Foto bloggen

Allt möjligt.

Krigsflygfält 16

Under åren 1939 - 1945 byggdes ett 40-tal krigsflygfält runt om i landet. Idag finns bara Krigsflygfält 16 bevarat. En plats belägen i de värmländska skogarna utanför det lilla samhället Brattforsheden. I år firar man 20 år som kulturreservat och man bjöd in till utställningar och flyguppvisning.

Programmet för flyguppvisningen såg imponerande ut med en hel del veteranflygplan och höjdpunkt med ett gäng JAS 39 Gripen. Vi hade tittat på väderprognosen innan vi åkte och vi visste att det skulle komma regn med risk för låga moln vilket kan ställa till det för flyguppvisningen. Men då det varit så lite flyguppvisningar i år där bland annat försvarets årliga flygdag blivit inställd så var begäret så stort att vi chansade lite.

Krigsflygfält 16. Det märks i miljön att det inte är ett vanligt flygfält man står vid. Här ett skjutvärn.

Och en och annan luftvärnskanon.

Flyghangar.

Vi var tidigt på plats.

Helt utan förvarning började det låta och ryka bakom oss.

Man provkörde en renoverad och restaurerad flygplansmotor. En av två motorer som satt i flygplanet TP83.

Dagen till ära så var många klädda i originalkläder från 40-talet. Här en officerare.

En flygmekaniker.

En pilot.

Vi gick ut på fältet en sväng och kikade på några veteranflygplan som stod parkerade. Här en SK16.

En Fieseler Storch 1936.

Några var ute och flög.

En Tiger Moth 30-tal.

Man kunde provskjuta luftvärnskanon.

Även en mindre variant gick att pröva.

Även några fordon fanns på plats. Här en Tgb40 som jag själv suttit i en gång i tiden.

En buss från 1948. Högerstyrd och en gigantisk biljettkassa vid chauffören.

Lekstuga för de yngsta.

Det började dra ihop sig till lunch. Förutom de vanliga hamburgarna och korv så fanns ett klassiskt militärkök på plats som lagade ärtsoppa.

Ärtsoppan både värmde och mättade.

I den klassiska "markan" fanns goda våfflor och annan fika till försäljning.

Efter lunchen gick vi runt kollade en sväng.

Grabb med attityd.

Här på den konstiga bion visades film.

Ett komplett robotsystem 70 från Bofors fanns på plats med tillhörande simulator. Där kunde man tävla om vem som träffade bäst och sedan få pris.

Mer och mer folk började dyka upp och det stundade för invigningstal och sedan flyguppvisning.

Helikopter Hkp 6 (Bell 206b jetranger) visar upp sig.

Fieseler Storch kör uppvisning.

Sedan kommer det befarande regnet. Speakern säger att det ser mörkt ut att Jas 39 Gripen kommer förbi. Låg molnbas och mycket regn är inte så kul för varken piloter eller publik.

Vi väntar i en timme och till slut säger man i högtalaren att vi har en stycken Jas 39a på ingång. Den kommer in knappt synbar över skogen. Visste på en gång att här blir det ingen uppvisning. Svårt för publiken att se looping och andra moment när regnmolnen ligger tunga och låga förutom säkerhetsaspekten.

Jag lyckades få en bild när den bankar med EBK tänd väldigt nära publiken. Sedan försvinner den i regnet och molnen och lämnar området. En kort överflygning blev det istället för den planerade uppvisningen med flertalet plan i flyganfall.

Efter ännu mera regn och väntan så hör vi i högtalarna att vi faktiskt har två veteraner som startat och ska anlända om en stund. Det blir samma förfarande igen att de kommer in i området knappt synbara och genomför en överflygning i rote. Det är Saab 29 tunnan och Saab 32 Lansen. Båda i tjänst och verksamma från början av 50-talet.

När de är som närmast publiken och mest synbara så tar jag en bild på "tunnan" innan de båda sedan lämnar området.

I samband med detta så säger speakern att nu är det tyvärr slut på uppvisning och beklagar det dåliga vädret. Inte så mycket att göra åt det och vi känner oss ändå nöjda fast med lite knorr att det inte blev något mer av uppvisningen. Vi går en runda till bland utställningar och kikar. Jag säger till kompisen att ska vi inte ta några varmkorvar och sedan en kaffe och vänta på att fler besökare hinner lämna parkeringen/åkern. Så slipper vi köer och köra fast i leran. Visst vi gör så tyckte kompisen.

Efter ett gäng varmkorvar och kaffe så börjar vi till slut gå mot parkeringen. De flesta har nu lämnat och det är väldigt glest med bilar på åkern. Vi kommer halvvägs och hör sedan en röst som skriker i högtalarna "Den kommer! Den kommer! Vart är vårt kamerateam!!" Vad som kommer är en SK60. Försvarets tvåsitsiga skolplan som blivande piloter får nöta länge i innan de får sätta sig i Jas Gripen. Den används också som uppvisning och var planerad enligt programmet men den startade aldrig. Trodde man!!

In kommer SK60 med rök påslagen och vi kastar av oss kameraväskorna och börjar gräva efter kameran. Regnet har nu också avtagit rejält. Den flyger strax ovan trädtopparna för att vara så synlig som möjligt och flyger fram och tillbaks några gånger innan den lämnar området. En riktigt kul avslutning som vi missat om vi hoppat över korv och kaffe och gått direkt till bilen när det slutade.

Några bilder blev fångade.

Postat 2023-08-28 19:14 | Läst 2063 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Zombie utbrott på Södermalm

En park vid Medborgarplatsen på södermalm här i Stockholm invaderades i helgen av Zombies. Stora som små och levande som döda skulle delta i den årliga Zombie vandringen "Stockholm Zombie Walk". Märkbart förvånade människor fick sedan se hasande Zombies komma längs efter gatorna. Ledda av både polis och den ultimata bilen för zombieapokalypsen.

Några bilder blev fångade.

Postat 2023-08-22 22:10 | Läst 1088 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Smålom vid Knuthöjdsmossen

År efter år har jag sett enormt fina bilder från detta ställe här bland bloggarna på fotosidan och till slut så kom jag för mig att själv göra ett besök dit. Förutom den vackra miljön så var det fågeln smålom som lockade och ett nytt kryss i artlistan.

Jag hittade ett fint boende någon mil därifrån i lilla byn Grythyttan. Det blev en tidig middag och sedan snabbt vidare ut till mossen. Där möts jag av den fina naturen jag sett på bilder. En mycket fin och lugn miljö med välordnade spångar att gå omkring på. Redan efter ett halvt varv så ser jag de första smålommarna ligga i en av gölarna.

Jag får lite eftermiddagssol innan de tunga regnmolnen helt stänger igen himlen. Jag skriver ett nytt kryss och lämnar nöjt mossen. Dagen efter hade jag hoppats på den där dimmiga morgonen med gyllene ljus men de tunga molnen hängde kvar. De två smålommarna från kvällen innan hade nu blivit ett 10-tal och det hördes sång över hela mossen. Solen tittade till slut fram och efter ett sista gäng bilder packar jag ihop och tänker hit kommer jag garanterat att åka igen.

Postat 2023-08-18 10:24 | Läst 1153 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera