Foto bloggen

Allt möjligt.

Lucia

Idag är det den 13:e December och som brukligt är det luciafirande. Nu på kvällen så bjöd den lokala kulturskolan på stämningsfull underhållning och det märktes att det var elever från sångklasserna som tog ton. Så fantastiskt duktiga!

Några bilder blev fångade.

Postat 2023-12-13 21:28 | Läst 831 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Hägrarna vid Råstasjön

Igår söndag blev det en tur till Råstasjön i Solna. Det har nu samlats en hel del hägrar där, säkert ett 20-tal. Matlådorna stod utställda och Solna stad skulle säkert komma förbi och fylla dem med mat som de brukligt gör under vinterhalvåret. Det var ett gäng förväntansfulla gråhägrar som höll till kring den lilla hörnan av sjön som har öppet vatten.

Några bilder blev fångade. Dagens setup Nikon Z9 + Nikkor Z 70-200mm f2.8,

Här i den västra delen av Råstasjön finns det öppet vatten där de flesta fåglar finns att hitta.

Många av gråhägerarna går att se här.

De flesta höll till bakom mig vid sidan av gångvägen. Där finns det "matlådor" som Solna stad fyller på med fisk. Fler och fler hägrar flyger in och samlas upp. Det märks att de väntar på fiskbilen.

Någon har tagit första platsen i matkön. Och att döma av dunet i näbben så har denne fått kämpat lite för den.

Några har intagit en högre position att spana efter fiskbilen ifrån. Den är efterlängtad.

Men det kommer ingen fiskbil. Inte på förmiddagen i alla fall som jag var där. Någon lättar ifrån den stora klungan och flyger bort till vattnet igen.

Många sitter alldeles stilla då det är några köldgrader men en del tar sig en flygtur ibland.

Denna man hade alla änder och gäss stenkoll på. Redan på håll så tömdes vattnet på fåglar och alla sprang på land emot honom. Han bar på en påse havregryn. Han berättade medans han tömde ut havregrynen att han gör detta 2-3 gånger i veckan. Han fortsatte en promenad runt sjön och när han kom tillbaks utan att bära på någon påse så blev det samma reaktion på fåglarna.

I brist på fiskbilen så blev någon enstaka häger nyfiken på vad änderna festade på.

En bra bit ut på isen hände något, kanske någon hade hittat en bit fisk för det var väldigt upprörda känslor. Det hela var dock över på ett par sekunder.

I brist på fiskbilen så får man utföra lite vardagsslit som tex att fiska själv. Men det är kallt.

Postat 2023-12-11 20:05 | Läst 1340 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Krispigt så det duger

Ja vädret alltså. I förmiddags när jag var på väg ut för en tidig lunchpaus så stod termometern på -21 grader. Trodde först den var trasig men det bekräftades ganska snabbt när man klev utanför dörren. Brrr, det var länge sedan vi hade dessa temperaturer i mina trakter. Det blev ett snapshot med Nikon Z fc som följde med ut. Har varit mycket kollande i arkivet nu då det börjar bli dags för en fotokalender 2024. Hittade lite bilder på lappuggla så jag slänger in en sådan också i denna blogg.

Postat 2023-12-06 20:11 | Läst 677 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera