Jag plåtar framför allt till och från jobbet. Varje morgon går jag från Södermalm över Skeppsbron eller Gamla Stan in till City där jag jobbar. Ofta finns det fåglar, turister eller annat intressant att plåta.

Dogma 25600

Som framgick av mitt förra inlägg har jag alltmer börjat uppskatta brus. Brus ger sköna bakgrunder. Färger i bakgrunden får en sprejliknande karaktär. När man väl har fått upp smaken för det vill man bara ha mer. Känner nu att jag är beredd att avlägga dogmalöfte. Kommer i fortsättningen att plåta mycket på högsta iso-tal, för tillfället iso 25600. Meddelar här några brustester. Bilderna tagna med Nikon D7000 och Nikkor 85/1.8@iso 25600. 


Brustest på glas och trä. Sprejliknande aura kring kanterna noteras. 


Skjorttest. Obs, flanellskjorta! Innehåller naturligt brus. 


..vilket visas här. Betydligt mindre brus i denna skjorta. (Å andra sidan förekommer naturlig moiré.) 


Ljustest. Här kommer bruset till sin rätt. Sprejliknande auraeffekter fögyller lågorna. 


Efter dessa tester hemmavid bestämde jag mig för att ta en sväng runt kvarteret. Det var mitt i natten så det borde finnas förutsättningar att få fram fina brusbilder. 


Vädret var lite ruggigt så det blev en kort sväng. 


En bar på Bellmansgatan. Den var stängd och nersläckt. Men se, där stod en flicka i mörkret och spelade flipper! Smått märkligt. 


Sankt Paulsgatan öde förutom någon tidig vandrare på väg till jobbet. Härligt blöta gator som dock kanske inte är optimerade för brus?  

I morgon tänkte jag pröva på att plåta 25k i dagsljus. Blir en utmaning. Riktigt kul att plåta dogmatiskt. Bara man inte blir en dogmatiker. Lätt att fastna i en falsk dogmatism. 

Inlagt 2012-01-19 14:00 | Läst 7338 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ja, är alltid spännande och utveckla sitt fotande åt olika håll! Och att få till dom här brusiga/oskarpa bilderna är helt klart en trevlig kontrast till alla sk "perfekta" bilder alla jagar efter.... Mvh. Johan
Hej Johan, håller med! Brus och sudd tror jag kan locka fantasin lättare än vad kliniskt rena bilder kan så utvecklingen är inte enbart av godo.
/Per
Snyggt! Jag har tweakat min kamera och brukar köra ett läge i hi-key s/v i ISO 12800. Gillar bruset också. Ska bli spännande att se dina bilder.
Svar från Iwa 2012-01-19 15:18
Hej Jörgen, tack! Tweakar hur gör man det?
/Per
x-country 2012-01-20 10:16
Jag uttryckte mig lite klumpigt. Med tweaka menar jag att jag har anpassat kamerans inställningar (mjukvara) för önskad effekt och sparat detta i ett av kamerans USER-lägen.
Det är ganska fantastiskt egentligen hur de nya sensorerna presterar, och tar man bara bort färgbruset blir det ofta stämningsfullt att köra på höga iso. :)
-affe
Svar från Iwa 2012-01-19 16:52
Hej Alf, ja, de börjar nästan bli för bra. Snart måste man väl plåta med 1/4000 och f/16 för att få sig lite brus :-)
/Per