Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Om bristande laganda


Latinsk nostalgi. Åbo 26.6.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 178/366.

De är båda beroende framkallande. Svåra att slita sig ifrån. Man måste bara få se hur det går.

Slutresultatet.

Det handlar om EM-fotoboll och deckarläsning. Som har farit iväg med hela dan för mig. Men so what? En ledig dag skall väl kunna offras för sådant. En match beskådades på en sommarrestaurang intill Aura å, för omväxlingens skull (ovan).

I fotboll är det lagandan, strategin, sammanhållningen, målmedvetenheten, viljan att lyckas, det gemensamma målet att vinna - som fascinerar. Som många kunde lära av.

Ett enat Europa är som ett sammansvetsat fotbollslag, där varje enskilt lilleputtland tillsammans med grannländerna blir en stark enhet. Men det tycks inte navelskådande populister förstå, som helst ser splittring som sitt mål. Egoism i sig.

Folkomröstningen i Storbritannien är ett typiskt exempel där många fallit till föga för populistiska klischér vars slutresultat det skall bli intressant att följa.

Sen när rösten är lagd börjar man googla och undra vad EU är för något.

Patetiskt så det förslår.Postat 2016-06-26 22:11 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Midsommarnatt


Midnattsljus. Åbo 25.6.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 177/366.Postat 2016-06-25 22:58 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fördummningen fortsätter


Festen över. Midsommarafton på Åbo torg. 24.6.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 176/366.

Detta är den första midsommarafton som jag tillbringat en stor del av dan framför teven, med utländska nyhetskanaler, för att följa med ett typexempel på fördumningens följder, om det som händer när en stor del av folket faller för populisternas förförande klichéer av tomma ord. Som den i UK.

Och detta kallas demokrati, att alla röster väger lika tungt, oberoende av om man förstår vad man röstar för eller inte.

Skulle vara hälsosamt att se Skottland och Nordirland lösgöra sig från det nuvarande Förenade konungariket Storbritannien  och Nordirland.

Herrar Putin och Trump står säkert  i givakt och klappar i händerna. Och en massa andra likasinnade.Postat 2016-06-24 20:59 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

I fel ordning


Lapidius på nytt. Åbo 23.6.2016. Reprofoto: Håkan Eklund. Nr 175/366.

Inför flyget till Grönland köpte jag  i Helsingfors boken "Sthlm Delete" av Jens Lapidus. Under långresor är det bra med något spännande att läsa, "to kill the time". Att man glömmer en massa timmar av att bara sitta och inte göra någonting.

Men - skulle det inte ha varit enda boken jag hade, så hade jag kastat den eftersom jag rätt snart insåg jag att det var del två av en berättelse, och jag hade mycket svårt att få koll på karaktärerna i boken.

Men jag tragglade vidare. I flyget till Grönland, i tältet på grönlandstundran, i vandrarhemmet i Ilulissat (dit boken donerades, som läst). Till slut kunde jag förstås inte sluta läsa. Insåg att detta är en skicklig författare (som kan en värld som jag helst av allt inte vill lära känna ...).

Idag hittade jag del 1, "Vip-rummet", på rea i Åbo, måste läsa den - trots att det blev i fel ordning.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Jens_Lapidus

Romanen VIP-rummet som kom 2014 har nya huvudpersoner och delvis en annan karaktär, såväl språkligt som innehållsmässigt, än tidigare böcker. Hösten 2015 kom fortsättningen på VIP-rummet. I STHLM DELETE utvecklar Lapidus de båda karaktärerna när han låter advokaten Emelie och den före detta kriminelle Teddy arbeta tillsammans för att försvara en ung mordmisstänkt man. Ramberättelsen från VIP-rummet, där de sociala skikten i Stockholms olika världar möts och beskrivs ingående, drivs vidare.Postat 2016-06-23 22:20 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mellan matcherna


Selfie på herrgårdens terass. Brinkhall, Kakskerta, Åbo. 22.6.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 174/366.

Kollade (mellan fotbollsmatcherna) in herrgårdsmiljön vid Brinkhalls herrgård, där min systerdotter Erica Back (mezzosopran) uppträder den 29.6. Hittade inget program på svenska ... (typiskt för Åbo ...). Det är mest Turku.

http://www.brinkhallsoi.fi/etusivu/brinkhall-soi/festivaaliohjelma/

Mahler: Pianokvartetto a-molli
Mahler & Korngold: Lauluja
Brahms: Jousisekstetto G-duuri Op. 36

Erica Back, mezzosopraano   

https://sv.wikipedia.org/wiki/Brinkhalls_g%C3%A5rd

Brinkhalls gård är en herrgård på ön Kakskerta i Åbo. Dess historia går tillbaka till medeltiden. Gården köptes 1792 av Gabriel von Bonsdorff, som genast började modernisera den. Huvudbyggnaden renoverades 1927 enligt ritningar av Gunnar Wahlroos. Herrgården såldes till Åbo stad 1968 och övertogs av Stiftelsen för Kulturarvet i Finland 2001.Postat 2016-06-22 21:05 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 491 Nästa