Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

I Himbabyn


Himbakvinna med baby, Kamanjab, Namibia 22.4.2008.
Foto: Håkan Eklund.

På vägen upp till nationalparken Etosha stannade vi en natt i Himba  Camp alldeles intill en liten by där en grupp kvinnor och barn från Himbastammen bodde. De levde delvis på turism, dvs. att låta "overland-resenärer" som övernattade i Himba Camp att besöka byn och fotografera deras liv och leverne. Vi hade med ris, socker och motsvarande som bytesvaror.

Ett mycket intressant ställe som gav en liten inblick i hur traditionella afrikanska stammar levde i tiden; en stor del av Himbastammen föredrar att fortfarande leva på "gammalt sätt".

Speciellt kul var det att inne i en hydda få höra om deras livsstil, kunna bekanta oss med de få ägodelar som de hade och höra och se hur de skötte sin hygien utan att använda vattten ...  (använde rök från vissa torkade växter som  hölls i en skål med lite glöd).

Lärorikt och tankeväckande.

Postat 2008-04-29 12:00 | Läst 16268 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Afrikaljuset


Vårt mobila hem i två veckor, i månsken ute på savannen.
Namibia 18.4.2008. Foto: Håkan Ekund.

Solen har gått ner, hettan avtar snabbt och månen har gått upp över savannen. Nattkören från olika arter av syrsor och insekter tilltar i styrka. En ensam schakal ylar och på vägen tillbaka till lägret skrämmer vi upp en afrikansk berguv (Bubo africana) från sandvägen. En av de 125 fågelarter jag lyckades artbestämma, de flesta från "Marvin" - vårt mobila hem.

Detta ett stycke minnesfragment från intensiva två veckor "Namibien-runt" i sydvästra Afrika, med naturfotokursen som Andy Horner leder. En bråkdel av alla de upplevelser och intryck som hann samlas.

Det blev många bilder, men en stor del är inget att hurra för. Det är bara så i Afrika att för den digitala tekniken är det bara stunderna runt soluppgång och -nedgång som ger bra bilder. Ljusmässigt. Resten av dan är inget vidare, ljuset är för hårt. Kontrasterna besvärliga. Men lärorikt att jobba med.

Samtidigt är det skönt att vara hemma igen, i det nordiska ljuset. Jag undrar hur många fotografer här uppe egentligen fattar hur priviligerade vi är, som har ett sånt fantastiskt ljus att jobba med.
Postat 2008-04-29 07:22 | Läst 15881 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Mellanrapport

Kom igar ut ur buschen for att ta in sval och syrerik Atlantluft, harligt. Nere i sodra Namibien hade vi plus 35 grader, men det var det vart - omradet med sanddynerna var imponerande!

Idag var vi ute pa havet utanfor Walvis Bay och fotograferade salar, delfiner, pelikaner och annat smatt och gott. Sag ocksa sodra halvklotets motsvarighet till storlabb.

I morgon far vi igen tillbaka till buschen, norrut till det riktiga Afrika, till lejon och hyenor. Det skall bli spannande.
Walvis Bay och Swakopmund dar vi tillbringar veckoslut  paminner ju mera om Europa an Afrika ...

Basta fotoutbytet hittils ar narbilder pa pygmefalk vid en Acacia erioloba med ett jattebo dar Sociable Weaver hackade. Haftigt!
Postat 2008-04-20 17:04 | Läst 15496 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Dan före dan


Grey Lourie, Botswana 19.3. 2006.  Foto: Håkan Eklund.

Här en trevlig fågelbekantskap från Botswana, fotograferad på samma ställe som girafferna och gnuantilopen på bilderna nedan. Förekommer i delar av Botswana och Namibia, bl.a. Få se om vi ser den under kommande två veckor i Namibia? Fågeln kallas lokalt för "Goaway Bird" på engelska, fågelns nasala läte påminner just om den uppmaningen.

Trädet den sitter i är troligen en Acacia tortilis som har långa nålvassa taggar. Kallas också för  "umbrella thorn"  för att gamla träd formar en paraplyliknande krona. Ett synnerligen vackert träd ute på savannen.

Ok, har nu packat det mesta, i morgon bär det av. Måste innan det hinna fixa korrekturen av tidskriften Skärgård innan jag tar sikte på flygfältet i H.fors. Skall bli skönt att komma ner till Afrika; har man en gång varit där älskar man kontinenten. Speciellt områden med oexploaterad natur.

Hade idag kursstart med en Artkännedomskurs vid Yrkesinstitutet Sydväst i Kimito där vi skall använda artfotografering som pedagogisk metod. Att t.ex. bygga upp digitala "herbarier"; ett synnerligen bra sätt att lära sig växter, insekter, fåglar etc. Kommande två år kommer det att handla mycket om makrofotografering i trevligt sällskap
Postat 2008-04-13 22:12 | Läst 15615 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

I buschen


Gnuantilop, Botswana 19 mars 2006.  Foto: Håkan Eklund.

Samma körstråk som bilden innan, den med girafferna. Här är det en gnu som passerar, ett djur med en kropp som speglar styrka och spänstighet. Sånt som behövs ute i buschen bland alla köttätande rovdjur.

Annars så är det ju orättvist lätt att fotografera vilda djur i Afrika. Det är alltid gott om ljus (oftast för mycket av det goda), massor med öppna landskap, gott om vilt i oexploaterade områden och med bilen som fotogömsle är det ju bara att "tuta och köra". Att fotografera en älg är tusen gånger svårare än att fota en gnu, eller ett lejon  ...

Det bästa ljuset är i samband med soluppgång och solnedgång, egentligen en mycket kort tid - och då borde man hinna vara på en massa ställen. Den här bilden togs när vi var på väg tillbaka till lägret, på förmiddagen när det bästa fotoljuset redan gått. Här börjar solen redan vara allt för högt på himlen. Mitt på dan är det nästan onödigt att fotografera, om det är soligt.

Börjar snart bli sugen på Namibia; tre nätter kvar  ...
Postat 2008-04-11 19:35 | Läst 15847 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 Nästa