Tankar och reflektioner om inre och yttre bilder

Att möta hösten vid havet

Lite nya bilder från Skåne där jag tillbringat hösten

 

Jag tog tydligen en bloggpaus . Utan att jag vare sig ville eller menade det. Det bara blev så.  Sist jag skrev var i April...nu är det snart November. Så kan det gå. I det andra livet , det inuti mitt huvud, har jag skrivit ungefär 1000 inlägg om min tid här i Skåne. I det verkliga livet är nog detta blogginlägg nummer 37 :).  Så för mig känns det inte som en paus. Så kan det vara.

Strandängarna klär om till höst.  Det är annorlunda mot skogen. Jag har aldrig varit nära havet så här länge och allt är nytt för mina öron och ögon.  Att se hela himlen är speciellt. Att se när väder drar in och försvinner är jag ovan vid. Att se ända tills världen tar slut känns avslappnande för trötta bildskärmsgloende ögon. Jag tittar och tittar. I söndags tittade solen fram. Då passade jag på att ta en promenad med en god vän som kommit på besök. Alla bilderna är från den promenaden.

 

De här två små björkarna går man förbi om man tar  vägen ner till havet. De ser unga ut men kanske är de äldre än vad de ser ut, närheten till havet och dess svepande vindar brukar ju skapa småväxta envisa träd. Ibland ser man örn på stenarna i viken. Fast än så länge har jag bara sett det två gånger under  detta år som varit.  

Men gässen finns här, hela tiden. Jag gillar gäss. Gör man det är havet och strandängarna här ett eldorado.  Det här är deras, ja alla fåglars, landskap mer än något annat. Här finns utrymme. De är överallt. De drar över himlen i stora vågiga formationer. Hela dagarna.  Flyger de lågt kan man höra hur luften brummar av deras vingar. Flyger de högt hör man deras  prat med varandra. Gäss verkar alltid prata när de flyger. Det är ett  ständigt pågående drama. Jag har inte manus, jag förstår inte alltid vad som händer men det gör inget.  Jag försöker bara följa med.

 Alla bilderna är som sagt tagna under en och samma promenad. Efter många dagars gråväder kom solen fram. Under en bit av promenaden drog dock ett stort moln över himlen , det såg ut att kunna bli regn men det blev det aldrig. Men havet bytte skepnad och de små vågorna såg plötsligt bade större,mörkare och farligare ut. Varför det blev ett  rött sken vid horisonten vet jag inte, klockan är  runt ett på eftermiddagen i söndags. (Jag har förstärkt kontrasterna så det ökar ju på det röda men ändå...jaja jag vet nästan inget om ljusbrytningar  :) )

 

 Tittar man åt öster syns röken från molnfabriken I Nymölla.  Här på bilden ses röken som en liten plym över träden i bakgrunden. Nymölla är en fabrik som skapar moln. Det kan mantydligt se. Somliga säger att den är  en massafabrik som skapar papper men jag vet att  det är mer än det.

Här finns både grågäss och vikindade gäss, de låter olika och flyger olika. Det här är vitkindade gäss. Nymölla syns I bakgrunden. 

 

Om man zoomar in så blir det till synes ordnade uppflyget plötsligt intimare och lite rörigare. Får mig att undra om de krockar med varandra ibland...

Ha det gott alla fotovänner och andra vänner. Flyg försiktigt.

