Bilder och tankar, De gamla mästarna berättade.

Hej funderar lite på hur vi ser på våra gamla mästerfotografer.  Har vi missat hur bra bilden i sig var och kollar mer skuggor ljus komposition och glömmer budskapet,berättelsen?. Jag tror att de största fotograferna berättade och samtidigt hade förmågan  att behärska ljus och komposition.Nu känns det för mig omvänt. Komposition skuggor ljus jagas och behärskas ofta fulländat men känns tyvärr som det primära. Berättelsen lyser med sin frånvaro. Självklart är kombinationen det bästa, men jag tror att fotoskolorna och vårt tänkande i allt för stor utsträckning  ser till kortsiktig teknisk efterapning  och glömmer bilden och budskapet.

Hur ser vi på bilder? Kollar vi bara hur snyggt någon lyckats eller har vi mod att säga, snyggt som attan men glömt i morgon?. Jag laddar själv in två bilder långt ifrån mästerliga men"typ"  som kanske ändå belyser olikheterna.

Ser fram emot synpunkter. Debatt!!! Vad är gatufoto!? Hälsningar Bengt

Inlagt 2015-02-26 20:40 | Läst 2702 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Första bilden är väldigt vacker, andra bilden är ju fantastiskt rolig! Väl fångat. "Älgarna demonstrerar, älgarna har fått nog..." fanns det en låt som hette. Här är en hund som har fått nog och ger hals mot orättvisorna.
Svar från bassa 2015-02-27 11:11
Hej Ragnar kul att du gillade bilderna Rolig koppling Älgarna...
Den första bilden var ett försök att nå komposition, skugga diagonal känsla, linjer.
Det är inte min grej . Den typen av bilder kan vara väldigt vackra när man behärskar det. Vad jag vill säga med de här skillnaderna är hur brett ämnet gatufoto kan vara, och hur olika vi tänker i bildskapandet. och kanske hur vi värderar bilderna.. Kul att du tyckte den första var vacker.
Ha det bra
/Bengt
Hej,
Den andra bilden med hunden är full av humor. Det gillar jag. Kompositionen är underordnat innehållet för mig.
Vår värld är så full av elände att varje leende en bild kan ge blir guld värd.
Ha en fin fotodag
Bob
Svar från bassa 2015-02-27 11:09
Hej Bob jag har förstått genom din blogg att innehållet är det viktiga inte så att jag klagar på komp du behärskar det också... Vi tänker lika. Jag gillar situationer händelser allvar humor Osv.. Kanske är det så att ens personlighet speglas i bilderna man tar, jag vill minnas att Affe var inne på det också i någon tidigare blogg.
Ha det bra plåta på . Kul grön jätte .
/ Bengt
Första bilden säger mig ingenting, den andra har hund-ra gånger mer humor där t o m Fido begriper att kvinnor får lägre pension. Lättare bedöma komposition än om bilden rymmer en berättelse. Det senare är väl upp till betraktaren, vad hen förmår att läsa in i bilden.
"Vad är gatufoto?" Det är rätt mycket det, och mer än GF-poolens av nödvändighet snäva definition. Mer relevant är väl frågan "vad är BRA gatufoto - och varför?" Kan bero på personliga preferenser, för egen del håller jag t ex Elliot Erwitt mycket högre än Garry Winogrand, Siegfried Hansen före Martin Parr.
Tyvärr är det inte många av våra bilder som lever till nästa dag, de flesta drunknar i mängden.
Svar från bassa 2015-02-27 14:26
Tack för din kommentar Matti.Intressant. När det gäller sista meningen håller jag med fullständigt. Lika bra att visa sina bilder , medan man kan.
/ Bengt
För mig är gatufoto väldigt mycket, och mer än poolens lite snäva tolkning (som i och för sig kan vara nödvändig). Att det "ska lukta gata" eller ge i alla fall någon typ av känsla av mänsklig närvaro i urban miljö tänker jag personligen. Som skrivits i tidigare inlägg så är en bilds berättelse i många fall ett abstrakt begrepp som ligger i betraktarens ögon, det jag tycker är en intressant berättelse tycker nästa person är ointressant. En bra komposition är kanske lättare att ta till sig generellt, och upplägget med tumnaglarna gör att "effektfulla" bilder står ut mer i första läget, bäst blir det såklart när bägge sammanfaller. Kanske skjuter vi oss i foten lite när vi tycker att pooler är "döda" om det inte läggs upp nya bilder i hög takt? Att ta och publicera tänkvärda välkomponerade bilder på löpande band är få förunnat. Möjligen hade det också gett utrymme för mer grundlig bildkritik? En sak jag tänker på gällande gamla (och nya) mästare och deras bilder är att de i många fall givetvis är mycket bra som självständiga bilder, men blir ännu mer betydelsefulla när de släpps som en serie bilder eller en bok. Där får de verkligen sammanhang och en större berättelse växer fram. Det finns en tydlig tanke bakom. Ibland tänker jag att det skulle vara intressant med någon typ av minialbum (4 bilder eller så) som kunde läggas upp i en pool för att få lite mer av ett sådant sammanhang.
Gällande bilderna tänker jag att den första är en sådan som skulle kunna få en mening i en bildserie, den andra står utan problem för sig själv =).
Mvh Christian