Foto bloggen

Allt möjligt.

Ekorrar under marken

I Ungern så finns det en ekorre som lever under marken. Den heter Sisel på svenska. Den är dagaktiv och rätt så busig av sig. Under en veckas vistelse hos naturfotografen Bence Mate så blev jag bekant med dessa små gulliga djur. De bildar kolonier och just hemma hos Bence det finns väldigt många av dem.

Anledningen är att Budapest flygplats hade en stor koloni som orsakade problem genom att de lockade till sig stora rovfåglar så Bence erbjöds sig att lösa problemet. Han fångade in hela kolonin på ca 3000st och flyttade dem hem till sin gård och sina marker.

Så var man än satt i trädgården hade man alltid några ögon som tittade nyfiket på en. Och ute i det öppna stäpp landskapet kryllade det av dem. Några bilder blev fångade.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Postat 2022-06-16 09:16 | Läst 240 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Fågelparadiset i Ungern

Telefonen ringde. Det var Staffan Widstrand på Wildnaturefotoresor som hörde av sig och ville kolla läget för den stundande resan till Ungern.

Äntligen var det dags för en resa jag sett fram emot länge. Flyget skulle ta oss till Ungern och hem till Mr Bence Mate och hans berömda gömslen. Bence är en flerfaldigt prisad fotograf och har byggt upp en mångfald av natur kring sin gård ute på landet.

Naturen kommer man väldigt nära här tack vare hans specialgjorda gömslen där du sitter bekvämt bakom ett unikt glas som hindrar att djurlivet ser dig.

Vi tas emot av Bence själv och hans grupp av anställda naturvårdare och guider. Man får genast ett familjärt intryck av dem. Vi serveras en god Ungersk lunch och blir presenterade ett föreslaget schema för de 24 st gömslen som finns på gården och i dess närhet.

Vi delas upp i grupper om 2 personer och sedan åkte vi ut till skogsgömslena även kallade "drinking stations". Här fick jag se och fota 26 fågelarter som kom för att dricka och bada i eftermiddagssolen. Inklusive en dröm art för mig den vackra sommargyllingen.

Nöjda med fåniga leenden på våra läppar kommer vi tillbaks till gården. Vi säger hej till det National Geographics filmteam som packar ihop sin utrustning efter ett par veckor med Bences biätare.

En härlig start på våra 8 dagar som vi skall tillbringa här och vi har de bästa förutsättningarna till bra bilder och upplevelser. Gömslen i världsklass och fåglarna klädda i sina absolut finaste dräkter för det är häckningstid. Det blev väldigt många bilder och det kommer flera inlägg och berättelser från denna fantastiska resa. Bland annat en världsunik naturhändelse som få fotografer har på bild.

Nedan kommer ett litet urval av fåglar som man kan se här.

.

Europeisk biätare i en liten dispyt.

.

Stenknäck i skogsbadet.

.

Skedstork med häftig frissa.

.

Styltlöpare i ett kärr.

.

Den vackra svartstorken.

.

Tornfalken inflygande.

.

En jordekorre (Sisel) svalkar sig lite.

.

En härfågel kommer med mat till boet.

.

Ägretthäger med sina vackra plymer.

.

Silkeshäger.

.

Två kungsfiskare som försöker locka ut ungarna från boet.

.

Den fantastiskt fina blåkråkan.

.

En minervauggla.

.

Postat 2022-06-01 17:03 | Läst 420 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

51k bilder

Ja 51644 st bilder blev det efter en vecka i Ungern hemma hos den världsberömda naturfotografen Bence Mate. Toppenfotografering men också en ny kamera som tar dubbelt så många bilder per sekund än vad jag är van vid har bidragit till den stora mängden bilder. Det kommer ett ordentligt blogginlägg snart om denna plats som är ett paradis för fågelfotografen. Här kommer ett litet smakprov i alla fall.

.

Europeisk biätare.

.

Härfågel

.

Natthäger

.

Postat 2022-05-23 19:22 | Läst 471 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera

Sköna Maj

Så blev det Maj och det känns riktigt trevligt. Sommaren är fortfarande lite avlägsen men närmar sig med stora steg. Många fåglar ligger redan på sin ägg och ruvar och många har precis börjat bygga på sin bon. Snart sprudlar det av liv i naturen igen.

Några bilder från helgen som var.

.

 

En stenskvätta står och spanar från sin sten.

.

Ett par klippduvor bland klipporna låter bättre än vanliga stadsduvor.

.

En rörhöna simmar förbi.

.

Skönt att sträcka på sig tycker svarthakedoppingen.

.

Hallå där i solkskenet herr snok.

.

Postat 2022-05-02 15:57 | Läst 371 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Heta känslor

I en liten damm håller det till 7 st svarthakedoppingar. 3 st par och en udda individ. De jämna paren försöker göra sig hemmstadda och hävdar revir på olika platser i dammen. När de råkar komma varandra lite för nära så uppstår genast heta känslor och ibland går det riktigt vilt till kan jag lova.

Ett gäng bilder blev fångade.

.

Inkräktare jagas snabbt iväg.

.

Varje gång.

.

Ibland uppstår väldigt heta känslor.

.

.

.

.

.

.

.

Sedan tittar solen fram och det blir lugnt i dammen igen.

.

Postat 2022-04-26 08:16 | Läst 442 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
1 2 3 ... 62 Nästa