Jag plåtar framför allt till och från jobbet. Varje morgon går jag från Södermalm över Skeppsbron eller Gamla Stan in till City där jag jobbar. Ofta finns det fåglar, turister eller annat intressant att plåta.

Manipulering pågår!

Senare tiders händelser har fått undertecknad att reflektera över det här med att manipulera bilder. När och hur är det rätt att manipulera en bild? Tror att jag kan säga att jag inte har tillhört värstingarna. Men samtidigt är man ju inte helt ren. Känner därför att jag vill komma ut och visa upp mina manipulationer. Inalles har jag under min korta fotokarriär manipulerat sex bilder enligt Fotosidans definition. Dessa meddelas här. 


Skrattmås som fiskar i slussen. Bilden publicerad i blogginlägg. Bakgrunden blev för rörig så jag var tvungen att ta den i svartvitt. Samtidigt ville jag ha färg på fågelns ben och näbb. Jag hade därför inget annat val än att manipulera. 


Samma situation här. Bakgrunden var för rörig. Min enda utväg var att manipulera. 


I denna bild var väl manipuleringen inte nödvändig. Men den möjliggjorde en rolig grej med gubben i tidningen. 


Handelshögskolan. En gång i tiden satt jag och doktorerade i rummet längst upp. Flitens lampa lyser fortfarande där. För att markera fönstret var jag tvungen att lägga på lite gaussisk oskärpa på resten av bilden. 


Gudstjänst i ryska kyrkan. Bilden tagen med en Canon G12, så allt blev skarpt. Bildens behållning är naturligtvis den lille pojken. För att han inte skall uppslukas var jag tvungen att lägga på lite gaussisk oskärpa på allt annat. 


Enda bilden som manipulerats post Terje. Måste erkänna att jag blev lite inspirerad av vad kreativ redigering kan åstadkomma. I framtiden vill jag gärna försöka utveckla min manipulativa sida.   

Inlagt 2011-09-20 22:30 | Läst 5120 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Manipulerat bilder har man gjort från dag ett när man började klottra på väggarna i grottorna. Kolla bara på den gode Leonardo (Da Vinci),som han höll på. Tanken är hisnande,tänk om han hade haft Photoshop Extended,,,,eller Dali,,,Eller Warhol,,,eller,,,,
Svar från Iwa 2011-09-21 19:10
Skönt att man är i gott sällskap...
/Per
Att du bara kunde, guud vad jag blir besviken...
Nä, jag tycker nog att det är rätt OK faktiskt. Så länge man inte säljer på folk manipulerade bilder som äkta vara för att framhäva sig själv/trycka ner andra.
Särskilt den sista bilden tycker jag var kreativ. Hur skulle man kunna ådstadkomma den effekten utan manipulering, vaselin på filtret? knappast.
Svar från Iwa 2011-09-21 19:15
Cykelhjul undrar jag om man skulle kunna göra mer av. De finns överallt och med tålamod skulle man kunna fånga intressantare motiv i "cykelkikaren".
/Per
Sista bilden är ett fint exempel på att en "manipulation" gör det mesta av bilden.
Skulle inte vara så intressant utan ingreppet, men nu blev den klart sevärd.
Är man bara ärlig med vad man gör ( I ditt fall så avslöjar ju dessutom bilderna själv manipulationen) så kan man gå hur långt som helst. Det är upp till betraktaren att avgöra om man gillar det eller inte.
Manipulera på du. Jag tittar gärna.
Svar från Iwa 2011-09-21 19:16
Hej Lasse, tack!
/Per