Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

På ängarna 5 Maj, del 2

Det blir fortsättning på promenaden tidigt om morgonen. Humleblomstren såg ovanligt stiliga ut denna morgon, de tillhör familjen rosväxter. Rotstammen innehåller en stor mängd olika ämnen som använts i folkmedicin, och som det också forskas i för framtida medicin. Läste en uppgift att den kokt med mjölk och socker skulle bli mjölkchoklad, men tycker jag skulle vara illa dumt att prova. 

Familjen Grågås skötte sitt

Åkerfräken, eller rävarumpa på hemspråk, är den vanligaste fräkenväxten, många gånger räknat som ogräs. På bilden knopparna. Åkerfräken innehåller mycket kisel, och är giftig, så den är dubbelt säkrad mot betesdjur. Giftet verkar på så sätt, att det orsakra tiaminbrist (vit B1 ), vilket ger skada på tarm och nervsystem. 

tusenskönan har många namn, den är ogiftig d.v.s. ätlig, men har aldrig smakat. Trivs i gräsmattor som inte är förgiftade. Denna morgon visade den sig lite blygt och från sin bästa sida. 

sånglärkan 

storspoven

råkan

och avslutar med gäss

Postat 2022-06-06 13:15 | Läst 326 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Funnit på ängarna tidigt 5 Maj del 1

Klockan sju om morgonen, en riktigt härlig morgon. Turisters husbilar står och övernattar på ängarnas parkering, de sover gott ännu i sina sängar där inne. Själv går jag en bit fram på stigen över ängen för att spana. Ser mig om efter blommor, men står mest och ser uppåt, då och då kan något intressant visa sig. En storspov eller två, alltid fint att se och höra. 

en hämpling letar mat i gruset

gulärlan flyger upp och håller lagom avstånd

nu har jag ingen att fråga i ögonblicket jag skriver detta, så jag kan inte namnet på denna blomma, men fin var den

Postat 2022-06-05 15:51 | Läst 270 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Botaniskt

Åter en botanisk utflykt, denna gång på ett pansarskjutfält, mest i skogen i fältets kant. Försvarsmakten vidmakthåller mängder med fin natur, fritt från exploatörer., tack Försvarsmakten! Sällskapet var som innan min botaniskt kunnige vän Hans. En behaglig promenad, i närheten av havet, sandjord under växtligheten och allt under ackompanjemang en mängd sångfåglar, från bofink till näktergal och sommargylling. Det känns bra.

Vi startar med fältarv, en växt i nejlikesläktet, kortväxt och beståndsbildande med jordstam.

vårtörel, en euphorbiaart, gammal perenn odlingsväxt som flyttat ut i naturen för länge sen. Eller tvärtom? Trivs tillsammans med människor. Och skärpedjupet blev lite för kort.

Getrams, inte jättegetrams som oftast finns i trädgårdar, denna är kort och liksom jättegetramsen mattbildande. Tillhör sparrisväxter och går tidigt på våren att äta som sparrisen påstås det (rekommenderar det verkligen inte), men liksom sparrisen kan den senare i säsongen utveckla irriterande ämnen för tarmen, särskilt fröna, de innehåller också farliga glykosider, det är ämnen som påverkar hjärtat, även i mycket små doser, finns också i liljenkonvaljfrön. Under getramsen i marken finns en tät matta av rotknölar. 

Berberis är en införd ( Iran, Kaukasus, Turkiet) trädgårdsväxt som blir förvildad. I det område vi gick i har förmodligen en och annan släp med trädgårdsavfall dumpats såg det ut som, men numera har militären satt upp en imponerande grind packad med olika anslag, den håller civila fordon ute. Denna berberis är vanlig (riktig) berberis, inte häckberberis, och har ätliga bär med syrlig smak. 

Åkerförgätmigej anser en del vara ett ogräs, jag tycker den är vacker.

någon annan förgätmigej, har inget namn, men har en annan sort i trädgården som får sprida sig bäst den vill, ett levande minne av en kär svärmor

Lundtrav är en ganska vanlig växt det inte står mycket om, ser oansenlig ut, och verkar inte väcka nämnvärd uppmärksamhet, lite som en annan. 

Oxbär eller Cotoneaster får röda bär, ofarliga. En rosväxt. Lågt växtsätt, och en del arter klarar sig ända upp i Zon 7, d.v.s. landets alla trädgårdar. Härstammar från sydvästra Kinas bergskogar. Kanske det på bilden är en art som heter Skånskt oxbär, som är fröspridande. 

Stinknävan sägs lukta riktigt illa, själv märkte jag inget, men det kan ju variera mellan människor. Geranium robertianum kallade Linné den, tydligen fanns det någon Robert han ogillade. Har använts som läkeväxt, t ex för att få bort vägglöss inne genom att gnida väggarna med stinknäva. Fröna sprids genom att när växten torkar ut en varm torr sensommardag, så ökar spänningen i frökapseln tills den brister, och fröet far iväg med en liten, liten knall. 

det är ju en liten söt blomma, blygt rosa i det gröna

Postat 2022-06-02 19:40 | Läst 333 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

I trädgården idag

Gick ut med Super Takumar 50 1.4 i e.m. och Olympus OM E1 (1), såg hur fint ett av äppelträden blommade, ett Golden Delicious träd ympat på egen uppdragen lite svagare grundstam. Bara att dyka in med objektivet.

 

noterade att en av alla gullvivor plötsligt hade annan färg, liknade en trädgårdsviva

sen fick det bli en bild intill den, förgät mig ej, ett minne från mina svärföräldrars sommarstuga

tulpaner blommar i stora mängder, fick några kilo lökar av en kompis 

pärlhyacinten klarar sig fint

när är tulpaner som finast, i knopp, utslagna eller hela tiden ? 

tog sen på ett Pentacon 50 1.8 på kameran, tog några fler förgät mig ej bilder, de fick bli mörkare

till sist knopp av kinesisk pion, det går fort nu med blomningen

Postat 2022-05-13 16:27 | Läst 474 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gyllene morgon

Ja, det var sannerligen det, flera minuter, lika länge som denna låten varar https://www.youtube.com/watch?v=je8PoWNlDb8 eller denna välkända https://www.youtube.com/watch?v=AuF2G6J4akc. Körde ut på måfå med hojen, tungt molntäcke och grått, men längs med horisonten bröt en sol fram så långsamt och färgade det gråa molntäcket rött på undersidan, klockan var 05. Det blev inte in i skogarna, för mörkt för det, så kurs mot kusten och Tosteberga ängar med förhoppning om lite sol när jag kom fram. Man får se upp för viltet så dags, en uppskrämd vråk kom nära hjälmen när den flög upp. Väl framme var det mulet. Gick genom hasselskogen mot havet när plötsligt solen bröt fram, det var en vacker syn! Fågelsång runt om, näktergal och låg sol i lunden med blommor åt alla håll. Tog några snabba bilder, sen var solen borta.

sen var det slut med solen, gick till havet

Pansonic GX80 med 12-60 3.5-5.6

Postat 2022-05-13 14:05 | Läst 509 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 62 Nästa