Allt möjligt.

Besökt en koloni

I ett grustag i mitt närområde har en liten koloni backsvalor byggt sina bon. En art jag inte har på min artlista ännu. Så det skulle bli intressant att se hur de bor som och samtidigt tillskriva mig ett nytt fotokryss. Jag har läst och hört om dem sedan en månad tillbaks men har inte gjort något försök att leta rätt på dem förrän nu.

Det är många grushögar på detta ställe men slut så hittade jag en större mängd hål i toppen av en hög. Spillning vid hålen skvallrade om att det var rätt plats och efter en stund kom en svala och flög in i ett av hålen. Jag spanar runt bland hålen och hittar tre små ansikten som tittar ut. Det verkar vara flertalet lyckade häckningar. Kul!

Några bilder blev fångade.

.

.

.

.

.

.

.

Inlagt 2022-07-23 16:23 | Läst 1011 ggr. | Permalink
Va fint, har också backsvalor i närheten men har inte sökt upp dessa platser än, så jag saknar ett X, men det får väl bli någon gång. Spännande bilder med hålorna och grattis till ett nytt X
Svar från sears 2022-07-24 10:34
Ja det var intressant med bohålorna. Såg ut som att det skulle rasa ihop vilken sekund som helst.
Tack Peter!

MvH
Johnny
Vad trevligt med lite Backsvalor! Har nog bara sett dom vid två tillfällen och det har varit just vid grustag med lämpligt hård 'grus-slänt', och det var någon gång på den analoga tiden.. Minns inte om jag har nån bild ens..
Hälsn!
Svar från sears 2022-07-24 10:36
Måste säga att det såg väldigt riskfyllt ut att bygga i en sån här slänt. Såg ut som det skulle rasa vilken sekund som helst. Det var väldigt intressant att se hur de bodde som.
Tack Jan!

MvH
Johnny
Trevligt med backsvalor!
Har ett grustag en bit hemifrån där det har börjat häcka backsvalor.
Får nog ta och besöka det någon gång framöver.

Hälsningar Jörgen
Svar från sears 2022-07-24 10:37
Gör det. Intressant att se hur de bor som. Tyckte på detta ställe att allt skulle rasa ihop vilken sekund som helst.
Tack Jörgen!

MvH
Johnny
Hej Johnny.
Grattis till nya X.
Motorbanen "Roskilde Ring" byggdes i ett nedlagt grustag. Ägaren var mycket intresserad av "Digesvaler", som de heter på danska. Det var en förutsättning för att han ville hyra ut området till motorbana att området där svalorna levde i "skrænten" måste bevaras. Han hade ordnat så att han kunde gå in i backen och titta på svalorna bakom ett glasfönster.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från sears 2022-07-24 10:41
Det var bra ordnat. På mitt ställe så är det traktorer som lastar grus och annat på lastbilar. Det var ingen skylt uppsatt vid grushögen så de lever ett riskfyllt liv. Kanske någon har sagt till företaget om häckningen.
Tack Erik!

MvH
Johnny
Så kul med backsvalor, de har jag aldrig lyckats få på bild. Gillar där de kikar ut mot slutet. Intressant att bilderna nästan är svartvita fast jag ser ju att det är lite färg på fåglarna.
Hälsningar Lena
Svar från sears 2022-07-24 10:42
Väldigt intressant med boplatsen. Rasrisk och risk för att någon traktor lastar grus från högen. Kanske företaget har blivit tillsagda ändå.
Tack Lena!

MvH
Johnny