24 exponeringar

Den alternativa julkalendern.

Jag är nöjd när jag får andra att gråta

Fick en kommentar skickad till mig idag. Först var det en massa superlativer och text i tacksamhet men det var avslutningen som gav mig bekräftelse:

”Jag får luta mig bakåt så att tårarna inte trillar ner i tangentbordet.”

När jag läste den avslutande meningen kände jag att jag hade lyckats!

I måndags hade min äldsta dotter Embla och hennes klass, 3:an avslutningsföreställning med en musikal de hade arbetat med ända sedan 2:a klass. Jag fotograferade under föreställningen och gjorde på kvällen ordning ett bildspel som jag morgonen efter via YouTube skickade ut till föräldrar och lärare i klassen. Jag har fått massor med uppskattande feedback.

Använd dina bilder och se till att inte bara andra fotografer och insnöade fotointresserade ser dina bilder!

Förstora gärna bildspelet i helskärmsläge och se det i något av HD-formaten.

Musiken i bildspelet är Emblas komposition "Snöflinga".

/Jocke

Postat 2010-06-10 23:34 | Läst 2918 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

24exp - Sundkvist dag 8 2009

Ingen hade tagit sina bilder när jag kom hem från jobbet. Själv så väntade jag till efter middagen. Igår hamnade Embla och Liv i bild och i rättvisan tecken bestämde jag mig för att idag fotografera Freja när hon spelade tvärflöjt. Strax fototillfället hade jag försökt slita loss en av hennes framtänder. (Den satt jättelöst och hon bad mig försöka ta bort den.) Tyvärr så satt tanden lite hårdare än jag trodde och det hela slutade med att Freja storgråtande låste in sig på toaletten för att gråta ut och sura en stund. Hon var forfarande sur på mig när jag tog bilden och tanden satt fortfarande kvar.

Samtidigt med tandkaoset blev Lilla liv alldeles till sig. Hon såg att jag fotograferade och hon ropade "min, min min..." ända till det att jag plockat fram hennes kamera. Det blev en snabbshot för henne även idag. Freja och kanske Embla och mamma kan ha fastnat på bilden. Engångskameran är inte lika smart konstruerad som den sort vi använt tidigare och nu verkar vi ha glömt blixten att stänga av blixten. Hmnnn .... hoppas  att den räcker en stund till.

Embla ville arrangera sin bild och tyckte inte att det räckte med ett stilleben med bara en röd ammaryllis. Hon bad mig att hämta och ställa även den stora vita amarylisen bredvid den röda. Tyvärr så hade jag lite för bråttom och när jag lyfte krukan så vek sig den ståtliga blommans stjälk på två ställen och gick nästan helt av. Ironiskt nog så akompanjerades mina elaka grymtanden av tonerna av melodin Amaryllis från Frejas flöjt.

Freja var den som tog sin bild sist av alla idag. Idag hade hon koll på både blixt och avståndsinställning! Det blev en bild på en familjekummel på köksgolvet. Jag låg underst och alla de andra låg ovanpå!

Efter att lite våldsammare ha borstat Frejas tänder så ligger tanden i ett glas på hennes nattduksbord. Jag undrar om tanden kommer att ligga kvar där när hon vaknar?

Dagens bild blir en flöjtbild från en av Frejas Suzuki spellektioner:

Frejas flöjtlärare
M6, Summitar 50mm, Fuji Superia X-tra 800

/Jocke

Postat 2009-12-08 23:25 | Läst 1707 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

24exp - Sundkvist dag 7 2009

Dagens 24exp-bild blev på fiolspelande Embla liggande i soffan där hon övade på "Nu tändas.." samtidigt som en liten ettrig Liv försökte hjälpa till med våldsamt pizzicato.

Liv tog en bild i riktning mot köksbordet och ljuskronan som får hänga över bordet under december månad. Det går väldigt fort när hon fotograferar. Om kameran är laddad och klar så är bilden tagen inom en sekund från det att man räcker henne kameran. Snabbshots kan man nog kalla det. Jag är nog mest imponerad av att hon (oftast) hinner titta genom sökaren innan hon knäpper bilden.

