Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En specialtidskrift att gilla


Tidskriften Vår Fågelvärld nr 2 och 3/2016. Foto 29.8 i vardagsrummet: Håkan Eklund. Nr 242/366.

Längst till vänster i bild på stäppen i Azerbajdzjan står Tomas Axén Haraldsson, en gudabenådad ornitolog och reseledare. Här på uppdrag av BirdLife Sveriges ungdomskommitté i samarbete med AviFauna.

Sträcklokalen heter Besh Barmag som betyder "fem fingrar" enligt bergstopparna i bakgrunden. Här hittas en ledlinje, en några kilometer smal låglandssträcka mellan Kaukasusbergens ända och Kaspiska havets strand (fungerar som en "tratt"). Här hade de en morgon i slutet av oktober (2015) 13 000 kalanderlärkor, 200 000 starar, 1300 kornsparvar och en flock på ca 1000 dvärgskarvar. Bland annat.

Jag var med Tomas på AviFaunas allra första resa till Azerbajdzjan hösten 2013 (http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/azerbajdzjan-dag-3.htm) och skulle när som helst åka på nytt. Förutom goda fågellokaler finns här en massa fina landskap och intressanta kulturmiljöer.

Men det var inte om det landet jag skulle skriva om, utan detta med specialtidskrifter som Vår Fågelvärld (utgiven av Sveriges Ornitologiska Förening/BirdLife Sverige) som jag prenumererat på sen 1970-talet. Och den har bara blivit bättre. Förutom fina reportagen och fakta artiklar om fåglar presenterade med fin layout på bra papper, hittas numera också allt bättre bilder.

Högkvalitativa tidskrifter inom olika intresseområden har en framtid, som inte alltid är fallet med printmedia på papper när det gäller dagsnyheter. Det tåget har gått när alla andra kanaler är snabbare.

Råkade ha med dessa nummer senaste veckoslut, och det blev en lördagskväll runt tidskrifterna med Patrik Larsson som inte fotograferar fåglar, men gärna skådar fåglar - gammal ornitolog som han är.

Och Ölands Ottenby, nere på bilden är en annan favorit som jag under vissa perioder årligen besökte.Postat 2016-08-29 18:18 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Morgonstund har . . .


Bästa stunden. Brusaby, Kimitoön 28.8.2016 kl. 07. Foto: Håkan Eklund. Nr 241/366.

 Vindstilla morgon. Vilken kontrast till gårdagens storm. 

Dimmorna lättar över dalen. Kontaktläten från flyttande ängspiplärkor, buskskvättor och en massa andra småfåglar hörs tydligt i den stilla morgon.

Just sådana här stunder kunde tiden stanna upp för en stund. Men solen börjar värma, dimman lättar och magiken försvinner snabbare än tanken.Postat 2016-08-28 06:41 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Över ån efter Rajala


Fyra timmar efter bläck . . . Brusaby 27.8.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 240/366.

Ibland känns inte ett Pro Shop som ett sådant ... I början av veckan hämtade körde jag över ån (i Åbo) för att hämta bläckpatroner i reserv för veckoslutets utskrivningskurs på Kimitoön.

Photo Black sakandes i Rajalas Åbobutik, men de skulle  fixa till fredagen (när kursen skulle starta). Ok, fredag f.m. åkte jag via butiken, på väg till kurslokalen, men några nya bläckpatroner hade de inte. Ingen tycktes känna till saken, och jag mindes inte vilken i personalen som jag handlat med (jag vet ju inte vad de heter heller, ingen av dem bär "namnskylt/-bricka"). Kanske vi borde ha gjort upp ett skriftligt avtal? Men, är man kund i ett "Pro Shop" förväntar man sig effektiv service, utan extra åthävor och garantier.

För att vara på den säkra sidan, hamnade jag idag köra 4 timmar fram och åter till Rajalas Pro Shop i Helsingfors för att få det jag behövde, fanns inte på närmare håll.

Att handeln alltmer övergår till nätet är väl inget att förvåna sig över.

Jag har trots allt försökt vara Åbobutiken trogen, att de skall kunna finnas kvar i stadsbilden. Men de får nog allt skärpa sig ...


Postat 2016-08-27 15:49 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Det viktiga pappret


Om olika papperskvaliteter. Brusaby, Kimitoön 26.8.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 239/366.

Utskrivningskurs med Patrik Larsson som resursperson.

"En bild på datorn är en meningslös bild, en bild skall man kunna hålla i", inledde Patrik.

Och han fortsatte: "Det skall finnas ett värde i slutproduktionen, det skall handla om ett gediget hantverk från början till slut, något som kan ställas ut eller säljas som Fine Art Print; en utskriven bild är så mycket mer än att bara att trycka på knappen skriv ut ...".Postat 2016-08-26 20:35 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En klassiker


Höstkänsla. Pemar 25.8.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 238/366.

De ser inte så många ut, och de är bara en liten del av en stor flock. Ändå är det ca 250 starar som ryms med på bilden.

Detta är en bild som jag har kvar på näthinnan från min hemby när jag i tonåren blev fågelmedveten, och passionerat intresserad för ett antal decennier sen. Idag är staren inte längre någon vanlig art i mina gamla marker. Och knappt någon sätter längre upp holkar för dem. Varför vet jag inte.Postat 2016-08-25 21:55 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 504 Nästa