Till och Från

Jag plåtar framför allt till och från jobbet. Varje morgon går jag från Södermalm över Skeppsbron eller Gamla Stan in till City där jag jobbar. Ofta finns det fåglar, turister eller annat intressant att plåta.

Kejsarn av Portugallien

Uppståndelse. Pådrag. Avspärrningar. Ännu en vardag i den kungliga huvudstaden. Vid Gustav Adolfs torg går det inte att komma fram. Bilarna kör på trottoaren. Va' e're som händer? 

Vakter, vakter vakter! Sveriges främsta står uppställda. Vadan denna pompa? Det måste vara något stort. Jag frågar en polis vad som är på gång. Han svarar: Kejsarn av Portugallien på besök! Cortege med sexhundra ekipage! 

Kejsarn av Portugallien! Det är stort. Inte undra på att man slår på trumman, tar fram allt man har. Kejsarn har inte varit på besök sen när? Sen Eldkvarn brann. 

Vägen längs Norrbron, Skeppsbron, Slottsbacken. Alla i väntan och beredd på givakt när cortegen kommer med kejsarn. 

Amerikas president hastade förbi en halv minut i bepansrade fordon. Ingen stil, ingen klass. Nej, så här ska ett statsbesök se ut! Mäktigt och värdigt. Länge leve kejsarn av Portugallien! 

Postat 2013-10-02 06:55 | Läst 4522 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Solvalla: Kriteriet

I helgen var det Kriteriet på Valla: tävlingen där Sveriges bästa treåringar möts. Till och Från var naturligtvis på plats och bevakade. Förutom att för Fotosidans räkning bevaka det sportsliga hade jag tänkt mig att även tjäna en liten slant. Saken är den att jag ger mig av till New York nästa vecka. Jag är därför i desperat behov av pengar. New York är en dyr stad och om man inte vill bo i ett kyffe behöver man slanta.  Har alltid haft drömmar om att kunna ta in på Waldorf Astoria. Så därför hade jag bestämt mig för att den här helgen göra en satsning och ro hem V7:an. Hade dock inte haft mycket tid att sätta mig in i spelet vilket gjorde att jag fick gå på expertisen. Min erfarenhet är att det sällan blir stora pengar under kriteriehelgen. I dessa sammanhang möts de bästa hästarna och då brukar favoriterna vinna. Lika bra därför att ta det lugnt och i stället satsa enbart på sju rätt. Med 20 000-30 000 i vinst skulle man ändå ha råd med en vecka i New York... 

Således spikade jag favoriterna Djali Boko i första och D'One i tredje. Chansade lite med  att spika Indigious i femte. Sedan vältäckt i övriga lopp. Det såg säkert ut, rummet på Waldorf i praktiken bokat! Jag lade in systemet online och tog pendeln till Rissne.  Jag är sent ute. Första starten är 14.30. Jag hinner inte in till första starten. Det är lugnt. Storfavoriten Djali Boko i första är spikad, han ror hem det. När jag befinner mig vid stallbacken hör jag speakern: "...vinnare nummer tio GIMEHEAVEN SISU!!!" 

Torsk i första, redan innan man har hunnit in på banan! Månljust. Gimmeheaven Sisu är en enprocentare, den rensar bort 99 procent av kupongerna. Däribland undertecknads. Kusken Ville Karhulahti lägger ut texten: "..normalt är spelarna insatta, men den här gången gick experterna bet." Snacka om det. Det här är något jag tar med mig: lita inte på experterna! 

Det fina med att plåta är att man har en back up om man torskar. Spelandet blir inte allt. Jag fick rikta in mig på att istället försöka ta några prisvinnande bilder: 

Andra avdelningen plockades hem av Air Frame och Björn Goop. Medan Goop intervjuas passar jag på att snacka några ord med hästen. 

Tredje avdelningen. Det drar ihop: dags för Oaks! 

Sista prillan före allvaret. 

Nu smäller det! Oaksfinalen: nu är dom iväg! 

Örjan Kihlström i vinnarcirkeln. Segrare nummer två D'One!

Det sköna gänget bakom D'One. 

Sporten i all ära, men hjärtat i travet är trots allt spelet. Hjärnorna går varma hos E-läktarens analytiker. 

Daniel Redén: passas alltid en sån här dag. 

Skjutglädje bland kollegorna! 

- E're de här som é vinnarluckan? 

Kollega. Vi kallar honom italienaren. 

Vinnare Europaderbyt: Mosaique Face och Lutfi Kolgjini! 

Lutfi Kolgjini: en man med gott självförtroende. Talar spaggeskånska. Här i profilstudie. 

Uppe på Kongressen. Här håller man hov. 

En andaktsstund. Kunskap är makt. 

Alkalizer. Full fart i värmningen! 

Peter Ingves. Riksbankschefens smarta brorsa. 

Travets samhällsbärare.  

Så börjar Kriteriefinalen. Och vem flyger fram i spåret om inte nummer tre: Rokkakudo!! 

Alla älskar en vinnare. Var är han? 

Ägare, häst, tränare, kusk. Alla behövs! 

Ljusen släcks på Drömmarnas Teater. Ölen urdrucken, bongarna slängda. Åter till vardagen. Men redan i morgon är det måndag. Då är det nya startlistor. Vänta bara, jag har en idé...

Postat 2013-10-01 16:56 | Läst 5678 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera