OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Ibland förstår jag ingenting, hjälp mig!

Jag blir lite fundersam när jag ser en hel del gatufotografi här på fotosidan. Jag kan liksom inte hitta någon tanke i bilderna: Vad vill fotografen visa? Ofta tycker jag att det är en form av bilder av anonyma människor på gatan som inte säger mig något annat än att fotografen vågat ta en bild? Förmodligen är det jag som missar poängen, men ibland skulle det vara fint om fotografen förklarade vad hen vill med sina bilder.

Att publicera en bild bara för att det är två snygga brudar på ett övergångsställe, eller en tjockis som man tycker ser kul ut håller inte riktigt i min värld. Nu skall jag inte försöka skriva någon på näsan vad han eller hon skall göra, men som sagt ibland skulle det vara bra med en förklaring av vad det är fotografen vill åstadkomma med sina bilder; om inte annat för att en sådan korkskalle som jag skall begripa det lite bättre.

Postat 2015-08-27 09:36 | Läst 1513 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

OmTag. Nostalgi

Allt var givetvis inte bättre förr, det mesta var säkert till och med sämre. Men bussarna var i alla fall tuffare när bilarna byggde mer på estetik än aerodynamik.

En annan sak var framtidstro, något som ofta tycks saknas idag. Framtidstro bygger på tron om att framtiden skall bli bättre och för detta krävs visioner. Jag upplever en ganska utbredd visionslöshet idag, det mesta verkar handla om att förvalta sakernas tillstånd.

Politiskt har man triangulerat ihjäl varandra till den milda grad att det inte verkar finnas några alternativa synsätt på hur man vill att samhället skall utvecklas. I brist på visioner ses det reaktionära som det enda möjliga, åtminstone för många som inte är nöjda med sakernas tillstånd. Man vill backa sig in i framtiden, Sverige skall helst bestå av etniska svenskar i folkdräkt som dansar runt midsommarstången och husen skall vara röda med vita knutar.

Allt för att man inte vågar ha några visioner. Det går inte att förvalta eller att backa sig in i framtiden, framförallt våra politiker borde ta sig en ordentlig funderare på detta.

Postat 2015-08-26 14:59 | Läst 854 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

OmTag. Kinhin eller gåing det är den stora frågan?

Såg att det var tjej-gåing runt Årstaviken 8 km idag, på gräsmattan i Tanto var det fullt pådrag med musik och uppvärmning. Sally och jag gjorde i stället vår sedvanliga kinhin i långsamt tempo.

Natten som gick var en av få riktigt varma nätter denna sommar, det var dryga 19°C när vi var ute vid 2 tiden, men redan i kväll skall tydligen regn och lägre temperaturer vara på ingång. Sommaren kanske gjort sin sista kraftansträngning för i år?

Själv har jag varit, i huvudsak, tacksam för den dåliga sommaren, jag tror inte att Sally hängt med fortfarande om det hade varit värmebölja i flera veckor som det ofta brukar vara.

Den nya kameran (X100T) tuffar på till full belåtenhet, äntligen en rapp, smidig och diskret ny kamera som jag trivs med. Tidigare föredrog jag 50 mm (i småbild) men jag börjar mer och mer gravitera mot 35:an (ca 23 mm i ApsC). Bägge brännvidderna ligger ungefär lika nära normalen men åt olika håll och motsvarande 35 mm är betydligt enklare att plåta med tycker jag.

Det snackas ofta om vilka objektiv man behöver? Om man skall knalla runt på stan och fotografera räcker det gott för mig med en 35:a eller en 50:a, när jag väl fått in brännvidden i ryggmärgen behöver jag inte bry mig om något annat än bilden, och det tycker jag är en stor fördel.

Postat 2015-08-25 19:33 | Läst 884 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

OmTag. Ovädret drar in

Några gillar att provocera, andra är tacksamma måltavlor. Jag har både uppfattats som provokatör och tacksam måltavla då och då. Ger man uttryck för åsikter kommer det alltid att uppfattas som provokativt av en del som inte delar dem.

Men något jag försöker hålla i bakhuvudet är att det handlar om åsikter, det skulle ju vara ganska trist om alla tyckte likadant eller inte vågade ge uttryck för en avvikande ståndpunkt? Lite Nordkorea över det ständiga konsensussökandet och trippandet på tårna tycker jag.

Sedan finns ju ingen anledning att vara plump och ge sig på personer oavsett vad man tycker om deras bilder eller bloggar till exempel. Men som sagt, om någon annan ger uttryck för en uppfattning som jag själv inte delar finns ingen anledning att gå i taket, det visar ju inget annat än att personen inte tycker som jag gör?

Kan man hålla tillbaks känslorna lite och föra en civiliserad diskussion kan det ju bli ett intressantare samtal än när man tycker likadant.

Postat 2015-08-25 02:50 | Läst 863 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

OmTag. Hur mår poolerna, eller en bilddel i totalt sönderfall?

Det svänger fort mellan översvämning och torka, gräsmattan i Tanto börjar bitvis likna en öken trots att det denna sommar regnat som aldrig förr (obs! ett talesätt, det har säkert regnat lika mycket någon annan sommar).

En tjej övar att gå på slak lina i parken, ser knepigt ut.

Jag funderar lite hur det står till med poolerna på fotosidan, jag var själv väldigt aktiv tidigare, framför allt med att kommentera. Under en räcka av år tycker jag att det verkar som att engagemanget sjunkit konstant till dagens nivå där responsen börjar närma sig nollpunkten.

Kanske borde man se över detta med pooler och bilder på fotosidan för att åter få det intressant? Jag är övertygad om att man, om man vill ha en levande bilddel av sajten, måste göra något. Till att börja med måste man nog se över denna pooldjungel och dessutom försöka att på något sätt höja kvaliteten på bilder som tankas upp.

Hur detta skall gå till utan att någon känner sig kränkt i tider när många blir kränkta av vad som helst vet jag inte. Men någon form av grindvakter tror jag behövs om bilderna skall bli intressanta att titta på. Som jag ser det finns endast två alternativ; antingen kör man vidare ungefär som nu och bilderna blir till större och större del ointressanta och folk skiter i det mer eller mindre, eller så gör man något radikalt för att fånga upp dem med ett genuint bildintresse.

Jag har varit med här sedan 2004 och som jag ser det har sajten förändrats från att vara en sajt för bilintresserade där man även kunde ventilera sina prylfrågor till en sajt för prylintresserade där man även kan kasta in lite bilder.

Nu finns det givetvis dem som argumenterar att en sajt blir det medlemmarna gör den till, och det stämmer givetvis i viss mån. Jag vill inte döda pryldelen av sajten eftersom den uppenbarligen betyder så mycket för så många, men jag tycker att man behöver styra upp bilddelen ganska ordentligt så att den åtminstone höjer sig över facebooknivå; och jag är övertygad att de som driver fotosidan har verktygen för att styra hur de vill att sajtens olika delar skall utvecklas.

För egen del använder jag fotosidan huvudsakligen som en plattform för min blogg numera, detta för att jag tycker att bilddelen med alla sina pooler och kvaliteten på dess bilder gör den mer eller mindre ointressant. Missförstå mig inte; det finns säkert en massa bra bilder, men jag tycker att de försvinner i tsunamin av bilder som inte säger mig något och där jag över huvud taget inte förstår varför de av någon ansetts som så bra att de kan intressera en utomstående publik.

Postat 2015-08-24 19:11 | Läst 825 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa