24 exponeringar

Den alternativa julkalendern.

24exp - Sundkvist dag 3 2009

Dagarna flyter på men barnen behöver fortfarande påminnas om att de måste ta sina bilder. Ofta har de stora planer men sedan glömmer de bort att genomföra det de tänkt sig. Jag tog min 24exp-bild när jag var med Embla på pianolektion. Freja fotograferade mig och min sambo bara för att ta en bild. Lilla Liv fick lite hjälp och fotograferade i riktning mot storasystrarna när de låg och tittade på TV. Embla väntade till precis innan hon skulle lägga sig och försökte ta en stämningsfull bild på julstjärnan vi har i sovrumsfönstret. Den blir nog jättemysig med blixt rakt på!

I slutet av förra veckan var jag deltagare på ett seminarium "Sune Jonsson och det dokumentära fotografiet". Mycket intressant och mycket trevligt!

M6, 28mm, Superia X-tra 800
Arkivet på Västerbottens museum i Umeå. Vi tittar igenom en del av Sune Jonssons efterlämnade bildskatt. Här är det bilder från New York. Det är givetvis originalbilder som Sune själv stått och tagit fram i mörkrummet. Därav de vita handskarna.

 

/Jocke

Postat 2009-12-03 22:38 | Läst 921 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

24exp - Sundkvist dag 2 2009

En kaotisk dag! Efter gåragens VAB-dag hade jag räknat med att hinna jobba ikapp. Planerna grusades snabbt och abrupt när min jobbdator vägrade starta på rätt sätt i morse. Jag är mitt uppe i slutskedet på ett utvecklingsprojekt som redan är alldeles för mycket försenat och ett datorhaveri var det sista jag önskade mig. Det måste vara ödets ironi att jag fick haveriet att sammanfalla med min födelsedag.

Min 24exp-bild tog jag när jag med raska steg skyndade mig genom sta'n för att få tag på en engångskamera till Liv, batterier till Emblas kamera och reservbatterier till Frejas blixt. Mitt motiv blev en bild med två kända Ume-symboler. Stig Lindbergs fontän på Renmarkstorget med ProPrint i bakgrunden. Båda i grön färg.

En bild som Freja tog med sin Olympus Trip 35 för ett och ett halvt år sedan. Det är samma skulptur som jag fotograferade idag.

Freja tog sin bild när hon var iväg på veckans enskilda tvärflöjtslektion. Hon glömde att sätta igång blixten och jag är tvekande till att det blir så mycket till bild med 1/30s, f/8 och 800ASA. Vi får se!

Liv tog en bild i riktning mot mig när jag försökte förklara hur kameran fungarade. Hon  är bara 2,5 år gammal och hör till den där yngre generationen som inte tittar genom sökaren när de fotograferar. Jag undrar vad hon träffade av?

Embla hade funderat på att fotografera under volleybollträningen men fick inte med sig kameran. Istället blev det en bild på Liv strax innan de skulle lägga sig.

/Jocke

Postat 2009-12-03 00:01 | Läst 887 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

24exp - Sundkvist dag 1 2009

Kul att äntligen komma igång!

Jag har idag varit hemma VAB (vård av barn) med Liv. Hon ramlade från gungan på dagis i fredags och bröt ett nyckelben. Hon är rätt OK men det har varit bra att hålla henne borta från alla vilda dagiskompisar ett par dagar. I morgon ror vi att hon är så pass bra att hon får vara på dagis.

Under eftermiddagen lyckades jag och de tre barnen ta oss iväg för vaccination. Egentligen så var det bara Liv och medföljande förälder som skulle få vaccin. När jag ringde och stämde av att det skulle finnas vaccin fick jag besked om att det var OK att även ta med storasyskonen. Jag fotograferade en hel del på vårdcentralen men ingen av oss tog någon 24exp bild där.

På kvällen har vi varit på Suzuki julkonsert. Embla spelar piano och Freja tvärflöjt. Jag hade tänkt hitta av en vimmelbild under fikat men hade så fullt upp med att hålla reda på barnen och min övriga kamerautrustning. I all hast blev det en bild på Liv i bänkraden bredvid mig. Jag tror att Liv han titta bort.

Freja och Embla hämmades en del av att vi för sent upptäckte att batterierna var alldeles för dåliga i Emblas kamera. Det är likadana batterier som i blixten på kameran som Freja använder så med lite trixande lyckades de ta sina bilder under musiklärarnas julspex. Freja tog sin bild i starten av föreställningen och Embla fångade en gruppbild på alla lärare i slutet av föreställningen.

Liv fick inte ta någon bild idag men i morgon så blir det till att både skaffa batterier och en engångskamera.

Bild från genreepet förra veckan. Då gick de bra att smyga om kring nere vid de som spelade.
M6, 28mm, Superia x-tra 800

I kväll var jag förpassad till läktarplats och då fick telet komma till användning istället.

Freja spelar tvärflöjt
D200, Nikon AF 80-200mm

/Jocke

Postat 2009-12-01 23:00 | Läst 941 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

24exp - Vi är redo!

NU har vi valt kameror och film för den alternativa julkalenden 24 exponeringar. Både Embla och Freja vill köra med säkra kort och väljer samma kameror som förra året. Embla tvålkoppen Leica Z2x och Freja en silverfärgad Trip 35 med blixt. Själv har jag velat en hel del och sluligen bestämt mig för "den lilla svarta", en Trip 35 precis som Freja. Jag inriktar mig på att bara använda befintligt ljus och garderar med en ljusmätare för att ha koll på hur dåligt ljuset är när kameran visar "rödflagg". Filmval i alla kameror blir Fuji Supra X-tra 800. Under morgondagen ska jag också försöka leta reda på en engångskamera med blixt åt lilla Liv, 2.5 år gammal.

Om du missat info om 24exp så hittar du det du behöver via:
http://www.fotosidan.se/blogs/24exp/39173.htm

Än är det inte försent!

/Jocke

Postat 2009-12-01 00:21 | Läst 954 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera