Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

På väg mot midsommaren


Blodnäva (Geranium sanguineum), Salavere, Estland. 19.6.2010. Foto: Håkan Eklund.

Det är som med julafton; plötsligt så är det midsommar! Nästan. Känns nästan så överraskande; redan nu! Årets ljusaste dag har redan passerat, trots att det först nu börjar kännas som sommar. Men ljus har vi ändå tillräckligt här uppe, för långa tider framåt.

Har idag fått det mest brådskande undanstökat, vi fick nästan tidskriftsnumret av Skärgård nr 2/2010 färdigt - men nu tar jag semester. Resten fixas nån dag nästa vecka.

Härlig känsla att ha sommaren framför sig! Och det bästa - allt är oplanerat. Det känns fritt och skönt. Det blir troligen en del nomadliv med bil, båt, fru A, hund, sommarstuga, tält , kamerautrustning och kikare. Och då kan vad som helst hända.  

Trevlig midsommar! Det nordiska ljuset väntar.

Postat 2010-06-24 17:43 | Läst 6170 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

I estniska blomstermarker


Laelatu löväng, Läänemaa, Estland 19.6.2010. Foto: Håkan Eklund.

Tillbringade veckoslutet med Artkursen i fantastiska blomstermarker i västra Estland. På bilden ovan  (strax innan himlen öppnade sig ... och bevattningsanläggningen kopplades på ...) kollar vi in Laelatu löväng som är en av de bästa i hela Europa. Sammanlagt omfattas lövängsområdet av 153 ha, av det sköts  30-35 ha på traditionellt sätt. Här har man noterat 470 olika kärlväxter, 30 olika mossor och 23 olika orkidéarter. Rekordet är 76 växtarter på en kvadratmeter!

Med vår egen botanist Esko V (och en lokal guide) betade vi av många intressanta växter under två dygn i området. Med vår fjärilsexpert Magnus Ö tillbringade vi en natt vid en ljusfälla för att kolla in nattfjärilar och däremellan loggade vi in (i olika biotoper) tre sjungande sommargyllingar, två mindre skrikörnar, en kärrsångare och en massa trevliga hagmarksfåglar, som t.ex. höksångare. Dessa marker är mycket kalkrika och påminner mycket om Öland och Gotland i Sverige.

Vid Matsaluviken följde vi länge med när två gamla havsörnar turades om att stressa en flock med grågäss med ungar ute i vattnet, men till slut fick örnarna ge sig. Trötta flög de tillbaka till stranden för att vila.

Vädret var bra i början och slutet; under lördag e.m och kväll drog ett ordentligt regnväder över. Vi bodde mycket mysigt och trevligt på Algallika farm långt ute i fina marker vid vägs ände  http://www.algallika.ee/?c=introduction&l=en

Postat 2010-06-23 18:46 | Läst 6489 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En milstolpe - 13 år senare


Mösspåläggning i Solennitetssalen i Åbo, 5 maj 2010. Foto: Håkan Eklund.

Det känns inte alltför avlägset när jag hösten 1997 började skjutsa sonen Robert till Cygnaeus förskola inne i Åbo centrum. Småningom under senhösten började han upptäcka bokstäver och siffror, först från bilarnas registerplåtar i kön framför, sen från lysande neonskyltar i höstrusket. Jag minns ännu hur han långsamt stavade till namnet Andelsbanken, från en lysande skylt. År 2001 när han och jag körde upp till Nordnorge för att fågelskåda kunde han 600 fågelnamn utantill, på latin!

Nu under veckoslutet, 13 skolår senare, fick han sitt studentbetyg och sin vita studentmössa under högtidliga former i Gamla Akademihusets solennitetssal i Åbo, som idag fungerar som festsal for Åbo Akademi och Turun Yliopisto.

En första utbildningsetapp är alltså avslutad. Trots att många av de nybakade studenterna till det yttre såg mycket vuxna ut, är det ännu rätt mycket ”barn” i dem ... Och man inser vilken lång process det ändå är att bli vuxen. Vackert så.

Katedralskolan i Åbo är det svenska gymnasiet i Åbo med anor från den medeltida katedralskola som antas ha grundlagts år 1276. Undervisningen är högskoleförberedande och organiserad enligt det årskurslösa systemet. Skolan har i år, läsåret 2009-10, 265 elever och 23 lärare. Av dem skrev 98 sin studentexamen nu i vår.

Postat 2010-06-07 19:24 | Läst 6516 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera