Allt möjligt.

Hägrarna vid Råstasjön

Igår söndag blev det en tur till Råstasjön i Solna. Det har nu samlats en hel del hägrar där, säkert ett 20-tal. Matlådorna stod utställda och Solna stad skulle säkert komma förbi och fylla dem med mat som de brukligt gör under vinterhalvåret. Det var ett gäng förväntansfulla gråhägrar som höll till kring den lilla hörnan av sjön som har öppet vatten.

Några bilder blev fångade. Dagens setup Nikon Z9 + Nikkor Z 70-200mm f2.8,

Här i den västra delen av Råstasjön finns det öppet vatten där de flesta fåglar finns att hitta.

Många av gråhägerarna går att se här.

De flesta höll till bakom mig vid sidan av gångvägen. Där finns det "matlådor" som Solna stad fyller på med fisk. Fler och fler hägrar flyger in och samlas upp. Det märks att de väntar på fiskbilen.

Någon har tagit första platsen i matkön. Och att döma av dunet i näbben så har denne fått kämpat lite för den.

Några har intagit en högre position att spana efter fiskbilen ifrån. Den är efterlängtad.

Men det kommer ingen fiskbil. Inte på förmiddagen i alla fall som jag var där. Någon lättar ifrån den stora klungan och flyger bort till vattnet igen.

Många sitter alldeles stilla då det är några köldgrader men en del tar sig en flygtur ibland.

Denna man hade alla änder och gäss stenkoll på. Redan på håll så tömdes vattnet på fåglar och alla sprang på land emot honom. Han bar på en påse havregryn. Han berättade medans han tömde ut havregrynen att han gör detta 2-3 gånger i veckan. Han fortsatte en promenad runt sjön och när han kom tillbaks utan att bära på någon påse så blev det samma reaktion på fåglarna.

I brist på fiskbilen så blev någon enstaka häger nyfiken på vad änderna festade på.

En bra bit ut på isen hände något, kanske någon hade hittat en bit fisk för det var väldigt upprörda känslor. Det hela var dock över på ett par sekunder.

I brist på fiskbilen så får man utföra lite vardagsslit som tex att fiska själv. Men det är kallt.

Inlagt 2023-12-11 20:05 | Läst 1388 ggr. | Permalink
Oj vilka häftiga bilder och kul när det finns så många inom samma område. Häromkring ser man oftast bara någon enstaka men så finns ingen matning förstås. Riktigt skoj att se dessa bilder, snyggt!
Svar från sears 2023-12-13 15:48
Matning gör sitt helt klart. Dessa kan man komma väldigt nära som tex 2-3m. Det är en anpassning de gör varje vinter för när våren kommer och de avlägsnar sig och beger sig till ett stort häckningställe ute på Djurgården så är de väldigt skygga igen.
Tack Morgan!

MvH
Johnny
Trevliga bilder på fågellivet i stan! Gråhägern såg lite frusen ut och borde ha fått några strömmingar.
Svar från sears 2023-12-13 15:50
De borde ha fått lite strömming helt klart. Hoppas fiskbilen dök upp på eftermiddagen annars med stor sannolikhet ko den dagen efter.
Tack Sven!

MvH
Johnny
Tack för en fin rapport från Råstasjön och bra att de fått igång matningen nu. Det fanns inga lådor när jag var där och de var helt klart hungriga för de kom flygande så fort någon matade änderna. Om du hade haft strömming med dej hade du nog blivit väldigt uppskattad. Men man måste vara två om man vill fota för man fixar inte att kasta ut fisken och fota samtidigt (inte jag i alla fall). Du fick fina flygbilder i alla fall, utan fisk.
Hälsningar Lena
Svar från sears 2023-12-13 15:54
Det blev lite spontant och tidigt iväg annars hade jag köpt med ett par strömmingar. Men det blir nog fler besök dit när solen tittar fram igen.
Ett tag var det ett inofficiellt förbud mot att mata hägrarna med egen fisk. Minns inte varför men det var 1-2 år sedan.
Tack Lena!

MvH
Johnny
De är fina när de står ute på isen, som förstenade, dom typ bild 3. Du fick några fina flygbilder också. Kul med så många hägrar på samma plats, det tror jag inte att jag har här, utan det är någon enstaka här och där. Fick du uppladdningen att fungera till slut?
Svar från sears 2023-12-13 15:57
Ja det är en anpassning de gör. För på våren blir de lika skygga som vanligt igen. Väldigt kul ställe och man kan komma 2-3 m utan att de flyger iväg. Ja helt automagiskt så började det funka som vanligt med uppladdningen igen.
Tack Peter!

MvH
Johnny
Snyggt! Gillar bakgrunden som finns i de 'flygande' hägerbilderna, att det inte är helt utsmetat.. Hälsn!
Svar från sears 2023-12-13 16:00
Ja jag ville ha med lite av den urbana miljön, därav valda vinklar. Blir lite extra kul tyckte jag. I år var jag ensam fotograf på plats (lite dåligt väder) annars är det kul att fota andra fotografer som sitter på huk ett par meter ifrån klungan. Blir roliga bilder. Men jag ska nog göra ett besök igen framöver. Tack Jan!

MvH
Johnny
Roligt med så mkt fåglar på en och samma plats. Hägrarna är vackra och faktiskt samtidigt lite komiska där dom sitter och kutar med "axlarna". Snyggt alltså! Hälsningar/ Björn
Svar från sears 2023-12-13 16:02
De ser roliga ut nu på vintern när de "bäddar" in sig i fjädrarna.
Tack Björn!

MvH
Johnny
Hej Johnny.
Jättebra serie.
Nummer 4 och 8 är mina favoriter.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från sears 2023-12-13 16:03
Tack så mycket Erik! De är roliga.

MvH
Johnny
De är vackra i sina överrockar, krävs nog en del energi i de magra skroven.
Svar från sears 2023-12-13 16:04
Ja de ser speciella ut när de bäddar in sig i fjäderdräkten. Ser helt klart ut som överrockar tycker jag också.
Tack Stefan!

MvH
Johnny
Dom ser ju rätt komiska ut när dom står ihoptyckta i ett gäng på isen. Även komiskt inslag med den på fisklådan och en som har egen vak.
HaD/Gunte..
Svar från sears 2023-12-13 16:08
Jag tycker också det blev komiska bilder. Ser extra roligt ut på plats när alla sitter i klunga och väntar och spanar.
Tack Gunte!

MvH
Johnny
Fin serie bilder. Har hört talas om Råstahägrarna.

Hälsningar Jörgen
Svar från sears 2023-12-13 16:09
De finns där hela vintern. En sorts anpassning de gör för på våren när de lämnar för att flyga till häckningsområden så blir de skygga igen.
Tack Jörgen!

MvH
Johnny