Sport och Naturbilder

Självförtroende och fotografi

Jag tänkte här om dagen hur är det med självförtroendet egentligen,har du eller kan du hävda dig i konkurrensen med andra fotografer eller har det ingen betydelse vad andra kan eller tycker? Det är klart att  vi väl alla vill vara bäst, eller hur? Någon hävdar bestämt att bara jag själv är nöjd så spelar det ingen roll vad andra tycker.

Det anser jag vara skitsnack. Det är klart att man vill att andra skall tycka om mina bilder och att mitt bildspråk intresserar. Men självförtroendet då var hittar man det? Vem delar ut det utan att man behöver fråga eller anstränga sig? 

När det gäller tekniken så går den så fort numera att det är omöjligt att hinna med att utveckla sitt bildspråk och hänga med  även om det också förändras i snabb takt. Att både hinna lära sig den tekniska kameran och hantera bilder och eller manipulera dem i datorn. Hinner man då fotografera? Dilemmat kan bli att man tänker: jag skjuter några skott, ursäkta ordvalet, och räddar eller fixar i datorn med något av de program som man har.

Jag har ett gott självförtroende, det kan vara inbillning eller oförstånd. Men jag har jobbat på flera olika uppdrag som krävt kunnande. Jag har inte varit specialist på något av dessa fortograferingarna men haft en del grundkunnskaper. Att jag överhuvudtaget fått dessa uppdrag är att jag sålt in mig själv p.g.a.mitt goda självförtroende.

Men, när det sedan kommer till fotograferingen har det brustit i många fall. Jag har för det mesta fixat det, ibland fått hjälp, i andra fall haft tur-  men varje gång har mitt sjävförtroende fått sig en knäck . En dj massa erfarenhet men ganska dyrköpt.

Men när jag på den senaste landskampen stod i pressrummet på Råsunda och alla unga fotografer trängde sig på och monterade upp sina målkameror, var först i de flesta sammanhang utom till kaffe med bulle som förbundet bjöd på, då steg man åt sidan och släppte fram mig .Då kände jag att jag inte hörde hemma där. Men det är ju så dj roligt att fotografer särskilt med hög stämmning och snabbt spel. Jag har fortfarande gott självförtroende Raka axlar högt huvud och det är bara du som vet hur lite du kan, inbillar jag mig .Visst skapar man sitt egna självförtroende genom kunnskaper i sitt yrke eller sin hobby .Men det är svårt att hinna med och vara kunnig i allt, särskilt som man fotograferar allt . Jag lägger ett par bilder som jag inte gjort mycket med jag tycker dom duger ändå jag minns känslan när jag tog dem i eftermiddag/bert

 

Det är en avslutaad segelsäsong

Isen vintern smyger sig på

Just här brukar Kungsfiskaren hålla till ...vi väntar

Inlagt 2009-12-02 19:07 | Läst 1882 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det var ju ett set med väldigt fina bilder du laddat upp. Man känner just dagens känsla, krispighet. Så, va stolt!!

Vad gäller dina tankar, så förstår jag dig. Samtidigt som jag både håller med och inte. För jag hoppas, att de flesta av oss fotograferar för att vi gillar det och försöker dokumentera det vi tycker om. Sedan, så är det väl klart att det är kul om andra gillar ens bilder.
Men, om man vänder på det. Tänk om vi laddade upp bilder vi inte gillar, i hopp om andra skall tycka om dem. Också blir det inte så.
Eller säg att andra skulle skulle gilla bilderna, skulle det innebära att vi själv då gillade det vi inte gillade vid uppladdningen??? Näääää, det tror jag inte.

Jag tycker att ditt inlägg pekar på en hälsosam och fin känsla för fotografi. Den dagen det inte finns, så tror jag att fotografi kommer att tappa sin själ. Fast, det inträffar nog aldrig. För det finns för många känslomänniskor. Och det är bra!!!

Keep on shooting!!! //Peter-L
Svar från optimal 2009-12-02 20:11
Tack för ditt svar Jag vet att ibland måste man lämna ifrån sig bilder man själv inte gillar men andra ser något ,för att trycka på något i Tex till exempel. Sedan har vi bildbyråerna som snevrider vårt fotograferande Jag har studerat vilka bilder som köps och jag blir inte klok eller inte förstår/Bert
En sak som inte minst Fotosidan lärt mig, är att Smak är Subjektivt!! Och själv gillar jag och försöker ha ett öppet sinne. Även, om man inte skall kompromissa med sig själv. /Peter
Självförtroende är den viktigaste ingrediensen i allt man tar sig för. Kolla på filmen "Catch me if you can" så förstår man.

Apropå vilka bilder som köps på bildbyråerna, de är urtråkiga! Men titta i stället på vilka bilder som används i reklam och informationssammanhang. -En AD behöver tråkiga och lagom intetsägande bilder som byggstenar i sitt eget skapande, han köper inga mästerverk som får hans eget arbete att hamna i bakgrunden.

Till sist ett citat från Ernst Billgren ur hans bok "Vad är konst":

-Min bror tycker att jag målar fult, kan han ha rätt?
Svar: Om din bror gillar gula sportbilar men hatar röda traktorer har han naturligtvis rätt, men han säger bara någonting om sig själv, han säger inget om vare sig traktorer eller bilar. Frågan du måste ställa dig är om det är viktigt för dig vad din bror tycker. Oftare än man kan tro är svaret ja, och då står du inför ett val: byt bror eller byt måleri.

Billgren har en massa klokroliga saker att säga om konst, som man med stor behållning kan läsa som fotograf.

Ha det gott!
Svar från optimal 2009-12-03 00:09
Tack Tomas Jag jobbade för ett antal sedan med en reklabyrå i Linköping Levererade bilder mer eller mindre regelbundet Ingen av dessa bilder var orginal i reklamen . Ägaren till byrån var grafiker och utbildad i Tyskland mycket skicklig och precis som Den AD du beskriver kunde han inte lämna ifrån sig en bild utan att hans arbete var ett signum Jag leverade hyggliga bilder men dom blev bättre när han gjort sitt jobb Men på den tiden var det inte vanligt att fotografens namn fanns med/bert