Freja tog med sig sin kamera till skolan. Jag tror att hon fotograferat en ljusstake men jag är inte säker. Däremot är jag säker på att hon gör det bästa för att se vad en Trip35 tål! Kameran har legat med att par mycket sandiga vantar i Frejas skolväska och optiken knastrar betänkligt när man ställer in fokus.

Embla tog sin bild precis innan hon skulle lägga sig. Det blev en närbild (kortare än närgräns?) på ett nalleformat ljus med tomtemössa.

Det är en fotoblogg och då måste det ju vara minst en bild med i inlägget. Dagens bild väljer jag från 1 December förra året. Det är samma köksbord och ljuskrona som Liv tog sig an att fotografera idag.


1 December 2008
Bessa L, 15mm, T-Max@1600ASA

/Jocke

Postat 2009-12-07 22:15 | Läst 1733 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

24exp - Sundkvist dag 6 2009

Dagen började riktigt trevligt. Barnen var i extas efter att de direkt på morgonen hade varit ut och tittat i skorna de ställde ut innan de la sig dagen innan. St Nikolaus hade varit på besök och under natten lämnat en påse med 5 pepparkakshjärtan, en mandarin och en liten ask russin i Emblas, Frejas och Livs skor.

Under dagen hade vi vänner på glöggfika hemma hos oss. Trevligt! Ett av paren som var hemma hos oss gav mig en fin yllehalsduk som de inhandlat under deras bröllopsresa i Skottland. Givetvis klassiskt skotskrutigt klanmönster. Det var ett tack för att jag fotograferade under deras bröllop, men samtidigt nog en pik för att jag ännu inte redigerat och fixat alla bilder.

Här är en av bilderna från deras bröllop:

 

Min dagens 24exp-bild tog jag under glöggfikat. Barnen väntade till efter att all gäster åkt hem. Freja fotograferade två datumljus (ljus där man eldar 1 nummer varje dag).  Embla fotograferade en adventstake. Lilla liv riktade kameran mot samma ljus som Freja hade fotograferat. Freja lyckades få igång bixten och Liv skymde bara halva blixten på hennes kamera så det kan nog ha blivit några bilder idag.

/Jocke

 

Postat 2009-12-06 23:15 | Läst 1697 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

24exp - Sundkvist dag 5 2009

Freja slet fram sin kamera redan när vi dukade frukost. Tyvärr glömde hon sätta igång blixten så vi får se hur mycket som fastnade på filmen.

Embla ville vänta till terminsavslutnigen på dansskolan. Det var stor dansföreställning på Idunteatern med West Side Story som tema. Emblas kamera blev tyvärr kvar i min sambos handväska så Emblas bild fick vänta till lite senare. Liv såg dock till att fyra av sin lilla engångskamera i riktning mot mig, min sambo och några andra föräldrar.

Under kvällen har vi varit på middag hos bekanta och där fick Embla äntligen användning för kameran. Liv såg även till att hitta igen engångskameran i min fotoväska. Jag blev orolig min sambo försäkade mig om att det inte var någon fara för Liv kunde ju inte dra fram filmen. En liten stund senare såg vi båda Liv resolut och bestämt mata fram ny film för att sedan ta en bild.

Min bild tog jag givetvis under dansföreställningen när både Embla och Freja var på scen. Under övriga delar av föreställningen fotograferade jag c:a en rulle med min Summitar 50mm. Den gluggen är en trevlig bekantskap men den är nyckfull och svår att mästra när man kör den helt öppen och med motljus. 

Även mitt digitala monster var frame idag. Med hjälp av bygglampor (som ändå stod framme), stativ, lite rekvisita och tre glada barn finns det hopp om julkortsbilder i år. Jag har inte valt färdigt men bilden nedan är en stark kandidat

D200, Micro Nikkor 60mm
Snabbreddigerad bild från dagens lilla julkortssession. Nära 100% av mina bilder brukar vara spontant tagna helt utan att arrangera motivet. Julkortsbilderna brukar vara ett trevligt sätt att bryta mot mitt vanliga sätt att fotografera.

/Jocke

Postat 2009-12-05 23:38 | Läst 1636 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 11 Nästa