vattenspegel

Sport och Naturbilder

Det är inget att läsa om

Om man inte gillar Bandy den enda vintersport man kan stå still och frysa ihjäl på. Men blåfrusna fingrar och spännande tempo försöker man fotografera, Det är här det börjar Tycker man om sporten och gillar tempot men inte vill frysa ,Då måste man söka upp en Bandybana som spelas inomhus tyvärr har vi inte det i Uppsala Och egentligen är det en större tjusning ute i friska naturen. Nåja det blir bara kort om att Sirius mötte Haparanda igår och lyckades vinna med 3-2 Men Haparanda är inte att leka med med ,mer än hälften Finnar blir det nästan en landskamp. Nu skriver jag inte mer om detta ämne då jag tror att det blir den sämst lästa bloggen idag , men imorgon sitter vi på Fågelsången i Uppsala och som det heter fotofikar klockan 11,30/bert

Postat 2009-12-19 14:06 | Läst 1754 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Fotografer lever på tiden

Ibland handlar det om en tusendels sekund om det skall bli någon bild eller inte. Många kallar det tur men det är nog fråga om träning och åter träning. Kanske måste en fotograf få misslyckas. Jag är ingen vän utav att påstå att. Det är av misstagen man lär sig. Jag tror att man lär sig mer av att göra rätt. En kombination av att kunna hantverket och att träna. Igår  var jag på Bandymatchen mellan Sirius och Kungälv,6-2 förresten.

I Uppsala har vi många duktiga fotografer skickliga erfarna och ett oerhört utvecklat bildseende och bilduppfattning. Rolf Hamilton jobbar som fotograf på tidningen UNT och vi två stod tätt intill varandra och jag fick möjligheten att snegla på vilket sätt han tog sina bilder. Det var lärorikt Han väntade in rätt ögonblick han panorerade för att hjälpa autofokus, som inte riktigt hänger med i snabba förflyttningar.Han använde som han sa 400 asa givetvis menade han 400 iso jag hade 1600 iso och råkade ut för mycket brus.

Vi måste träna jag behöver träna på snabba sporter Fotboll går mycket lungnare till än Bandy, Ja det var vad jag Hade att säga idag/bert

hde att säga idag med tanke på foto/bert

 

Postat 2009-12-14 19:55 | Läst 1511 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Varför skriver jag blogg?

Ja jag skriver för att jag har två kompisar som tycker att jag skall skriva blogg, den ena bor i Afrika och Spanien och den andra i Lövstalöt i Uppsala. Dessa båda har inte ens samma hobbis som jag förutom kvinnor Det är det som förenar oss män . Vi älskar kvinnor vad har det med en fotoblogg att göra säger nu någon. Jag det undrar jag med. Men det faktum att dom läser en fotoblogg måste väl vara tillräckligt skäl. Afrikanen /Spanjoren/Svensken från Västerås han fotograferar också så ha förväntar sig något om fotograf i. Men det som får mig att skriva blogg är att han i Lövstalöt tycker om bilder och ser dem gärna .

Så därför skriver jag blogg Sedan att det brukar vara 100 till som är nyfikna är ju roligt om dom är intresserade vet jag inte ,för dom kommenterar bara kamera modeller och det som  hör forntiden till/ Bert Ja bilder ja jag gillar damfotboll och vikingarännet som få känner till därför laddar jag dem

Postat 2009-12-10 17:13 | Läst 1438 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Nu blir det något helt annat det blir dans Dans

Mer än hälften av Sveriges befolkning älskar dans. Ja jag menar dans på dansbana, hålla om varandra känna närhet Gnussa. Ja sedan finns även andra typer av danser där det gäller att hålla avstånd vilket minst 20 % håller på med slutligen Folkdans som mer specialiserade grupper ängnar sin fritid åt. Men nu menar jag dans på riktigt alltså Dansbandskampen med  Petter Zettman eller dansbandsveckan i Malung.

Här gäller svett och blandningar av olika parfymer som senare på aftonen har jämnat ut sig och det doftar bara människa. Trångt härlig musik med taktfasta låtar att sjunga med i . Nu när julen nalkas och det jäktas så i onödan Kasta loss ta en tur med någon av båtarna eller uppsök närmsta dansbana bjud upp man vet inte vad som händer men man är inte samma människa efter en danskväll/bertb

Postat 2009-12-08 15:07 | Läst 1351 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Självförtroende och fotografi

Jag tänkte här om dagen hur är det med självförtroendet egentligen,har du eller kan du hävda dig i konkurrensen med andra fotografer eller har det ingen betydelse vad andra kan eller tycker? Det är klart att  vi väl alla vill vara bäst, eller hur? Någon hävdar bestämt att bara jag själv är nöjd så spelar det ingen roll vad andra tycker.

Det anser jag vara skitsnack. Det är klart att man vill att andra skall tycka om mina bilder och att mitt bildspråk intresserar. Men självförtroendet då var hittar man det? Vem delar ut det utan att man behöver fråga eller anstränga sig? 

När det gäller tekniken så går den så fort numera att det är omöjligt att hinna med att utveckla sitt bildspråk och hänga med  även om det också förändras i snabb takt. Att både hinna lära sig den tekniska kameran och hantera bilder och eller manipulera dem i datorn. Hinner man då fotografera? Dilemmat kan bli att man tänker: jag skjuter några skott, ursäkta ordvalet, och räddar eller fixar i datorn med något av de program som man har.

Jag har ett gott självförtroende, det kan vara inbillning eller oförstånd. Men jag har jobbat på flera olika uppdrag som krävt kunnande. Jag har inte varit specialist på något av dessa fortograferingarna men haft en del grundkunnskaper. Att jag överhuvudtaget fått dessa uppdrag är att jag sålt in mig själv p.g.a.mitt goda självförtroende.

Men, när det sedan kommer till fotograferingen har det brustit i många fall. Jag har för det mesta fixat det, ibland fått hjälp, i andra fall haft tur-  men varje gång har mitt sjävförtroende fått sig en knäck . En dj massa erfarenhet men ganska dyrköpt.

Men när jag på den senaste landskampen stod i pressrummet på Råsunda och alla unga fotografer trängde sig på och monterade upp sina målkameror, var först i de flesta sammanhang utom till kaffe med bulle som förbundet bjöd på, då steg man åt sidan och släppte fram mig .Då kände jag att jag inte hörde hemma där. Men det är ju så dj roligt att fotografer särskilt med hög stämmning och snabbt spel. Jag har fortfarande gott självförtroende Raka axlar högt huvud och det är bara du som vet hur lite du kan, inbillar jag mig .Visst skapar man sitt egna självförtroende genom kunnskaper i sitt yrke eller sin hobby .Men det är svårt att hinna med och vara kunnig i allt, särskilt som man fotograferar allt . Jag lägger ett par bilder som jag inte gjort mycket med jag tycker dom duger ändå jag minns känslan när jag tog dem i eftermiddag/bert

 

Det är en avslutaad segelsäsong

Isen vintern smyger sig på

Just här brukar Kungsfiskaren hålla till ...vi väntar

Postat 2009-12-02 19:07 | Läst 1875 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera