Bilder och tankar, De gamla mästarna berättade.

Hej funderar lite på hur vi ser på våra gamla mästerfotografer.  Har vi missat hur bra bilden i sig var och kollar mer skuggor ljus komposition och glömmer budskapet,berättelsen?. Jag tror att de största fotograferna berättade och samtidigt hade förmågan  att behärska ljus och komposition.Nu känns det för mig omvänt. Komposition skuggor ljus jagas och behärskas ofta fulländat men känns tyvärr som det primära. Berättelsen lyser med sin frånvaro. Självklart är kombinationen det bästa, men jag tror att fotoskolorna och vårt tänkande i allt för stor utsträckning  ser till kortsiktig teknisk efterapning  och glömmer bilden och budskapet.

Hur ser vi på bilder? Kollar vi bara hur snyggt någon lyckats eller har vi mod att säga, snyggt som attan men glömt i morgon?. Jag laddar själv in två bilder långt ifrån mästerliga men"typ"  som kanske ändå belyser olikheterna.

Ser fram emot synpunkter. Debatt!!! Vad är gatufoto!? Hälsningar Bengt

Postat 2015-02-26 20:40 | Läst 1957 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Bilder och tankar.Egna bilder kan ge associationer.

När jag tog den här bilden kom jag att tänka på  en Milles skulptur som är rest vid Nacka strand.En skulptur som jag aldrig har gillat.  Skulpturen visar en i mitt tycke, underlägsen person (ängel) som ser upp mot gud fader som sträcker sina händer mot stjärnorna. Skulpturen heter. Gud fader på himmelsbågen. När jag tog den här bilden i Kungsträdgården gick mina tankar direkt till skulpturen, vid Nacka strand. Här såg  jag ett samarbete, men blicken uppåt gjorde att tankarna for iväg.

  Här en bild, (modell) på skulpturen. Märkligt hur en bildupplevelse kan associera till något tidigare trots skillnader.

/ Bengt

Postat 2015-02-23 11:59 | Läst 1654 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Bilder och Tankar. Musikersnack på röda linjen.

På hemvägen i dag i från min dagliga promenad tänkte jag på Affe, som likt mig själv gillar att knalla runt på stan med kameran, men omständigheter för hans del gör det svårt.

 Här satt en ung man med sin cello när en äldre man satte sig mitt emot.

 Den äldre mannen kollade in etuiet, och frågade: Är det en cello eller en kontrabas? 

- Nej det är en cello, svarade den unge mannen. (Fodralet eller etuiet såg rätt stort ut.)

- Varför jag frågar är att vi hade mycket musik hemma när jag växte upp. Jag är så musikintresserad och det spelades alltid hemma.

-Det låter trevligt, svarade den yngre mannen. 

-Ja det var det , vi hade en hel ensemble hemma.  Mannen började förklara och jag tog bilder.

 Snacka om att kulturen är viktig. Den äldre mannen fortsatte berätta om någon släkting från Ungern  som spelade fantastisk t vackert på sin flöjt. Berättandet blev väldigt intensivt och livfullt,  bland annat hur han själv som barn fick lektioner att spela fiol och kontrabas.

Hans händer och inlevelse förstärkte berättelsen, som när han berättade om den vackra pianomusiken som spelades hemma.

 Ja så var det då dags att skiljas i från den lilla berättelsen. Jag flyttade över och berättade att jag var kontrabasist och lärt mig instrumentet som ung. Mannen lyste upp och jag tog bilden och vi sa hej.

 En kamera och en promenad och hemfärd.. I morgon knallar jag ut igen.

/ Bengt

 :

Postat 2015-02-19 19:02 | Läst 2034 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Bilder och tankar. Etta med sjöutsikt.

I dag nere vid Slussen kollade jag in i en liten lokal som tillhört en tidigare nu riven restaurang. Nu fungerar den som tillfällig bostad. När jag stod där och kollade in undrade jag hur det skulle  kännas att inför natten krypa in där och försöka få sin nattsömn Jag hade inte fixat det..

Ironiskt nog om jag omvänt skulle ta bilden inifrån genom det trasiga fönstret, fönstret där nattens gäster kryper in skulle jag kunna njuta av båtar som slussar, på väg ut i Stockholms skärgård, och jag tänkte.Om någon frågade en av de boende och hon/han inte höll sig helt till  sanningen,skulle den personen kanske kunna säga att hen hade en liten etta med utsikt över Slussen, och Saltsjön. Det skulle ju låta fint. ......... .Se den lilla ettan förstorad.

   Fan vad jag har det bra som sitter i värmen framför min dator, fixar bilder och skriver.

   Hälsningar Bengt

Postat 2015-02-16 18:08 | Läst 1823 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Bilder och tankar. De här kvinnorna sparkar inte på tiggarna,dom stöttar.

Många läste min tidigare blogg, "När kameran inte ljuger". Där såg vi hur en man sparkar en kvinna som tigger.

Glädjande nog finns det vänliga människor som Eva, Och Lola. (Eva är den blonda kvinnan)

Dom har lärt Andrea att virka, vilket gör att hon slipper tigga. Som nu är säljer hon grytlappar och tycks älska sin nya kunskap.Här sitter dom tillsammans utanför Gallerian på Hamngatan.

 Härligt också  med gårdagens sol som väcker liv i oss.

 Så det blev en kul bloggpromenad i går.

/ Bengt

Postat 2015-02-15 11:52 | Läst 2735 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
1 2 Nästa