Foto bloggen

Allt möjligt.

Fiskaren i kvällssolen

Det hade varit en seg och lite händelselös eftermiddag. Jag sitter i ett gömsle i Ungern hemma hos Bence Mate. Solen började sakta försvinna och jag häller upp det sista av kaffet och började bläddra igenom bilderna i kameran. Så plötsligt står den där en gråhäger i motljuset.

Den ställer sig till rätta och intar den klassiska staty positionen, inte ens en blinkning kommer från den. Det går en lång stund och jag väntar tålmodigt med ögat mot sökaren och fingret redo att trycka av.

Så äntligen kommer utfallet och vattnet stänker åt alla håll framför mig. Hägern fångar en fisk och jag fångade några roliga bilder.

.

.

.

.

.

.

.

Postat 2022-06-29 10:21 | Läst 1001 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Ekorrar under marken

I Ungern så finns det en ekorre som lever under marken. Den heter Sisel på svenska. Den är dagaktiv och rätt så busig av sig. Under en veckas vistelse hos naturfotografen Bence Mate så blev jag bekant med dessa små gulliga djur. De bildar kolonier och just hemma hos Bence det finns väldigt många av dem.

Anledningen är att Budapest flygplats hade en stor koloni som orsakade problem genom att de lockade till sig stora rovfåglar så Bence erbjöds sig att lösa problemet. Han fångade in hela kolonin på ca 3000st och flyttade dem hem till sin gård och sina marker.

Så var man än satt i trädgården hade man alltid några ögon som tittade nyfiket på en. Och ute i det öppna stäpp landskapet kryllade det av dem. Några bilder blev fångade.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Postat 2022-06-16 09:16 | Läst 1576 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Bye bye Sweden

Så lät det när manskapet på det amerikanska landstigningsfartyget USS Kearsarge vinkade adjö för denna gång. Den stora bjässen väckte stor uppståndelse när den för några dagar sedan baxades igenom skärgården och parkerade utanför Stadsgårdskajen mitt i Stockholm. Igår var det dags för örlogsfartyget att lätta ankar och bege sig ut på Östersjön för att öva tillsammans med övriga Nato-länder.

Jag passade på att fånga några bilder.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Lite annat som också fastnade på bild.

.

.

.

.

Postat 2022-06-06 11:10 | Läst 1555 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Fågelparadiset i Ungern

Telefonen ringde. Det var Staffan Widstrand på Wildnaturefotoresor som hörde av sig och ville kolla läget för den stundande resan till Ungern.

Äntligen var det dags för en resa jag sett fram emot länge. Flyget skulle ta oss till Ungern och hem till Mr Bence Mate och hans berömda gömslen. Bence är en flerfaldigt prisad fotograf och har byggt upp en mångfald av natur kring sin gård ute på landet.

Naturen kommer man väldigt nära här tack vare hans specialgjorda gömslen där du sitter bekvämt bakom ett unikt glas som hindrar att djurlivet ser dig.

Vi tas emot av Bence själv och hans grupp av anställda naturvårdare och guider. Man får genast ett familjärt intryck av dem. Vi serveras en god Ungersk lunch och blir presenterade ett föreslaget schema för de 24 st gömslen som finns på gården och i dess närhet.

Vi delas upp i grupper om 2 personer och sedan åkte vi ut till skogsgömslena även kallade "drinking stations". Här fick jag se och fota 26 fågelarter som kom för att dricka och bada i eftermiddagssolen. Inklusive en dröm art för mig den vackra sommargyllingen.

Nöjda med fåniga leenden på våra läppar kommer vi tillbaks till gården. Vi säger hej till det National Geographics filmteam som packar ihop sin utrustning efter ett par veckor med Bences biätare.

En härlig start på våra 8 dagar som vi skall tillbringa här och vi har de bästa förutsättningarna till bra bilder och upplevelser. Gömslen i världsklass och fåglarna klädda i sina absolut finaste dräkter för det är häckningstid. Det blev väldigt många bilder och det kommer flera inlägg och berättelser från denna fantastiska resa. Bland annat en världsunik naturhändelse som få fotografer har på bild.

Nedan kommer ett litet urval av fåglar som man kan se här.

.

Europeisk biätare i en liten dispyt.

.

Stenknäck i skogsbadet.

.

Skedstork med häftig frissa.

.

Styltlöpare i ett kärr.

.

Den vackra svartstorken.

.

Tornfalken inflygande.

.

En jordekorre (Sisel) svalkar sig lite.

.

En härfågel kommer med mat till boet.

.

Ägretthäger med sina vackra plymer.

.

Silkeshäger.

.

Två kungsfiskare som försöker locka ut ungarna från boet.

.

Den fantastiskt fina blåkråkan.

.

En minervauggla.

.

Postat 2022-06-01 17:03 | Läst 1312 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera