Allt möjligt.

Björnar vid ryska gränsen

Sista etappen på Finlands resan är ett stopp vid Wild brown bear lodge. Den platsen ligger i nordöstra Finland nära den ryska gränsen och är ett vildmarks center för björn och varg. Ute i ödemarken finns uppsatta gömslen mot alla väderstreck och i olika miljöer.

Det gynnar verkligen fotografen som är ute efter en speciell typ av bild tex i motljus eller medljus, i träskmark eller skogsmiljö. Ja det finns alla möjligheter och björn finns det gott om och beroende på när i säsongen så kan det bli varg också.

Centret har också boende med helpension vilket är bra då det är långt avstånd till närmaste mataffär. Boendet är mycket bra med egen toalett och dusch i rummen. Många trivselytor att vistas på när man inte är ute i gömslena.

Dagen börjar kl 17 med en gemensam vandring någon kilometer ut till gömslena. Sedan tillbringar man hela natten i gömslet och kan lämna kl 07 på morgonen. Man går tillbaks själv utan guiden och första dagen så kändes det lite halvspännande att kliva ut ur gömslet och börja vandra genom skogen när du precis har sett björn i närheten.

Björnarna är dock rätt så skygga av sig och tar till flykten vid konstiga ljud. De blir även väldigt oroliga om man luktar konstigt tex parfym eller stark tvål. I alla fall de yngre björnarna.

Tillbaks på lodgen så är det frukost och sedan vila som gäller fram tills middagen som serveras kl 16 och kl 17 är det dags igen. Så här rullade det på för mig under ett par dagar. En fantastisk upplevelse och spännande tillfällen med björn som står och luktar och tittar in i gömslet på 2 meters avstånd.

Här kommer några bilder som blev fångade under ett par dagars vistelse.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Inlagt 2019-07-23 04:22 | Läst 2122 ggr. | Permalink
Va kul och spännande, fina bilder blev det ju också med djur i rätt miljö
pdahlen 2019-07-23 10:28
Gissar att det är ganska ljust där uppe, kunde man fotografera hela natten? det var kanske mest vilt på kvällen och tidigt på morgonen?
Svar från sears 2019-07-24 10:44
Tack Peter! De var mest aktiva på kvällarna. Det var i stort sett ljust hela natten. Började mörkna kl 23.30 och ljusna kl 03:00. Järven var aktiv hela tiden dock, Den kunde dyka upp precis när som helst.

MvH
Johnny
Bild 3, fint ljus i den bilden!
Svar från sears 2019-07-24 10:45
Tack Ragnar! Det var en fin kväll i denna bild.

MvH
Johnny
Första bilden är fantastiskt fin med speglingen och uttrycket på björnen i den andra. Jag känner igen mej på flera av dina bilder. Visst är det spännande att sitta och vänta och när björnen är helt nära gömslet är också en speciell känsla. Kul att du även fick se järv. Det fanns en ung ljus hona när jag var där som kallades "Blondie". Undrar om det är hennes unge som är så ljus.
Hälsningar Lena
Svar från sears 2019-07-24 10:48
Det var mitt första möte med björn. Otrolig upplevelse. Kan nog vara så att det är en unge efter henne. Järv sågs i stort sett varje natt. Den var dock väldig snabb av sig och försiktig, svår att hinna upptäcka. Tack så mycket Lena!

MvH
Johnny
Åh vad fint, helt underbara björnbilder! Miljön är också fin med vattnet och vattenspeglingarna, vildmarken känns på något sätt. Och sista bilden på järven är rolig att få se. Grattis till en upplevelse och fantastiskt vecka bilder./ Björn T
Svar från sears 2019-07-24 10:49
Det var en fantastisk upplevelse. Första gången för mig att få se björnar. Järven var en mycket trevlig bonus. Tack så mycket Björn!

MvH
Johnny
Härliga bilder !
Kul att det är variation på gömslena så att det blir både skogs- och myrbakgrund.
ing-marie
Svar från sears 2019-07-24 10:51
Verkligen lyxigt med variationer på gömsle. Det finns 25 st nu att välja på och de håller på att bygga flera. Favorit var skogsgömslena.Tack så mycket Ing-Marie!

MvH
Johnny
Mycket fina bilder! Måste vara mäktigt att se dem så, både ganska nära och i miljön. Kul med några yngre björnar också!
Hälsningar, Bjarne
Svar från sears 2019-07-27 11:53
Verkligen en mäktig upplevelse! Tack så mycket Bjarne!

MvH
Johnny