Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Dagboksnoteringar från ett björngömsle

Med bestämda steg. Vid ryssgränsen i Kuhmo. 12.8.2017.  Foto: Håkan Eklund. Nr 224/365.

Är installerad i fotogömslet kl.17.30. Det är vindstilla, mulet och varmt. Och underligt nog - myggfritt.

Hittar en gammal dagbok i gömslet med Bosse Kristansons anteckningar från 3.6.1997; intressant läsning.

Kl. 19.20 dyker de första korparna upp, en stund senare ett stilla regn som upphör lika snabbt som det började. Kl. 20.10 är ljuset perfekt, men inget att fotografera ...

En stor flock med sädesärlor drar förbi, plus tre gulärlor. Höstflyttning. Kl. 20.38 landar sju gluttsnäppor på myren och jag räkar in 27 korpar. De senare är viktiga, de garanterar att allt är ok.

Skymningen gör sig påmind, och det betyder björn ... Kl. 20.50 ser jag den första i skogskanten, sen en till, och en tredje. The show is on ... Till slut är det sex olika björnar utspridda över arenan, som snällt väntar på mattur.

Jag försöker mig på panorering med lång slutartid när någon av björnarna passerar. Plötsligt skymtar jag en rörelse i myrlaggen längre bort, kollar med kikaren och hittar två vargar! Den ena är vit, den andra är grå. Jag känner den vita, som jag fotograferat tidigare, för många år sen. Det är "Vaalea tyttö" som Lassi Rautiainen kallar den, en alfahona som nu är 12 år gammal. Tar några bilder, men de är lite för långt borta. Men det har ingen betydelse, jag har bättre bilder från tidigare.

Kl. 21.15 anländer en gammal havsörn. Den flyger runt några varv och sätter sig till slut i en torraka mittför gömslet. Men fotoljuset är inte längre något att hurra för.

Jag nöjer mig med att studera dessa fina arter med kikaren: 6 björnar, 2 vargar och 1 havsörn. Mitt i tajgan intill gränsen till Ryssland - dit vi kör i morgon ...

 Postat 2017-08-12 23:05 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Inte längre vad den varit


Underbart är kort. Pandros, Oravais 11.8.2017 kl. 21.40. Foto: Håkan Eklund. Nr 223/365.

Samtidigt som jag höll ett öga på köttstycket på Kalaharigrillen (en stenhög ...) hade jag kameran på stativ och sökte ett motiv medan solen gick ner.

Det slog mig att senast jag var här blommade borsttisteln (Cirsium helenioides); nu signalerar den att sommaren närmar sig sitt slut. Dags för fröspridning.

Det hörs få fågelljud, bara några unga rödhakar knäpper och har sig. Morkullan har slutat patrullera över gårdstunet. Tornseglarna är borta ur skyn och solen behagar försvinna alltför tidigt bakom skogen i väster.

En gnutta vemod smyger sig under skinnet; sommaren är inte längre vad den varit, trots att värmen först nu infunnit sig.

Postat 2017-08-11 21:35 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ett av många livsöden


Svärfars första motoriserade fortskaffningsmedel. Utanför Helsingfors, i början av 1950-talet.

Jag har reprofotograferat en del gamla bilder ur en "skolåda"; här är det svärfar Christer Sourander som är uppenbart stolt över sin motorcykel (någon som känner märket?).

Han är nybliven läkare. Landet har kommit på fötter igen efter fem år av förödande krig, men det är brist på det mesta. De flesta privata hade varken bil eller motorcykel; att importera utländska "lyxvaror" prioriterades inte.

Inser att jag vet så lite om bilden. Jag borde ha förstått att intervjua honom kring dessa bilder så länge han levde.

Själv var han född i Viborg, en stad där man talade fyra språk (finska, svenska, ryska och tyska). Hans pappa var barnläkare och de var  troligen rätt välbeställda. Sen kom kriget, ryssarna tog staden - och de förlorade allt de hade. Familjen evakuerades via Helsingfors till Åbo, där de slog sig ner - och fick börja från början igen.

Ett av många krigstida livsöden.

Dock en lycka för mig att doktor Sourander blev kvar i Åbo: jag träffade hans dotter på ett danshak för universitetsstuderande under min sista kvällspermission från Åbo flottstation (där jag gjorde lumpen) i mars 1976.

Den 18.8 har vi varit lyckligt gifta i 38 år ...

Postat 2017-08-11 01:31 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Godkänt i blå timmen


När skymningen lägger sig. Aura å, Åbo 10.8.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 222/365.

Satt bekvämt och tittade på friidrotts VM i London när det slog mig att dagens bild var otagen. Snabbt in i bilen till centrum med kära frun, innan det blev för mörkt.

Hittade bara nöta motiv nere vid ån, tog några på frun i smyg - hon brukar inte gilla det, men till min överraskning blev det godkänt denna gång.

Postat 2017-08-10 21:27 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Två oberäkneliga bullies


Morgondimman lättar. Discobukten, Grönland. Augusti 2017. Foto: Håkan Eklund.

Att världen skall vara beroende av två idioter till ledare är obehagligt.

Så här skriver George N. Wells som en kommentar till en artikel (ang käbblet med Nordkorea) i New York Times:

"Two schoolyard bullies squaring off, making threats. Neither is a paragon. Both thrive on enemies and bluster. This never ends well.

People are going to die who had no participation in the stare-down. Nerves are going to be rattled. The world will blame the winner for causing the catastrophe.

We won't learn. There will be another confrontation of bullies and more innocents will die to assuage the egos of men out to prove their manhood. The march of folly continues.

Postat 2017-08-09 22:27 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 589 Nästa