Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

När det mediokra tar över


Snapshot i gåsmarker. Mietois. 24.3.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 83/365.

Det är sällan som jag har tagit en endaste bild under en dag; idag blev det en sådan dag. Just denna, när jag satt och lyssna de på flockar med grågäss och flyttande tofsvipor.

Det var inte ens menat att bli en bild, kollade bara exponeringen (använder M till 99,9 %) för eventuella bilder. Sen bidde det inte mera och jag måste skynda hem för att åka till Kotka, nära gränsen till Ryssland, dit jag kom i kvällsmörkret med mina fotokursdeltagare.

Hade tänkt ta några bilder här i stan i skymning, men det var mörkt när vi kom fram och väl inne på hotellrummet efter många timmar i bil, känns det inte alltför lockande att dra ut på stan.

Låt det mediokra ta över; något man får bjuda på när det inte finns tid för att ta något bättre - och det mediokra är ju oftast vår vardagsverklighet. Varje dag är ju inte en jubeldag.

Postat 2017-03-24 21:21 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

I backen


Ung energi. Hirvensalobacken, Åbo 23.3.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 82/365.

Postat 2017-03-23 20:42 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Bloggar som leder till dokumentärer

Radiojournalist i arbete. Hirvensalo, Åbo 22.3.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr /365.

”Äggtjuvar avslöjade” var rubriken på en blogg som jag skrev den 20.10.2104 som journalisten Elin von Wright i Stockholm hittade via Google när hon började planera ett radioprogram om äggtjuvar/-samlare som hon nu jobbar med. Nu åker hon runt och pratar med olika människor som vet något om detta/har åsikter om äggstölder.

Idag dök hon upp i Åbo för en pratstund med mig där vi bland annat diskuterade det som står att läsa i bloggen (http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/aggtjuvar-avslojade.htm).

Ett exempel på hur en enkel blogg  ibland kan var till nytta för någon, och som sedan lever vidare i en annan form, som en liten pusselbit i ett större pussel. Likadant var det med de bloggar som jag skrev om tjuvjakten på Malta för några år sen, de inspirerade ett filmteam att göra ett filmreportage (”Döda fåglar flyger sämst”), som visats på teve några gånger. En stor del av filmens "speakertext" var lånade ur bloggtexterna. Helt ok från min sida. Dessutom kunde jag bidra med några bilder av sådant som filmteamet inte fick tillgång till på Malta (konfiskerade skjutna rovfåglar i frysboxar ...).

På bordet framför oss (bilden ovan) ligger Gunnar Brusewitz bok som bland annat innehåller kapitlet ”Engelske Äggherren i Muonio”. Där dokumenteras den första, största – och hoppeligen den sista stora äggstölden i Finlands historia. På den tiden var det väl inte straffbart; istället gav det inkomst åt fattiga torpare i verklig glesbygd (jfr med det som idag händer i Afrika, när fattiga människor lockas till tjuvjakt ... med rika kineser som uppdragsgivare).

Brusewitz berättar i boken om John Wolley från England som under några år i medlet av 1850-talet bodde i finska Lappland (Muonio) där han organiserade insamling av fågelägg, fågelbon och fåglar, som sen skeppades till London och såldes på auktion. Det handlade om 10 000-tals ägg; bl.a. 28 kullar av jaktfalk och 76 av fjällvråk, ägg av salskrake, tallbit, dvärgbeckasin och en massa i Lappland vanligt förekommande arter (ex. rödvingetrast).

Speciellt glad var han åt att vara den första i världen som kunde presentera ägg av sidensvans på en auktion i London 1857 - som var en sensation! Priserna för dessa överträffades endast av garfågelns och andra utdöda fåglars ägg!

Denna verksamhet fortsätter än i dag, både i Skandinavien och i olika delar av världen, nu som kriminell verksamhet.

De som avslöjades i räderna i England, Sverige och Finland (som jag skrev om i bloggen 20.10.2014) har nu fått sina samlingar konfiskerade och dömts till mycket höga bötesstraff.

Toppen av ett isberg ...??

Postat 2017-03-22 18:39 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Det skymmer


Hemåt i kvällningen. Pemar 21.3.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 80/365.

Postat 2017-03-21 20:36 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Om att välja faktabaserad kvalitetsjournalistik


Tidig morgon i Åbo hamn. - 8 C, vårdagjämning 20.3.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 79/365.

Efter att ha läst DN:s Lördagsmagasin som sonen hade med från Stockholm i morse, gjorde jag mitt val. Att prenumerera på tidningen New York Times, i sig också för att stöda den fria press som trumpens vän i Putinland gjorde sig av med.

Länge hade jag tänkt mig The Washington Post, men efter att ha läst Martin Jönssons reportage i DN-magasinet, blev jag bara så nyfiken på NYT och dess engagerade och trevliga chefredaktör Dean Baquet.

En av de intressanta saker som tas upp i reportaget är insikten om att en stor del av det amerikanska folket inte vet vad journalistik går ut på ...

Och ja, vilket nöje att läsa New York Times via datorn, att kunna välja och vraka i en uppsjö av intressant kvalitetsjournalism; tack för det trumpen ...

Se här hur en kolumn (America’s Epidemic of Infallibility) avslutas, skriven av Paul Krugman:

- - - But why did so many Americans vote for Mr. Trump, whose character flaws should have been obvious long before the election?

Catastrophic media failure and F.B.I. malfeasance played crucial roles. But my sense is that there’s also something going on in our society: Many Americans no longer seem to understand what a leader is supposed to sound like, mistaking bombast and belligerence for real toughness.

Why? Is it celebrity culture? Is it working-class despair, channeled into a desire for people who spout easy slogans?

The truth is that I don’t know. But we can at least hope that watching Mr. Trump in action will be a learning experience — not for him, because he never learns anything, but for the body politic. And maybe, just maybe, we’ll eventually put a responsible adult back in the White House.

Postat 2017-03-20 19:22 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 555 Nästa