Allt möjligt.

Bland granbarkborrar

Blev ett besök till Härjarö naturreservat som ligger nära sjön Mälaren. Granbarkborren har fått fäste här och många döda träd finns i området men det finns även fullt av frisk gammal skog och reservatet i sig är fint och välskött med fina vindskydd och stigar. En fågel som är specialist på att hitta åt dessa granbarkborrar och äta dem är den tretåiga hackspetten. Just denna dag var det rätt så blåsigt vilket gjorde det svårare att höra hackspettens hackade och lokalisera den. Jag gick runt i reservatet i några timmar på morgonen för att försöka få en skymt av den men fick tyvärr inte se någon. Det gjorde inte så mycket då utflykten i sig var väldigt fin.

Några bilder blev fångade.

.

.

Granbarkborrens framfart syntes på en del träd.

.

.

Inlagt 2023-02-22 09:53 | Läst 762 ggr. | Permalink
Fina bilder i vackert ljus. Man skulle alltid ha med sig en skog vid fotografering för man får en sådan vacker bakgrund med insipprande ljus. Synd du missade hackspetten men det blir väl fler chanser, baggarna försvinner väl inte förrän vid en skogsbrand
Svar från sears 2023-02-23 15:12
Hackspetten gör ett bra jobb. Den kan sätta i sig en hel del under en dag. Lite flera av hackspetten så kan de hålla undan rätt så bra. Tack Peter!

MvH
Johnny
Sorgligt med den här skadeinsekten, ser det själv rätt så ofta när jag är ute i en 'vanlig' skog.. Det tycks vara förändrat klimat och därmed väder som fått den att öka så drastiskt tyvärr! All planterad Granskog har väl spätt på det hela också.. Bilderna har i alla fall ett fint ljus!
Hälsn!
Svar från sears 2023-02-23 15:16
Så är det nog att klimatet spelar roll. Mångar refererar till år 2018 som var den varmaste på länge och barkborren ökade enormt då. Det var trevligt ljus på morgonen. Tack Jan!

MvH
Johnny
Fint ljus i dina bilder.
Granförstörarna härar ju både här och där, tyvärr.
Ing-Marie
Svar från sears 2023-02-23 15:17
Det var en vacker morgon. Ja det är tråkigt med dessa men bra mat till hackspettarna.
Tack Ing-Marie!

MvH
Johnny
Fint ljus i skogen och går man inte ut och letar får man definitivt inte se någon tretåig hackspett. Kräver nog både tur och tålamod.
Hälsningar Lena
Svar från sears 2023-02-23 15:18
Det var en fin morgon. Så är det. Tack Lena!

MvH
Johnny
Absolut fina bilder dom blev stämningsfulla och ljuset är vackert i bilderna. Synd att du inte fick syn på hackspetten men ändå är det spännande att lyssna och leta. Det blev en fin och skön naturupplevelse, nästa gång kanske hackspetten visar sig.
Svar från sears 2023-02-23 15:20
Det var en väldigt fin morgon. Det står 1 - 0 till hackspetten bara och det är inte slut än.
Tack Morgan!

MvH
Johnny
Väldigt fina skogsbilder, precis som dom andra gillar jag ljuset! Många hälsningar/ Björn
Svar från sears 2023-02-23 15:20
Det var en väldigt fin morgon. Tack Björn!

MvH
Johnny
Fina bilder med läckert ljus.
Hälsningar Halina
Svar från sears 2023-03-06 10:21
Tack Halina!

MvH
Johnny