Bilder och tankar. När det vita känns mörkt

Det blir allt vanligare att Rumänska romer sminkar sig i vitt för att på så sätt dölja och slippa förnedringen, när de tigger. Jag undrar hur det känns när man lämnat sitt land, och i ett främmande land på morgonen förbereder sig med vita kläder och vitt smink, inför dagens pass.Jag skulle tro att det vita, även om mannen på bild ser glad ut hatar vitt ,och ser det vita som svart, och ett  nödvändigt ont. Visst är det så att om jag och andra sticker till en tia då och då, så är ju det en kortsiktig hjälp.Ofta blir jag irriterad och många med mig tror jag på detta Please! Please! Men tänk,... om det nu går att tänka sig in i deras situation.Hur skulle det kännas.

 Här en ung kvinna med sin mor som tar en paus från tiggandet utanför Klara kyrka. Och till sist en bild där vitt inte väcker samma ilska och irritation hos oss svenska medborgare, snarare tvärt om, stolthet./ Bengt

Inlagt 2013-07-19 17:23 | Läst 3597 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Man ser fler och fler tiggare nu för tiden. Vi var i Borås idag och det var flera stycken. Men är dom tiggare på riktigt eller är det organiserade ligor bakom som dom varnar för i tidningarna? Hur skiljer man agnarna från vetet?? Naturligtvis vill man ge till dom som behöver, men inte till dom som inte behöver, dvs. ligorna...
Ha det gott!
Dagens nyheter följde en tiggare som samlade in pengar till, jag tror hennes svårt sjuka dotter.Dn åkte till moderns hem by och mycket riktigt där levde dottern svårt sjuk. Så i det fallet stämde det.
Jag vet inte vilka tidningar, men tydligen flera enligt dig som varnat för organiserade ligor. Minns du vilka.Vore intressant att läsa.
Jag tror inte, eller skulle vilja kalla det ligor. Snarare kanske att de är kollektivt organiserade, och fördelar därmed pengarna. Om du hittar tidningarna som varnade skulle det vara bra om du kunde maila artiklarna till mig genom fotosidan (kontakt.
Ha det bra / Bengt Ps Har nu själv sett artiklar om ligor. Jag tror det är fruktansvärt överdrivet. Det måste finnas betydligt bättre sätt att tjäna pengar på en att samla ihop lite enkronor från ut fattiga romer, om man nu styr en brottslig liga.
Det finns alltid människor som utnyttjar andra.
Och det är väldigt svårt att veta vad som är sant i denna fråga.
Jag är väldigt tacksam att jag inte lever deras liv
Svar från bassa 2013-07-20 15:34
Här är det nog i stora hela fattigdomen som är den stora boven. Vad gör man inte för att överleva. Som du påtalar man får vara tacksam att man inte är drabbad.
/ Bengt
Jag är inte avundsjuk på de här romerna. Vill inte byta liv med dom. Man skall nog vara försiktig innan man fördömmer.
En medlem i samma fotoklubb som jag, har gjort ett bra fotoreportage om romer i ett flyktingläger i Kosovo. Tommy Hansen heter han. Tommy har också gjort fler starka fotoreportage.
Hälsningar
Jon Anders
Svar från bassa 2013-07-20 15:39
Hej Jon Anders. Som du säger jag avundas dom icke. Mycket snack och myter går att dom är stormrika OSV. Sanningen är att de är fattiga.Jag är övertygad om att din kollega Tommy Hansen blev övertygad om det under sitt reportage.
Bra att deras problem uppmärksammas. Ha det bra.
/ Bengt