Foto bloggen

Allt möjligt.

Bland SAS och Norwegian

På Arlanda är det för det mesta samma flygplan som startar och landar under veckorna. Då jag själv är i flygbranschen så är det med lite förtjusning att se när ett udda flygplan kommer på besök. Denna gång landade ett flygplan som tillhör det amerikanska fotbollslaget New England Patriots. En Boeing 767-323(ER) som till vardags är deras reserv plan och lånas ut till olika uppdrag. Bland annat transport av sjukvårdspersonal och tex hämtning av masker från Kina under pandemin. Det callsign som tilldelats planet denna gång tyder på att den lånats ut till det amerikanska försvaret.'

Några bilder blev fångade.

.

.

.

.

Postat 2023-02-23 12:57 | Läst 332 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Snabbast över mållinjen

Lite från arkivet. Förra sommaren.

Det är EM deltävling i dragracing. Depåområdet är proppfullt med tävlande när jag glider in på Tierp Arena. En helg fylld med mycket hästkrafter och däckrök. Det är många tävlande som skall göra upp genom att accelerera sina fordon 402m och komma först över mållinjen.

Det är blandade klasser. Allt från hobbynivå till renodlade proffs. Allt styrs från ett reglemente så det blir på så lika villkor som möjligt. Men det kostar att köra dragrace. Din bil får utstå enorma krafter och därmed ett högt slitage vilket resulterar i täta byten av delar. Tex i den högsta klassen Top Fuel har bilarna ca 10 000 hk. Då är det inte lång livslängd på delarna oavsett vad de är tillverkade av.

Jag parkerar och lastar ur min kamerautrustning. Himmeln är blå och solen steker. Det väldigt varmt och jag svettas redan. I min stora isolerade vattenflaska har jag isbitar. Det är gott med kallt vatten när törsten skall släckas. Och vatten kommer gå åt en sån här heldag i solen. Jag rättar till solhatten och beger mig mot startområdet.

.

Den stora vingen genererar 5 ton tryck när Top Fuel dragstern accelererar och avgaserna som lämnar motorn genererar ca halvt ton. Det krävs för att få ner 10 000 hk i backen.

Jag har fått möjligheten att fotografera inne vid startplattan. Jag har både hörselproppar och kåpor men när de högsta klasserna kör så räcker det knappt till när man står 5m ifrån bilarna. Och när Top Fuel kör så ramlar jag nästan omkull av vinddraget när de gasar iväg från startlinjen. "- det är första gången du plåtar va? *Skratt*" hörs från en av de andra fotograferna. Det är klart en bil som håller 500-600 km/h efter 3.5 sek genererar en hel del "tryck" tänkte jag när jag återfick balansen.

Top Fuel dragstern kör på ett bränsle som heter nitrometan. Skillnaden mot bensin är att 1kg bensin kräver 14.7kg luft för optimal förbränning medans 1kg nitrometan kräver endast 1.7kg luft vilket innebär att motorn kan förbränna över 7 gånger mer nitrometan.

Det blir en liten paus när man inspekterar banan efter skräp och annat. Det gör man rätt så ofta för att säkerställa säkerheten för de tävlande. Ibland lossnar det någon del eller lite oljespill från någon bil och då kör man ut traktorer som sopar banan med stora borstar. Ibland sprutar man även på med "trackbite" som är ett medel som fungerar som ett klister på vägbanan. För att ge bilarna ett extra bra fäste.

Starter. Den som bestämmer när bilarna skall rulla fram till startlinjen. I sin hand håller han en kontroll som styr lamporna på startgranen även kallad "julgranen". På den ser varje tävlande när de står exakt på startlinjen och sedan när den gröna lampan tänds bär det iväg.

Det är skönt med en paus. De flesta går till pressrummet men jag stannar och ställer mig i skuggan istället. Passar på att dricka vatten och bläddrar igenom bilderna. Det är svårt att panorera med bilarna och samtidigt ha en lång slutartid för att få lite fartkänsla i bilderna. Många blir suddiga och jag justerar lite inställningar inför nästa runda som är lite saktare bilar vilket innebär ännu längre slutartid.

Kön till startplattan (pitlane). Här får endast funktionärer och mekaniker och medlemmar i raceteam vara. Här står en funktionär redo att släcka brand. "- Darth Vader, är det du?"

Det är lång kö till pitlane och bilarna knuffas för hand eller dras fram av en fyrhjuling eller liknande. Det är mycket snack i kön och även fast de flesta är "motståndare" så är humöret glatt och orden vänliga. Många fokuserar ju så klart på det sista och går igenom däcktryck, lustgassystem m.m innan det blir deras tur att rulla fram till linjen. Jag frågar ett team hur läget är och de är lite bekymrade då det är en tuff motståndare som de ska möta.

För vissa blir det besvikelse när man förlorar och blir så kallad eliminerad.

Det går inte som tänkt för teamet och de blir utslagna av en snabbare bil. Men det var nära men nära räknas inte. Det handlar inte bara om hur du kör bilen som utan mycket handlar också om reaktion vid startgranen. Det gäller att komma iväg precis när den gröna lampan tänds. Varken före (tjuvstart) eller efter. Det krävs mycket koncentration för att allt ska klaffa. Har du en snabb bil med några extra hästar under huven så kan du köra ikapp om du kommer iväg sent men i toppen när det närmar sig final är det ganska jämt så det är svårt.

För andra blir det extra glädje när man tar sig vidare mot en final och kanske en pallplats.

Det är inte bara bilar som tävlar utan också motorcyklar. Det finns olika klasser där också allt från gaturegistrerade fabrikshojar till fartmonster som kör på nitrometan och har 1500 hk. Personligen kan jag tycka att det är rätt så vågat att gränsla en sådan hoj och sedan vrida fullt på rullen. I en bil så sitter man ju i en störtbur som skyddar om olyckan är framme. På en hoj är det inte mycket som skyddar.

Redo för takeoff.

Full rulle och låg ställning för fartvindens skull.

Ett fartmonster lämnar startlinjen. Vågat värre.

Solen steker på och jag fyller hela tiden på med vätska för att inte bli uttorkad. Det gäller att vara alert när man står vid startplattan. Vid det här laget börjar jag skönja en lätt rodnad på huden och jag smetar på lite mera solskydd. Det börjar också bli dags för lunch. Jag letar mig ut till depåområdet igen och passar på att gå en runda bland depåtälten och kika lite. Det är fritt för all publik att besöka raceteamen i depåområdet.

Precis tillbaks efter ett race. Nu gäller det att snabbt förbereda inför nästa utslagsrunda.

Den 8.2 liter stora motorn i Top Fuel dragster monteras isär i molekyler efter varje race.

En noga rengöring och kontroll utförs innan allt monteras ihop igen.

Det är full aktivitet i depåområdet och jag stannar till lite extra hos ett finländskt racing team som håller på att montera isär motor och drivlina. Kopplingen som är helt i metall glöder nästan fortfarande och jag kan känna värmen från den. Det är många mekaniker i detta team och var och en har sin egen uppgift och ansvarsområde på dragstern. Allt flyter på i ett imponerande tempo.

Det finns juniorklasser också. Tänk att vara 10 år och ratta en sån här "lådbil".

Jag tar en sista tugga av kebabtallriken och skyndar mig tillbaks. Precis i tid för att se det sista av juniorerna som gör upp. Nu är det strax dags för en ny tävlingsklass med bilar innan finalerna börjar. Det är dags för gamla klassiska amerikanare med v8 muller. En del har imponerande puts på sin gamla bil och andra är lite mer råa.

Det gäller att ha tungan rätt i munnen när man bara ser himmel framför sig.

Här fick en bil sladd och kom över på andra banan. Den fick stopp på bilen innan betongmuren och den andra bilen hade redan passerat som tur var.

Det gäller att däcket sitter fast på fälgen när man har bra fäste.

En redig "burnout" där man låter backdäcken spinna loss är bra. Då rengör man däcken samt så lägger man ut gummi på banan för extra fäste.

Det blir en längre paus och inspektion av banan igen inför stundande finaler. Bilar och motorcyklar i varje tävlingsklass radar upp sig. Det är nu det gäller vem som blir etta och vem som blir två. Jag har varit en sväng till pressrummet och tömt minneskorten i kamerorna. Många bilder har det blivit under dagen. Finalerna rivs av och efter en dags träning så börjar bilderna sitta som de ska och det blir ett bra avslut.

Fina pokaler ska delas ut och även prispengar.

Har man gjort bra ifrån sig så får man ställa sig överst på prispallen och ta emot publikens jubel.

En kul och lärorik dag är till ända. Både foto och upplevelse har varit på topp. Många skratt och roligt snack i pauserna med de andra fotrograferna. Rekommenderas verkligen att någon gång besöka en dragracing tävling. Tierp har en fin arena. Det är fritt att ta med egen mat och fika in till läktaren. Många hade en kylbag med sig med mat och dryck i. Det går även att handla mat inne på området om man vill det. Riktiga toaletter finns även för besökarna och inte de där tråkiga bajamajorna. Så håll ögonen öppna för tävlingar på Tierp Arena och gör ett besök och få en minnesvärd upplevelse. Glöm inte hörselskydden bara.

Postat 2023-01-26 12:06 | Läst 338 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Gott nytt år!

Välkommen nya fotoåret 2023. Och hoppas det bjuder på många intressanta upplevelser och bilder.

Stockholms nyårsfyrverkeri uteblev i år också. Jag är egentligen inte så förtjust i att det skjuts fyrverkerier överallt på nyår. Dock uppskattar jag att titta på ett välordnat fyrverkeri av det större slaget.

I år så avslutade Eje Berglund sin nästan 40åriga karriär inom pyro. Eje var den som bland annat anordnade millennium fyrverkerierna i Stockholm och hade nu utlovat en likvärdig uppvisning i sin hemmastad Gävle.

Det blev en fantastisk uppvisning och säkert största i Norden. Svårt att göra den rättvis med bilder men några visar jag upp här i alla fall.

.

.

 

.

.

.

.

Postat 2023-01-01 18:49 | Läst 412 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Fotomässan 2022

Efter långt uppehåll och framflyttad i omgångar så blev den äntligen av fotomässan. Alltid ett kul besök och lite av höjdpunkt på året att få klämma på massa fotoprylar och titta på fina bilder samt lyssna på intressanta föredrag. I år var det dessutom ett par andra mässor på samma ställe som du också kunde besöka med fotomässans biljett.

På det stora hela så var det en lyckad mässa tycker jag. Saknade en hel del aktörer men väldigt intressanta föredrag och tillräckligt med fotoprylar att klämma på.

Ett gäng bilder blev fångade. Alla bilder är fotade med Nikon Z fc & 28mm förutom de två sista bilderna där jag tog fram Nikon Z9 & 70-200mm en stund.

.

Det första man ser efter biljettkassorna så att man hittar rätt.

.

Många fina bilder att titta på. Ett och annat namn bakom bilden känner man också igen. Som här tex den översta bilden tagen av en annan bloggare på fotosidan nämligen Margareta Cortés. Fin bild Margareta!

.

Olympus var väldigt tydliga med att deras vädertätning är den bästa.

.

Nikon hade allt det senaste på plats samt experterna på grejerna. Gratis sensor rengöring fick man också och de hade ett stort område med deras Nikon School där tex Ricci från Riccitalks och våran svenska toppfotograf inom porträtt Therese Asplund höll genomgångar.

.

Therese Asplund in action på Nikon School.

.

Om olyckan var framme så var det nära till ambulansen.

.

Helen Sloan stillbildsfotograf för inspelningarna av Game of Thrones serien. Vi fick följa med på hur hon jobbar och hennes resa under de 11 år som serien har funnits. Ett mycket intressant föredrag och fantastiska bilder från inspelningsplatser och på skådespelarna/karaktärerna i tv serien.

.

.

.

Hej Mamma det är jag.

.

Folkvimmel.

.

En annan mycket intressant fotograf att lyssna på var Steve Winter som jobbat 28år som fotograf för National Geographics med inriktning på de stora kattdjuren. Ett imponerande arbete han också gör för att artskydda de stora kattdjuren som tex tigern.

.

De här solbrända herrarna har precis tävlat om pokaler och medaljer inne på Fitnessfestivalen som är en mässa med inriktning på träning i alla dess former. Under mässan arrangerades det också SM tävlingar i olika discipliner.

.

Här får en sandsäck sig en omgång.

.

Här tävlas det i någon form av uthållighet. Sa vi mjölksyra.

.

I en annan del av mässhallen höll kampsportsfestivalen till. Här visades det upp olika former av kampsport samt så tävlades det också i dessa.

.

Här boxades och sparkades det en hel del och vissa gånger hjälpte inte skydden så mycket.

.

Här tävlades det i Kendo. Tur det inte var riktiga svärd.

.

Här visar en person upp sina färdigheter inom Shaolin Kung Fu för ett gäng domare.

.

Mycket trevlig och rolig lördag. Man fick även lite motion på köpet. Hoppas nu att fotomässan återkommer igen som vanligt nästa år!

Postat 2022-12-04 18:44 | Läst 531 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Varde ljus!

Igår fick jag mitt nya extraljus monterat på bilen. Standard helljuset har funkat bra men när man är ute på skogsvägarna och åkermark så har det inte varit tillräckligt tycker jag. Det är det skönt att kunna se vad som står vid sidan av vägen eller längre fram på vägen. Framför allt under den mörka delen av året. Den nya led rampen löste det utmärkt. Otroligt vilket ljus det är nu.

.

I slutet av rakan börjar en kurva. Dit är det ca 400m.

.

Här sitter led rampen. Snyggt monterat under regplåten.

.

Postat 2022-11-25 09:33 | Läst 508 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 16 Nästa