** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

För korta pauser


BioFotos "60 Chicks"-utställning i Västerås. 13.2.2016. Foto: Håkan Eklund.

Det är alltid lika intressant att "utvärdera" en fotofestival/fotodag, var de än hålls. Ett gemensamt drag är ambitionen att "fylla tiden" med bilder till bristningsgränsen,  dvs. alltför länge - som inte är optimalt.

Arrangörer kunde gärna utgå ifrån att "less is more ...". Men det kräver mod. Annars var ju nivån på bildvisningarna mycket hög, förstås, med synnerligen intressanta bildvisningar med stor bredd. En av de mest intressanta var konstnären Carl-Fredrik Ekströms bildpresentation om att försöka fånga en känsla på bild.  Mycket givande.

Detta med alltför långa pass och alltför korta pauser är ett generellt problem för de flesta seminariearrangörer, vad än ämnet handlar om. Om arrangörerna är kunniga pedagoger, är chansen större att man förstår detta, att man håller sig till en kortare presentationstid, och istället satsar på längre pauser så att deltagarna har tid att bekanta sig med alla utställningar, alla produkter som ställts ut, att hinna köa för kaffe/te, att hinna mingla och prata med bekanta, osv. Det är också ojuste gentemot utställarna, som är sponsorer, att folk inte alltid har tid att ägna sig åt dem.

I Västerås hade varje bildvisare getts 50 minuter bildberättar/-visartid. Det är för mycket!
Väldigt få hade material som höll för 50 minuter; 30 min. skulle ha räckt! Likadant var det i Vårgårda senaste höst. Too much ...

Inom ordhantverk kör man med rådet: "Learn to kill your darlings", vilket handlar om konsten att kunna förkorta en text utan att ta bort substansen i innehållet. Själv skriver jag bl.a. kolumn för en dagstidning, där det gäller att hålla sig till 2500-2700 tecken. När jag skriver en text, med fritt flöde, blir det oftast 3000-4000 tecken. Sen gäller det att börja putsa bort meningar, ord, ändra ordflöde, putsa, använda synonymer med färre tecken - en process som jag verkligen gillar!

Det är det som är "kill your darling" - fasen. Och slutresultatet är alltid mycket bättre, en text som saknar upprepningar och onödiga, meningslösa formuleringar.

Det samma gäller en bildvisning; i de flesta fall kan 20 - 25 % av bilderna utelämnas, som ingen kommer att sakna (eftersom ingen annan än fotografen känner till de bilderna).

Detta är en orsak till att jag gillar Pecha Kutcha-konceptet vid bildvisning, 20 bilder med 20 sekunders visningstid ... där bara det elementära ryms/hinns med. Nu kan ju inte en fotodag fyllas enbart med ett sådant koncept, men poängen kvarstår: Less is usually more ...

Postat 2016-02-13 21:39 | Läst 1047 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Kvinnor-kan-succé


Ur BioFoto-damernas utställnings gästbok. Camera Naturas naturfotodag, Västerås. 13.2.2016. Foto: Håkan Eklund.

BioFoto-damernas "Sixty chicks-Wild Pics" blev en succé här i Västerås under Camera Naturas naturfotodag. De har fått stor uppmärksamhet under dagen (samt TV-intervju i går) ; en mäktig utställning med bilder från alla de genrer som männen i decennier "dominerat".

http://www.fotosidan.se/blogs/magganfs/sixty-chicks-wild-picks.htm

Mycket positivt att se kvinnornas frammarsch inom naturfotografering; dock endast en kvinnlig bildvisare under dagens program.... Hoppas att arrangörerna hittar fler till nästa år.

Ett stort tack till BioFoto Finlands ordförande Heidi Holmlund som har varit en nyckelperson i detta utställningsprojekt för initiering av samarbetet, tillsammans med bl.a. Lotta Lund från BioFoto Sverige. En del av planerna smiddes under ett BFF-workshop på Åland senaste vår (med Patrik Larsson), med enbart kvinnliga deltagare från Finland och Sverige.

Jag var ordförande för BFF (BioFoto Finland) under etableringsåren (http://www.biofoto.fi/om-oss/historik), och gav över "klubban" till Heidi när jag kände att föreningen äntligen fått luft under vingarna och jag kände att jag gjort mitt. BFF initierades av Naturfotokursdeltagare "Nafo 1" (Specialyrkesexamen för fotografer med natur som kompetens) efter Vårgårdafestivalen 2007, en utbildning som jag nu håller i trådarna för, där vi väljer in 40 - 50 % kvinnor.

Heidi H är en energisk kvinnokraft som betytt mycket för BioFoto Finland. I uppbyggnadsskedet hade vi ett 20-tal medlemmar, nu närmare 100. Och BFF bara växer ... = den enda nationella naturfotoföreningen med svenska som föreningsspråk i Finland.

I Sverige och Norge finns det massor med regionala BF-föreningar.

Postat 2016-02-13 18:18 | Läst 1625 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Kvinnor kan naturfoto


Två kvar. Naturfotodagen i Västerås. 13.2.2016 kl. 07.45. Foto: Håkan Eklund.

En historisk fotoutställning kan idag beskådas i Aros Congress Center i Västerås, under Camera Naturas naturfotodag. Det är damer från BioFoto Finland/-Sverige och -Norge som slagit sig ihop och visar upp en mäktig bildskörd (60 fototavlor) i ståtlig inramning (= gamla, väderslitna bräder). Imponerande!

En liten arbetsstyrka på tre finlandssvenska och två rikssvenska biofotingar höll på hela dagen igår med inramning, och hängning, de kom till hotellet sent (när kongresscentret stängde), rätt trötta - och i morse kl.07 följde jag med när resten av jobbet fixades.

På bilden ovan: fr.v. Annika (Finland), Lotta (Sverige), Heidi och Barbro (Finland). Heidi Holmlund är ordförande för BioFoto Finland.

P.S. En kvällskommentar från hotellrummet efter en fin naturfotodag: ja, ni svenskar tycks vara genuskänsliga ... men det är ju bara kul. Initiativet till detta hittas ändå i Svenskfinland.

Postat 2016-02-13 08:38 | Läst 2332 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Dagens första besökare på Fotografiska


Gott om utrymme. Fotografiska, Sthlm 12.2.2016. Foto: Håkan Eklund.

Trevligt med ett ställe som förstår att öppna tidigt. Att Fotografiska håller öppet från 09 till 22 varje dag, är klokt.

När man anländer med Viking Line till Sthlm innan staden vaknat på riktigt, är det kul att kunna börja dagen med god fotokonst. I lugn och ro. Under tidig  förmiddag är det gott om utrymme. Men först måste man ju få några timmar att gå; brukar alltid hitta ett frukostställe på Södermalm. Sen tillbaka till Stadsgårdskajen.

Njöt stort av The Walther Collection (12.2.-15.5.2016) som visade intressant material från bl.a. Afrika och Asien. Det är ju inte varje dag man får se fotografiska verk från olika afrikanska länder, eller från Kina.

http://fotografiska.eu/utstallningar/utstallning/walther-collection/

Postat 2016-02-12 19:16 | Läst 1326 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tidig morgon på Skeppsholmen


I gryningen. Skeppsholmen, Stockholm. 12.2.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 43/366.

Postat 2016-02-12 18:46 | Läst 1184 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 492 493 494 ... 954 Nästa