av några störande interna reflexer ännu, och CA hålls också i schack.

Dock verkar mitt ex ha fel på bildstabiliseringen, något som inte verkar vara helt ovanligt på dessa objektiv.

Liknande produkter: Liknande objektiv från andra tillverkare. Saknar oftast antingen USM eller IS (motsv.) och jag ville ha både och.

Kundtjänst: Ingen erfarenhet av kundtjänst ännu, men kommer att lämna in objektivet för kontroll av bildstabiliseringen.

Köpt hos: FotoKungen

2009-10-02 ifk1904



PLUS: Bra skärpa och bra ljuskänslighet.
MINUS: Att den inte passar på fullformat.

Haft detta objektiv ca 6 mån nu. Kan rekommendera detta objektiv om du är ute efter ca området 17-55. Perfekt till min 7D !

Kundtjänst: Kan vara lite svårt att nå på telefon ibland men övrigt mycket nöjd med Japan Photo

Köpt hos: Japan Photo

Pris: 8500

2009-07-03 brasse Bosse



PLUS:
MINUS: skulle vara nypriset då, och att jag får byta bort den om jag skaffar en 5dMKII i framtiden.

Helt klart jättenöjd med gluggen,tycker den är skarp och känns som det bästa canon gjort till aps-c (x1.6 sensor)

2009-06-15 Ingju



PLUS: Ljusstyrkan, skärpan Is
MINUS: Inget medföljande motljusskydd, något högt pris

Jag köpte det tillsammans med min EOS 400D i dec 2006, kompletterade med EF-S 17-85 för vardagsbruk (billigare, lättare o större omfång) Använder 17-55/2,8 vid viktigare fotografering och vid sämre ljusförhållanen som i kyrkor o.dyl. Handhållet på långa exponerinstider fungerar utmärkt tack vare mycket bra is. Jag har aldrig haft några fel eller störningar på vaken detta eller andra Canonobjektiv

Köpt hos: Expert Örebro

Pris: 11006

2008-12-22 Sir Tore



PLUS: Ljusstyrka IS och snabb autofokus!
MINUS: En såpass dyr glugg borde ha ett motljusskydd med!

Fantastisk glugg på alla sätt å vis!
Mer än nögd!!

Köpt hos: Canon personalköp!

Pris: 6300

2008-12-22 Sir Tore



PLUS: Ljusstyrka IS och snabb autofokus!
MINUS: En såpass dyr glugg borde ha ett motljusskydd med!

Fantastisk glugg på alla sätt å vis!
Mer än nögd!!

Köpt hos: Canon personalköp!

Pris: 6300

2008-11-19 Ulf Linderoth



PLUS: Jättefin skärpa, färger och kontrast
MINUS: Finns inga

Objektivet har en mycket bra skärpa, färger och bakgrundsoskärpa. En perfekt porträttglugg, men fungerar även bra till landskap mm. Hade tidigare en Tamron 17-50 tillsammans med min Canon 30d, som inte gav det resultat jag önskade.
Jag valde mellan 17-55 och 17-40, det blev den förstnämnda och det ångrar jag inte.

Liknande produkter: Canon 17-40 L

Köpt hos: Privat

Pris: 6500

2008-06-01 bjoersa



PLUS: Skarpt, väldigt bra IS, ok byggkvalitet
MINUS: Lite dyrt, ej medföljande motljusskydd

Valde mellan denna och 17-40/4L. Känns som ett bra val, för sena kvällar och nätter så är F2.8 och IS väldigt bra, 1/10sek handhållet blir alltid bra. Skärpan excellent och blir ohyggligt bra nedbländat ett steg. Byggkvaliteten känns ok för mig. Men varför inget medföljande motljusskydd för ett så här dyrt objektiv???

Liknande produkter: Många kit o andra

Kundtjänst: NA

2008-05-14 Omnicolor



PLUS: +Excellent skärpa (slår mitt fasta 50mm 1.8) +f2.8 +IS +Kontrasten +Superbra AF
MINUS: Inget jag kan komma på.

Tillochmed bättre än jag trodde....

Köpt hos: B&H

Pris: 6480

2008-03-29 athid



PLUS: Snabb, skarp och snygg bokeh.
MINUS: Ej vädertätad

Inte mkt att klaga på, möjligtvis skulle jag vilja att den var vädertätad.

Köpt hos: Pixmania

Pris: 9800

2008-02-02 Soren



PLUS: Ljusstyrkan. Skärpan. Bildstabb. USM.
MINUS: Att inte leverera med ett motljusskydd är sniket av Canon.

Mycket trevligt optik. Bildstabb och f2.8 gör att men kan ta bilder under väldigt dåliga ljusförhållanden, långt efter att andra lagt undan kameran.

Liknande produkter: Sigma EX 18-50/2,8. ink. motljusskydd.
Tamron SP AF 17-50/2,8. ink motljusskydd.

Köpt hos: Cyberphoto

2008-01-15 PerHbg



PLUS: Detta objektiv kunde lika gärna haft en röd ring och en högre prislapp.
MINUS: Möjligtvis vinjetteringen som märks tydligt vid kort brännvidd med samtidigt lågt bländartal men det kan enkelt åtgärdas i efterhand.

Bättre objektiv finns inte ens i L-serien om man vill ha ett allround-objektiv med motsvarande zoom-omfång!

Och visst, Något sämre skärpa blir det i hörnen vid bländare 2.8 men motsvarande L-objektiv är inte bättre och jag tycker inte det märks vid normal fotografering.

Klicka på blur-index-diagrammen under länkarna nedan och öppna upp flera diagram samtidigt för de objektiv du vill jämföra så ser du att detta objektiv är bättre än de flesta L-objektiv och har relativt god skärpa även i ut i kanterna!

http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/353/cat/11

http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/143/cat/11

http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1082/cat/11

Den något höga vinjetteringen på 17 mm avlägsnas enkelt i Adobe Lightroom eller Adobe Camera Raw m h a linskorrigeringsverktyget.

I praktiken får jag alltid väldigt bra bilder i alla lägen med detta objektiv och kan inte tänka mig vara utan det. Skärpan är tillräckligt bra ända ut i kanterna. "Chromatic abberation" kanske inte den bästa enligt kurvorna i testen hos slrgear.com, men vid praktiska tester verkar det inte vara något problem alls. Jag har aldrig sett problem med detta men på ett sämre objektiv hade jag detta problem vid ljusstarka kontrastrika övergångar men det kunde enkelt avhjälpas i Camera Raw med linskorrigeringsverktyget, Skulle det dyka upp färgdivergensfel i fel läge någon gång så är det alltså enkelt åtgärdat. De flesta objektiv verkar ha värre problem med färgdivergens när man tittar på faktiska bilder.

Detta objektiv är fantastiskt eftersom det tillåter frihandsfotografering i dåligt ljus utan att man behöver gå upp för högt i iso-tal med brusiga bilder som följd.

På stilla objekt är det som om man har "ef-s 17-55/1.5 usm" :D Man får bara lära sig tänka att det är ok att använda 1/10 sekund vid frihand.

Perfekt för all fotografering, inne och ute. Porträttbilder blir väldigt bra som du kan se bl a i mitt fotoalbum "folk och sånt".

Köpte objektivet som kit med 40D och därav priset 18300 kr och efter "Canon Cachback": 17650 kr (vilket verkar vara svårslaget vid tidpunkten för inköpet, Nov 2007)

Liknande produkter: Tamron 17-50mm f/2.8 Di II LD Aspherical IF SP AF

Köpt hos: Butik it

Pris: 18300

2008-01-13 JohanKarl



PLUS: Bra skärpa om man bländar ner.
MINUS: Distorsion! Hela havet stormar... Inte lysande kantskärpa på bländare 2.8

Stor, tung, dyr, men skarp. Dock kan jag inte förstå varför den får så obalanserat god kritik med den dåliga skärpan utanför absoluta mitten på bländare 2.8 (som jag alltså aldrig använder)

Uppdatering: har bytt till ett 40D-hus och är mer nöjd med skärpan, verkar som att autofokusen fungerar bättre på denna än på 400d.

Liknande produkter: Tittade även på Tamron 17-55 2.8

Kundtjänst: Har varit hos Canons kontrakterade verkstad i Danmark för kalibrering, kom tillbaka i ett paket som såg ut som en påse sopor, åkte tillbaka till Canon för byte av IS-modul, och fungerar nu som den ska.

Köpt hos: Hegethorns Foto AB

Pris: 10000

2008-01-10 hjo



PLUS: Skärpan. IS. Bländare 2,8. Zoomomfånget.
MINUS: Lite stort/tungt. Dyrt.

Ett härligt objektiv med grym skärpa. Bländare 2,8 över hela omfånget tillsammans med IS är numera i stort sett oumbärligt! Perfekt inomhus och mörka kvällar...

Liknande produkter: EF 24-70 2,8 L

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 10395

2008-01-05 Eeros



PLUS: Bra skärpa, ljusstark
MINUS: Stor och tung. En klumpig koloss om man tänker på att det är en normalzoom.

Mycket bra bildkvalitét.

En normalzoom vill jag gärna ha så liten, smidig och "osynlig" som möjligt. Denna är definitivt inget av detta. Har inte samma genuina byggkvalitét som Canons Ef-S 10-22 har, men kostar ändå mycket mera. Det är förstås ljusstyrkan som kostar kosing, men betalar man mycket så vill man gärna ha bra byggkvalitét också, inte en glappig frontdel som skjuter ut när man zoomar.

2007-11-10 frapp



PLUS: Skarpt, Snabbt, Bildstabilisator
MINUS: Plastigt och skrammligt för priset. Inget motljusskydd!!! Något stort för att vara normalzoom

Att man inte får ett motljusskydd till när man köper ett objektiv för 11000 kronor borde egentligen vara skäl nog till att inte ens köpa det över huvud taget. Men prestandan i kombination med ljusstyrka och bildstabiliseringen är ju gudommlig.

Sen tycker jag att objektivet känns helt för skrammligt för att ligga i denna prisklass. Det borde enligt min mening vara precis lika solidt och stabilt som ett L objektiv. Men det är det inte. Zoomen är aningen för lös. Och framför allt finns det ett glapp som jag avskyr på den främre delen av objektivet som rör sig ut när man zoomar. Ungefär lika kass som på 28-135an (IS) som kostar mindre än hälften.

Men det tar underbara bilder och focusen är snabb och säker helt i klass med vilket L-objektiv som helst.

Liknande produkter: 17-85 IS, 17-40 L & 24-105 L IS

Köpt hos: Japan Photo

Pris: 11000

2007-09-27 Shogun



PLUS: Image Stabilizer gör ett fantastiskt jobb! Skarp bild med slutartid på en hel sekund om motivet håller sig absolut stilla!
MINUS: Tyvärr ger det stora motljusskyddet en skugga då man använder kamerans inbyggda blixt.

Hade tidigare en Sigma 18-125mm, men tröttnade på oskarpa bilder. Att jobba med manuell fokusering med den här nya gluggen kan vara lite knepigt i början om man är van vid Canons övriga zoomobjektiv. Skärperingen sitter nämligen längst in närmast huset. Och zoomringen har dom placerat längst ut! Här kan ni se en bra recension med bilder: http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-S-17-55mm-f-2.8-IS-USM-Lens-Review.aspx

Köpt hos: Yodobashi Camera i Tokyo

Pris: 7000

2007-08-28 ksjunior



PLUS: Skärpan, IS'en, öht blir bilderna brutalt bra.
MINUS: Dyr, stor, tung, inget motljusskydd med.

Extrem god skärpa! Kan återge mindre detaljer än min 8mpix 20D kan återge! Däremot dyrt, lite tungt och klumpigt. IS'en är fenomenal! Köpte motljusskydd på ebay för ca 100, funkade kanon.
Jämförde lite ovetenskapligt mot fasta 50/1.8, vid 50 mm var kantskärpan lika bra, men mittskärpan bättre! (detaljgranskning i RAW från 20D, stativ, samma motiv och dag etc etc)

Kundtjänst: Ej behövt

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 10000

2007-08-14 TEN69



PLUS: Skärpa, ljusstyrka, IS
MINUS: Varken motljusskydd eller väska ingår i priset. Dåligt Canon!

Som sagt, en mycket duglig glugg.
Men att inte väska eller motljusskydd ingår är ju skandalöst.

Motljusskyddet är närapå omöjligt att köpa i sverige.
Finns dock via ebay från HK.

Liknande produkter: 17-40L

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 9400

2007-07-20 Micke B



PLUS: Skarpt, skarpt, ljusstarkt och skarpt... plus IS!
MINUS: Det sägs att det kan krypa in damm, tråkigt men den risken finns väl alltid med den här typen av "luftpumpar"

Skarpare än jag trodde att det skulle vara, trots all positiv kritik!
IS är helt fantastiskt!
Hade Sigma 17-70 innan, men det är ju tragiskt när man inte kan lita alls på AF:en!
Hoppas nu på en Ef-s 50-150 eller liknande med IS! :)
(Hade ett par Sigma 50-150, som frontfokuserade, gav upp)

Liknande produkter: 17-70

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 9995

2007-07-19 sidewayz



PLUS: Skönt material val, Robust, Liten plast känsla, Supersnabb fukus, Skönt med IS
MINUS: Jag är orolig för damm, Saknar motljusskydd som standard!

Precis inköpt i min samling så jag har inte fått använda det så mycket än, trots det har jag provat funktionerna och helheten är helt topp!
Trots att det inte är ett L objektiv så är det en fruktansvärd skillnad på billigare objektiv jag har och har känt på!

Värt varenda öre och med ett pol filter kan jag bara drömma om bilderna som den kan ge mig.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 9500

2007-06-17 Pippo



PLUS: Snorskarpt, välbyggt, IS i kombination med f2,8, omfånget.
MINUS: Skulle väl vara tyngden då.

Ett helt sanslöst bra objektiv! Velade länge och hade svårt att bestämma mig mellan denna och erkänt bra 17-40/4L, men måste nu i efterhand säga att jag gjorde rätt val. Kan inte tänka mig ett bättre objektiv än detta att ta med på resa - f2,8 i kombination med IS är SUPER! Svårt för hjärnan dock att vänja sig vid tanken på att bilder blir skarpa vid 1/6 s.

Liknande produkter: Finns det? Detta objektiv är anledningen till att jag bytte från Nikon till Canon.

Kundtjänst: ---

Köpt hos: Privat

Pris: 7500

2007-06-03 Bozi



PLUS: Skärpa, omfång, bildstabilistering
MINUS: Priset.....

Har nu haft mitt objektiv i ett halvår och det har helt klart blivit mitt favoritobjektiv. Tidigare hade
jag 17-85 IS och var nöjd även med det gällande bildkvaliteten. Men bländare 2,8 rakt igenom är guld värt
tillsammans med IS. Som många redan har skrivit redan är skärpan e t c utmärkt. Personligen tycker jag att
det är mycket bra redan från 2,8 men 1 steg nerbländat är det fantastiskt.

Var i valet och kvalet mellan detta objektiv och 24-70 2,8L. Skälet till att det blev det här var IS och bättre vidvinkel. Har inte ångrat mig ännu :-) Kompletterar mitt 70-200 2,8L väldigt bra.

Enda negativa är väl priset. Finns andra tillverkare (t ex Tamron) som ska ha likvärdiga objektiv till betydligt lägre pris.

Köpt hos: Zebra Media

Pris: 9595

2007-05-15 michand



PLUS: Snabb, skarp, ljusstark och IS
MINUS: EF-S

I mitt tycke ett måste i kameraväskan om man har en EF-S kapabel kamera! Superskarp och snabb autofokus. Dessutom är det trevligt med ISen när man fotar i mörker, flera av mina egna favoritbilder är tagna med det här objektivet.

Liknande produkter: EF 17-40L USM

Köpt hos: Expert Fridhemsplan

Pris: 10

2007-04-19 Petter Persson



PLUS: IS, snabbheten, skärpan
MINUS: Motljusegenskaper, känslan och materialval

Ett snabbt normalzomobjektiv med fantastisk skärpa. Tokskarpt från bländare 4 men fungerar även bra på 2.8.

Visst vinjetterar det en del, på 2.8, men inte så det stör tycker jag. går ju att ta bort i efterhand...

Köte detta och ett 70-200 4.0 L IS USM i samma omgång och det är en helt annan känsla i L-objektivet. Fokusring, zoomring och materialval samt tätningarna gör att det objektivet "känns" mycket stabilare och robustare än detta, 17-55. Jag anser att till och med mitt förra Sigma 17-70 2.8-4.5 kändes bättre, mindre plastigt t.ex.

Men nu är det ju trots allt de optiska egenskaperna som är av betydelse och detta objektiv tar riktigt skarpa bilder med kontrastrika mättade färger. Anledningen till att jag köpte det var IS, kunna skippa stativet är guld värt anser jag då jag knäpper mycket ögonblickbilder.

Kundtjänst: Trevliga och svarar snabbt på mail

Köpt hos: Hegethorns Foto AB

Pris: 9300

2007-01-31 J-ett



PLUS: Man slipper släpa på en massa objektiv. Denna zoom är kanon.
MINUS: Ej en L glugg. Inte helt tätad. Kan dra in damm.

Ett objektiv som gör att du slipper släpa på en massa fasta gluggar. Känns välbalanserad på en EOS 30D. Detta objektiv är det du letar efter om du ska ha en standardglugg på resan etc.

Iofs är fasta gluggar bättre rent allmänt, men så mycket bättre för en amatör? Nä, köp denna glugg och du blir definitivt inte besviken.

Skarp som attans för att vara ett "all around" objektiv till min Canon EOS 30D. Dessutom har jag inte sett några vinjetteringar eftersom kameran har en mindre sensor än fullformat. (Kameran nyttjar alltså inte gluggens glas ända ut i periferin.)

Liknande produkter: Canon EF 24-70/2,8 L USM, men där tappade man vidvinkeln

Kundtjänst: Nepp

Köpt hos: www.beautifulplanet.org

Pris: 10000

2007-01-23 johanlsto



PLUS:
MINUS: vinjettering vid 17mm f2,8

Helt fantastisk! Har gjort noggranna jämförelser med Canon 50mm f1,8 och resultatet var att 17-55/2,8 IS USM är löjligt mycket bättre. Om någon önskar kan jag maila crops av centrumskärpan.

Köp den!

Köpt hos: Cyberphoto

2007-01-17 Richards



PLUS: Bildstabilisering, ljusstyrka, skärpa, blir inte alltför framtungt på en 20D
MINUS: Flare, dyr men känns billigare, inget motljusskydd eller förvaringspåse - snålt, IS slukar batterier.

Bytte från 17-40/4L till 17-55/2,8. Ångrar mig inte. IS är super!

Liknande produkter: 17-40/4L

2006-12-05 dosken



PLUS: USM, IS, 2.8, L-färger/skärpa, relativt lätt.
MINUS: vinjettering på 2.8

Prisvärt trots allt. Snabb o tyst AF, bra omfång för aps-c, L-kvalitet på skärpa/färger, 2.8, IS. Känns bra balanserad på 30D, 24-70 2.8L blir för tung för mig. Men den värsta vignettering jag sett sen jag testade att stapla filter (på annan glugg) ;) Vid 5.6 är den helt borta däremot. Motljusskydd kunde man ju fått med som sagt, verkar knappt finnas att få tag på för övrigt. Ganska högljudd IS, 17-85:an klart tystare.

Edit: efter att ha använt den lite mer höjer jag betyget. IS-ljudet hörs inte under normala fotoomständigheter, otroligt mkt bättre med vinjettering vid 2.8 än att inte ha 2.8 alls, och att jag fick betala extra för motljusskyddet trots det rätt höga priset har jag glömt ;-)
Har burit omkring kameran på resa med denna glugg i fem intensiva dagar och har aldrig kännts tungt, hade nog inte tyckt detsamma med t ex 24-70/2.8

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 9195

2006-11-25 Windman



PLUS: IS, bländare 2.8, bildkvalitén
MINUS: Plastig

Betydligt plastigare och något större än mitt förra 17-40 L.
IS med bländare 2.8 är GULD !
Bildkvalitén kan jag inte säga så mycket om än, eftersom jag inte fotat så jättemycket med denna glugg än.

Liknande produkter: 17-40 och 17-85

Köpt hos: www.mapcamera.com (på plats)

Pris: 6300

2006-10-01 oclv



PLUS: Skarp,skarp,skarp,ljusstark, snabb autofokus.
MINUS: Inga jag märkt utom att motljusskydd ej följer med.

Efter en vecka i olika miljöer i europa så är jag sååå nöjd. Klarar alla ljussituationer på ett enastående sätt.
Byggkvalité är inte L men bra. Optiskt bättre än 17-40 4L och 70-200 4L som är mina L referenser.

Liknande produkter: 17-40 4L, Tamron 17-50 2,8

Kundtjänst: Ingen erfarenhet

Köpt hos: Ebay

Pris: 7600

2006-09-30 Kem



PLUS: Hiskeligt rapp autofokus, knivskarp, underbara färger, bra format och man får vad man betalar för helt enkelt, det ser jag som ett plus.
MINUS: För mina ändamål finns det inga minus.

Detta objektiv är i yppersta toppklass och jag önskar inget annat än vad detta levererar. Jag värdesätter IS högt och tillsammans med Canon 70-200 f/2,8L IS USM på den andra kameran så har jag allt jag behöver i alla lägen. Kyrkor med dåligt ljus, musikbilder live, studio mm mm.

Jag vill påstå att detta objektiv tillsammans med 20D eller 30D är en nästan oslagbar kombination med tanke på att dessa kameror hanterar upp till ISO 3200 på ett alldeles enastående sätt.

Liknande produkter: Nä, så fort jag såg detta Canon objektiv med f2,8 samt IS så beställde jag det bara.

Kundtjänst: Har skickat nåt objektiv för rengöring bla. och snabb bra service fick jag. (Canon)

Pris: 10000

2006-07-21 Bollan



PLUS: Knivskarp, Suverän färgåtergivning och kontrast, Blixtsnabb AF, IS, 2,8 så klart
MINUS: Inget motljusskydd (uruselt av Canon). Storleken men det får man väl ta med 2,8. Rätt så känsligt mot flare.

Marknadens klart bästa "walkaround" glugg för APS-C kameror. Helt underbar att jobba med. Otroligt skarp ända långt i kanterna fullt öppen. Slår tom dem flesta L-gluggarna på fingrarna när det gäller skärpan. IS fungerar klockrent. Färg och kontrast i L-klass om inte bättre. Visst saknar man lite räckvidd jämfört med 17-85 men bildkvaliteten överväger det flera gånger om. Bra finish och byggkvalitet, inte L men klart godkänd.

Visst är den dyr men kolla vad man får, IS och 2,8 !!! i en normalzoom är inte illa. Kolla vad Nikon tar för sin utan IS (13.500).

Något stor och lite obalanserad på 350D utan grepp, men helt perfekt med greppet på och givetvis på en 30D/20D.

Det är under all kritik att motljusskyddet inte ingår på en glugg i denna prisklass. Än värre är det att dessutom är helt omöjligt att få tag på i Sverige så jag fick beställa min från Hong Kong.


Trots detta en glugg av yppersta klass och många kommer att mätas efter denna.

Liknande produkter: Finns inga!!

Köpt hos: Fotokungen i Stockholm

Pris: 10000

2006-06-27 hallq



PLUS: IS är helt underbart. Fast 2.8 är perfekt. Skarp som fasta objektiv
MINUS: Dyr och något stor och tung

Helt fantastisk. Efter att ha använt detta objekt med IS kommer jag aldrig mer att använda andra produkter från Canon. Att kunna fotografera i 3 bländare under med IS är kanon. dessutom 2.8 rakt igenom.

Liknande produkter: Sigman 17-70. Canon 17-85

Köpt hos: Fotokungen

Pris: 10000

2006-06-14 nichlaz



PLUS: Skärpan, 2.8, AF:en, IS.
MINUS: Motljusskyddet sitter lite löst, svag vinjettering på bl. 2.8, priset, flare-känslig.

Jämfört med mitt tidigare Tamron 28-75 f/2.8 så är detta defenitivt ett snäpp bättre på alla plan! Skärpan är mycket bättre, AF:en är snabbare (dock ej omedelbar...) och säkrare, byggkvalitén är bättre, zoomringen "hackar" inte. Ingen varmaktig ton på det vita. Färger och kontrast är bättre, men jag har inget L-objektiv att jämföra med så den informationen får ni leta efter någon annanstans... Defenitivt bättre bokeh! Detta objektiv väger lite mer och är något större storleksmässigt, sätter man däremot på motljusskyddet så ser det bra mycket större ut...

Största anledningen till att jag valde detta objektiv är att jag ville ha snabbare AF och vidare brännvidd (jämfört med Tamron 28-75) och samtidigt ha konstant bländare 2.8. Man förlorar ju lite brännvidd på längden, men det har gått bra att kompensera det genom att ta sig lite närmare motivet. För "candids" så kommer man tyvärr för nära motivet (med barn som motiv är det ingen hit!). Tyvärr så är inte AF:en trots allt helt hundra tillsammans med min 350D (dock mestadels vid dåligt ljus/kontrast). Det är lite synd att motljusskyddet sitter så löst som det gör. På mitt Tamron satt det mycket bättre. När jag lägger ner det i väskan skruvar det av sig lite - störande (går kanske att lösa med lite MacGyver trix...). Men vad jag har förstått så är det så på alla Canon-motljusskydd av den här typen?! IS:en funkar suveränt även om jag kanske hellre sett en billigare variant utan IS... Att det är EF-S är det många som stör sig på... Jag är inte en av dom, jag uppskattar mer dess fördelar (lägre vikt och mindre storlek).

Flares ska tydligen vara ett problem med detta objektiv enligt "internet" (inget jag märkt eller testat).

http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/canon_1755_28/index.htm
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-S-17-55mm-f-2.8-IS-USM-Lens-Review.aspx
http://www.pbase.com/lightrules/fourpoundshowdown

Liknande produkter: Tamron 17-50 f/2.8, Sigma 18-50 f/2.8.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 10383

2006-06-05 Slowfinger



PLUS: Mycket bra skärpa. Mycket snygg bokeh. Mycket bra IS.
MINUS: Vinjetterar en del, men inte störande mycket. Något dålig kantskärpa på större bländare.

En mycket bra allroundzoom och skakstabiliseringe är en stor fördel. Jag har plåtat på 1/20 i 55-läget på bländare 2,8 och det är kanonskarpt. Ska man ett enda objektiv till sin Canon är det nog det här. Funkar i nästan alla lägen...

Liknande produkter: Canon 17-40L.

Köpt hos: Fotokungen, Kocksgatan Stockholm

Pris: 10095