Tankar och reflektioner om inre och yttre bilder

Bilder som väntar på att bli

GranarnaI flera år hade jag sett granarna i skogsbrynet. Deras grenar skapade linjer, linjerna fann mig. Varje gång jag gick förbi fångades jag. Denna förunderliga randighet, tvärs emot alla andra former och linjer i landskapet. Granarna såg ut som små väktare , vaktandes gränsen mellan hage och skog.Ljus och mörker, klarhet och mystik.

Jag ville ha dem förevigade, deras randighet, deras tysta vaktande. Visste bara inte hur. Många gånger lyfte jag kameran, försökte finna rätt vinkel, men i linsen blev det bara lite gräs och sen träd i bakgrunden.

En sommar tog jag en promenad bland dessa små granar. De var vissna och stickiga och på nära håll blev deras mönster otydligt.De stod tätt,tätt och när jag gick där och böjde undan grenar för att inte bli rispad så tänkte jag att det blir nog ingen bild av detta.

Sen kom dagen när grannen fyllde år. Hon som brukar ha sina hästar i hagen. På vägen till centrum för att köpa en present är bilden plötsligt där. En årsgammal älgkalv står där mitt i hagen, med de små granarna som bakgrund. I baksätet på bilen ligger kameran, med telezoomen på.

Vid första bilden, bilden på granarna, är vi nog 200-300 meter bort, det var inga problem att kliva ur bilen och fotografera. Sen kör vi sakta sakta närmre, älgkalven som kanske nyss blivit övergiven av mamma älg är lite nyfiken och kontaktsökande. Den låter sig bli fotograferad, spetsar öronen när jag tackar för bilden.

 

Idag, mer än ett år senare, är granarna borta. Vi hade skogsavverkning i augusti förra året.Bara några stycken av väktarna är kvar, men de har inget att vakta längre, bakom dem finns nu ett berg, ett berg som förut var skymt.Ett helt annat landskap når nu mina ögon.

PS.  I bilden med granarna har jag klonat bort ett staket. Det var ett ohyggligt fult staket, (förlåt att jag säger så älskade granne), med vita elektriska band. Detta vajande vita tog allt fokus när det väl hamnade på bild. I verkligheten var det inte lika tydligt, kanske för att mina ögon var inzoomade på granarna. Så då tog jag mig friheten att ta bort detta staket. Bara så ni vet. En del kommer det kanske att störa....blunda då lite, eller rita i din fantasi ditt de vita banden  :) DS.

 

Möte 1

 

 Möte 2Tack

Inlagt 2013-06-29 13:39 | Läst 2638 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
fin bild den första med träd å älg i samma ton,samt gillar den sista med.mvh ronny.
Svar från Annelie Worgard Fotografi 2013-06-29 21:36
Tack tack, inte tänkt på att träden och älgen är ton i ton...men det ser jag ju nu ;)
Snygga älgbilder. Granarna "gör" verkligen bilden och vilken tur att du hann få en älg på bild innan skogen avverkades.
Sten
Svar från Annelie Worgard Fotografi 2013-06-29 21:37
Jah är väldigt glad att jag fick min bild på granarna och tacksam mot älgkalven för att han/hon såg till att det hände.
Märklig silvrig randighet i grenverken, det är påtagligt i översta bilden och de samspelar fint med älgen!
Så roligt med älgens nyfikenhet, den ser lite tufsig ut men nyfikenhet är alltid ett friskhetstecken tycker jag!
Snyggt fotat!
Svar från Annelie Worgard Fotografi 2013-06-30 00:07
Tack! Ja visst är de förunderligt silvriga. Innan jag gick in i närkontakt med dem tänkte jag ibland att de kunde vara typ silvergranar, lämningar från något gammalt hus. Men det är mossa/lavar.
Bilderna är riktigt bra Annelie Där hade jag velat strosa runt och fota från morgon till natt. =)

//JO
Svar från Annelie Worgard Fotografi 2013-08-08 16:28
Tack snälla :)
Jättefina bilder! Jag gillar första på grund av bakgrunden och sista med den rufsiga pälsen.
Svar från Annelie Worgard Fotografi 2013-08-08 16:32
Tackar, den första är som sagt en egen favorit oxå, och oxå för bakgrundens skull