Allt möjligt.

Regn och rusk

Häromdagen vid lunch åkte jag förbi bana 3 här ute på Arlanda. Det regnade rätt så mycket och blåste en del. Det blev roliga och intressanta turbulens fenomen kring flygplanen när de kom in för landning. Lite svårt att fånga på bild men här kommer några bilder där man kan ana lite i alla fall.

Bana 3 i sin helhet. 2500 meter.

.

En del dimma förutom regnet.

.

Mycket vatten som planet flyger igenom.

.

Här kan man se ganska bra vattensprutet efter vingarna som med sin stora yta fångar upp mycket av vattnet.

.

Ett moln av vatten snurrar runt kring planets vingar i landnings ögonblicket.

.

Inlagt 2024-02-18 22:11 | Läst 541 ggr. | Permalink
Ja det såg märkligt ut speciellt på sista. Ingen jag tänkt på direkt..
men så är det väl snart 50 år sen jag flög ;)
HaD/Gunte..
Svar från sears 2024-02-20 17:40
Den sista är det mest kondens som är vanligt att det bildas i fuktigt väder. Det brukar se väldigt spektakulärt ut när tex Jas 39 gripen flyger i hög hastighet.
Du vet det finns hjälp, "Jag kan flyga, jag är inte rädd" :)
Tack Gunte!

MvH
Johnny
roligt att se plan starta å landa men det är väl för att jag är "flygfegis"
Fin serie
/N
Svar från sears 2024-02-20 17:41
Det är kul varje gång. Tack Nini!

MvH
Johnny
Det här är ju något jag aldrig ens tänkt på eller sett, ens på bild. Men flygplanen är ju stora så det finns ytor som fångar upp regn. LÄckert att få det på bild och kul att du visar. Jag trodde du varit ute och "fångat" jaktfalken?
Hälsningar Lena
Svar från sears 2024-02-20 17:43
Ja det rinner av en hel del vatten, ungefär som en bil i regn. Jodå jaktfalken har jag både skådat och fångat på bild. Dock bara en suddig bild för dokumentation på håll. Den var svårjobbad minst sagt.
Tack Lena!

MvH
Johnny
Häftigt att se du fick till bra bilder. Jag tror det vore kul att fotografera där.
Svar från sears 2024-02-20 17:45
Väldigt kul är det. Finns fina utsiktsplatser för allmänheten att stå vid här på Arlanda. Tack Morgan!

MvH
Johnny
Fast detta har nog mer att göra med förändringen i lufttryck som uppstår runt vingarna (det är ju så de fungerar) än att de fångar upp vatten i sig. Det som händer är då att luften blir kallare och trycker ned temperaturen under daggpunkten och gör att fukten i luften fälls ut som vattendroppar (dvs "dimma"). Särskilt som det ser ut i sista bilden kan uppstå utan att det direkt regnar.
Svar från sears 2024-02-20 18:04
Visst är det så helt klart. Dock tycker jag det plaskar och stänker lite extra om de stora planen när det regnar kraftigt. Kondensen ser lite extra häftig ut när Jas 39 Gripen flyger omkring. Tack Martin!

MvH
Johnny
Visst träffar vatten vingarna också och finfördelas, men det är som Martin här säger, det sker en lufttryckssänkning straxt bakom/ovanför vingarna som blixtsnabbt ger en snabb fuktutfällning av den befintliga luften just där, är luften mycket fuktig desto mer 'dimma' i luften. Har själv sett det ett flertal gånger också i en tryckkammare! Djupaste 'dyket' 100 m. i 15 minuter med trycket 11 bar/kilo, som är 1 bar (på ytan) + 1 bar för varje 10 meters ytterligare djup = 1 + 10 = 10 gånger 'tjockare' luft jämfört med 'yttrycket' (1 bar) (modifierad luft) att inandas, det känns.. Vid varje etapp till grundare djup så bildas mycket dimma och det blir kallt, en luft som sen ventileras ut tills nästa etappuppstigning sker, då blir det dimma och kallt igen.. 5 timmar nånting tog den dykningen och uppstigningen, detta skedde på Karolinska institutet för flera årtionden sedan, med syftet att se hur djupberusad p.g.a. kvävet jag blev på 100 m. djup, och det blev jag så klart.. 🙃.

Här är en häftig youtube film som visar kondensen p.g.a. det låga lufttrycket bakom vingarna på ett stridsflygplan som manövrerar häftigt! Där utfällningen av fukt på grund av det låga trycket bakom vingarna sker blixtsnabbt..

https://www.youtube.com/watch?v=NWxtuDEyK9g
Svar från sears 2024-02-20 18:09
Visst är det så helt klart. Dock tycker jag det plaskar och stänker lite extra om de stora planen när det regnar kraftigt. Det extra häftigt ut när ett stridsflygplan flyger. Har sett kondens från JAS 39 Gripen ett flertal gånger på tex uppvisningar. Och då i stekande sol.

Jag var faktiskt nära att prova på ett dyk i tryckkammaren på karolinska för evigheter sedan. Jag fick nöja mig med att se lite film från några andra i dykklubben som skrattade rätt så rejält på djupet :)
Tack Jan!

MvH
Johnny