Bilder och tankar. Visst ljuger väl kameran i bland

Visst är väl så att svartvitt och som här beskärning kan leda oss till helt andra tankar än vad bilden egentligen föreställer. Tänkte på det när jag tog den här bilden.

Originalbilden, och den sanna är tagen i solskenet när en kvinna tar en jobb paus mitt i Stockholms city efter  lunchstressen. Lite kul hur vi ser på bilder.

 

Inlagt 2013-07-17 22:33 | Läst 4006 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Du har så rätt. Mycket träffsäkert exempel. Det går ju att spekulera hur mycket som helst när man ser bild ett...som sedan får en helt annan vinkel när man ser originalet. Tack för den.
Hälsningar Lena
Svar från bassa 2013-07-18 07:52
Hej Lena intressant iakttagelse, som stämmer med min egen.
/ Bengt
Jag tycker snarare att det ser ut som att bild 1 lyfter fram sanningen bättre. Det nedtyngande och allvarsamma i mannens uttryck i bild 1, maskeras av att han har sällskap av en yngre man i bild 2. Jag får samma intryck av kvinnan i båda bilderna.
Svar från bassa 2013-07-18 08:00
Hej Kristoffer, Jag känner nog en stor skillnad när det gäller de båda bilderna.Hade jag publicerat enbart bild Nr1 och den stod själv skulle det kännas orätt och förljuget, bild Nr 2 däremot ser jag i Stockholm var och varannan minut, eftersom alla tjejer har antingen shorts eller kjolar klänningar strax under rumpan Men visst jag såg ju själv att bilden skulle kunna misstolkas redan i från fotograferingstillfället..
Kul Kristoffer hur vi ser på bilder. Det var meningen.
/Bengt
Intressanta exempel. Om vi nu ska hårddra det lite så är det väl egentligen inte kameran som "ljuger", utan fotografen i sin efterbehandling av bilden ;-)

// Daniel
Svar från bassa 2013-07-18 09:08
Inte helt, Kristoffer tyckte inte så, Han fick samma intryck av bägge bilderna
Men jag håller med dig beskärningen här hjälper oss på traven att misstolka. Men även det fullt accepterade svartvita dramatiserar,och bidrar också en aning till en förljugen tolkning.
Tack för ditt inlägg Daniel
/ Bengt
När jag ser en bild på människor så gör jag instinktivt en tolkning av deras inre egenskaper och känslotillstånd. Vad som är den egentliga sanningen om detta vet ju bara personerna på bilden. Man får väl fråga dem vilken bild som bäst speglar deras sanning.
Svar från bassa 2013-07-18 12:15
Ja nu handlade det kanske inte om sanningen, på så sätt, att jag skulle visa bilderna för objektet och fråga vilken bild som stämmer bäst med din personlighet., utan snarare hur vi kan uppfatta BILDER,och bilda oss en kanske förutfattad mening beroende på hur vi har framställt bilden. Ingen ting annat.
Bengt
DJ Krusztob 2013-07-18 14:47
Om min tolkning av mannen är någorlunda korrekt, så tycker jag att den sanningen är mer intressant att lyfta fram som i bild 1. Sanningen om att solen lyser på den här trottoarstumpen och att en grön skåpbil kör förbi, är för mig sekundärt.

När det gäller gatufotografi, så är det inte sanningen i bilderna som jag har funderat över mest, utan vad som är det egentliga syftet med det. Vill man skildra orättvisor i samhället med förhoppningen att kunna bidra till en förbättring? Är det att föreviga samtiden till framtida generationer? Känner en del gatufotografer sig alienerade med sin omgivning och använder fotograferandet som verktyg för att försöka förstå sig på sina medmänniskor? Kanske en del har som syfte att bara skapa skön konst.

Den svåraste frågan tycker jag är om ens bilder är så pass betydelsefulla att de berättigar att man naggar folks integritet i kanten. När en människa vistas på en offentlig plats, så äger hon kontrollen över var, när och hur hon ska kunna bli sedd. När jag har tagit en bild på henne, så är det jag som besitter den kontrollen. Jag är emot hårdare lagstiftning, men jag tycker att man alltid bör ha i åtanke vilket ansvar det innebär att ha den här kontrollen och man får göra sitt bästa att använda den till goda ändamål.

Ursäkta att jag bubblade över lite här, men det är ett inressant ämne.
Svar från bassa 2013-07-18 16:06
Bubbla över du. Det är det som är kul. Kollade dina bilder. Snyggt efterarbete vackra färger Kanske lite åt vykortshållet, men klarar sig väl, för det är så pass smakfullt efterjobb.
.Men tänk så olika vi kan vara vi fotografer Det gör ju det ännu mer intressant Ha det bra / Bengt.
DJ Krusztob 2013-07-18 17:09
Tack så mycket! Det senaste året har jag bara fotat mina barn. Man behöver aldrig känna sig osäker på om det är meningsfullt. Antingen så gör jag det eller så gör ingen det. Det är också väldigt givande när man lyckas fånga de där sprudlande ögonblicken när det inre kommer upp till ytan, som det ofta gör så tydligt hos barn. Man får dock komma ihåg att lämna kameran hemma ibland, eftersom man blir lätt lite avskärmad och har inte riktigt samma närvaro i lekarna.

Jag såg att det stod "jazzmusiker kontrabas" i din profil, då kanske du känner till en gammal barndomsvän till mig, Johannes Nästesjö i Malmö, som sysslar med det samma.

Ha det bra!
Jag måste också ställa en kamerafråga, eftersom jag såg att det står att du har Panasonics G3. Själv harvar jag fram med Olympus XZ-1. När bilderna sitter så blir dom faktiskt riktigt bra, men allt för ofta så hänger inte fokus med när jag fotar lekande barn. Speciellt i sämre ljus än dagsljus utomhus så blir det många missar. Jag har kollat lite på Panasonic G5, som säljs för 3000 kronor med 14-42, eftersom den har alla funktioner som jag behöver. Tror du att jag skulle bli nöjd med den eller borde jag satsa på något i stil med Nikon D7000? Är det osmidigt att ha dubbla funktioner på tumhjulet?
Svar från bassa 2013-07-18 18:34
Jag har både Panasonic g3 och G6 . Jag märker inte någon större skillnad mellan dom. Det var länge sedan jag hade Nikon , eftersom jag har nackont.,
Men jag känner mig nöjd med G3 som är väldigt smidig, och G 6 som kanske är lite bättre på höga isotal. G5 hoppade jag över och återvände till G3. Af är mycket snabb. Hur den är med medföljande kan jag inte svara på eftersom jag föredrar att sätta skärpan, och sen skjuta. Då är den väldigt snabb. Just därför passar båda för gatufotografering. Testa i någon butik och känn efter.
Lycka till hoppas du fick någon hjälp,
Bengt
DJ Krusztob 2013-07-18 22:35
Tack! Jag får ta med barnen till fotoaffären och be dem att rusa runt så klarnar nog bilden.
Inte ljuger kameran Bengt, det är ju vi som beskär och berättar vår historia!
Så länge som vi beskär bilden så är verkligheten vår verklighet.
Bra exempel på bild.
Göran
Svar från bassa 2013-07-21 09:47
Jo så e de Men om jag nu hade tagit bilden med tele, och inte beskurit??:)
/ Bengt