Lågt och sakta och bromsa i svängarna :)

 

 

 

Inlagt 2014-10-30 11:53 | Läst 3267 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder från din promenad Annelie! Härligt med gässen och så havet som skiftar karaktär ganska ofta!
Svar från Annelie Worgard 2014-10-30 18:25
Tack Dan, ja att bo vid havet är annorlunda...åtmisntonde för en som bott tjugo+ år i skogen :)
Suuuuuperfina bilder!!!! Särskilt tvåan och trean...mycket fin känsla i dem och trean har så fin och lite annorlunda komposition...gillas, gillas, gillas!!!!
Svar från Annelie Worgard 2014-10-30 18:25
Tack Lena, gillar gillar att du gillar :)
Vilket härligt och livsbejakande inlägg. Blev glad då jag läste och såg de fina bilderna.
Skulle nog kunna skriva något fint om varje bild men du får nöja dig med att jag tyckte om dem alla och har även förstorat upp och njutit av bilderna två varv.
Svar från Annelie Worgard 2014-10-30 18:26
Tack Margareta, jag blir mer än nöjd av din kommentar!!!!!!!!!
Kul att se dig här igen! Så du har dragit söderut, spännande med ny miljö o andra vyer. Härligt höst-krispiga bilder, ger mersmak, ser fram emot att skåda Skåne genom dina ögon.
Och det är klart att det är en molnfabrik, pappers-skapandet är bara en biprodukt!
Svar från Annelie Worgard 2014-10-30 18:27
Tack Catharina, ja jag är rätt säker på min sak när det gäller Nymölla. Och det kommer mera bilder från Skåne, ska försöka se till att det inte blir ett halvår tills nästa inlägg
Roligt att du är tillbaka Annelie! Sköna bilder från Skåne bjuder du på också!
Ha det bra!
Jon Anders
Svar från Annelie Worgard 2014-10-30 20:05
Tack Jon Anders.Välkmnandet värmer. Som sagt det var inte meningen med pausen, det bara bidde så. Nu hoppas jag också att jag fortsätter.
Mycket vackra strandängar, fina bilder är det! Må gott, LO
Svar från Annelie Worgard 2014-10-30 20:05
Tack LO önskar dig detsamma
Vilka fina bilder på alla gässen havet Det är så vackert där nere vid hamnen Vi ska köra ned och se om det finns örn Ha en skön kväll : ) // Gert
Svar från Annelie Worgard 2014-10-31 21:22
Tack Gert, ja visst är detvackert. Vem vet vi kanske ses, det vore kul!
Välkommen tillbaka! Vackra bilder från en plats som jag känner till. Dit skall jag på vintern, när havsörnarna har kommit.
När vi bodde på somrarna i Valje på 70-talet, kunde man lukta Nymölla, när vinden gick åt det hållet.
Svar från Annelie Worgard 2014-10-31 21:23
Tack Wolfgang, det är kul att höra om denna plats av andra. Kanske ses vi hos örnarna i vinter :)
Bilderna med fåglarna gillas extra mycket och speciellt den sista kanske. Den ser ut som något slags organiserat kaos:) Inlandsmänniska som jag är så har jag aldrig haft möjlighet att möta hösten vid havet.
Svar från Annelie Worgard 2014-10-31 21:26
Tack Ingemar, jag gillar oxå sista bilden...hade ingen aning om att detsåg ut sådär när de lyfter precis...men de är många så det är väl inte så konstigt. Inlandsmänniska är jag oxå så det här är helt nytt för mig
Ser ut som om du fått det väldigt fint i skåne med möjlighet till nya sorters motiv.
Härliga bilder, och det är ju tur att du gillar gäss när det nu finns så många av dem!!
Svar från Annelie Worgard 2014-11-05 10:03
Tack Ann-Sophie...jo det underlättar att gilla dem...och det var nog en av anledningarna att just den här platsen drog
Underbara bilder från en härlig plats! Redan från början kändes det bekant som strandängarna vid Landön eller däromkring och när Nymölla dök upp så förstod jag att jag inte är helt fel ute i alla fall. Där är underbart att vara och dina bilder fångar stämningen jättefint. Vet inte vilka bilder som är mina favoriter, men trean och femman ligger bra till. Sista är också häftig!
Ha en bra helg!
Bjarne
Svar från Annelie Worgard 2014-11-12 20:30
Tack för snälla ord Bjarne. Uppskattas! Tycker som du, naturmässigt känns Landön eller Tosteberga lika, lika fina :)