Intryck avtryck från gator och torg. Nikon Z 7 10.000 iso!!!

När jag tog den här bilden tänkte jag hur blir bilden med min nya kamera? Funkar detta höga isotal, i det här mörkret?

 Samtidigt tänkte jag, har jag glömt bort varför jag ville ta bilden.Börjar jag mer och mer tänka på vad kameran kan åstadkomma?  Men varför sprang jag då fram för att få bilden innan cyklisten fick grön gubbe. ( Ingen märkvärdig bild) Men jag tyckte den var lite kul.

 

Kommer bilden i skym undan av det tekniska? Risken finns. Vi ser inte bilden. Vi konstaterar att bilden blev bra trots svårigheterna.

 Jag tänker bland annat på Janne Erssons bilder med  hans nya kamera. Då tror jag att jag skrev. Ser ut att funka bra den nya kameran. , och sen som närmast en bisak. Fina bilder! 

 Ska vi inte ge fan i kamerorna ett tag och kolla vad vi tar för bilder, och vad vi vill förmedla?

Jag,vänder mig nu inte till samlarna som testar olika filmer, objektiv, i sina gamla kameror, och testar olika motiv, natt motljus skärpa osv. . Det är en helt annan sak.

 Sällan blir det ju inte särskilt intressanta bilder annat än ett test, eller är det så, efter en detaljerad analys av ägaren vad kameran objektivet presterar,  att vi inte ser eller missar vad fotografen vill förmedla?

Några tankar om kameror, från digitalt analogt till iphone. Bengt H.

Inlagt 2019-11-22 00:44 | Läst 1322 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tänkte egentligen fråga hur du tycker att Z7 funkar och skilnaden mot tidigare kamera (fuji?) varför du bytt osv.
/Affe
Svar från bassa 2019-11-22 02:33
Hej Affe. Jag har alltid fotat i jpg.. Fujikamerorna jag använt, har haft problem i sidoljus,( nu talar jag inte om marigt lågt solljus) att fräta ut exempelvis vithåriga gubbar och damer.Och trots kompensering till minus ett -två, har ine hjälpt vilket har gjort att jag störts , eftersom det övriga i bilden har tappat .
Jag är också en Nikonfotograf från början.. Nikon f 3. Helt underbar! När jag började på tidningen Musikern tvingades jag efter ett tag, eftersom bildredaktören och ledningen tyckte att det blev billigare och snabbare med digitalt .Det köptes in en Nikon D 70 Digitalt! skeptisk som f...N, men gav efter.
. Sen privat Nikon d3, som sabbade min nacke.
Z kameran är inte lätt men betydligare lättare, och samtidigt känns som gamla dagar, och jag bär den inte som förr( Min D3 över nacken)
Nu bär jag Z kameran snett över nacke och axel med längre rem
.
En märklig sak som jag stör mig på som jag har kontaktat Nikon om, är att joysticken och multiväljaren(AF) Båda funkar att flytta AF punkten och ligger bredvid varandra men går inte att låsa, vilket gör att jag när jag snabbt kastar upp kameran, händer det att fokuspunkten befinner sig efter jag kommit åt den ofrivilligt i ena hörnet. Jag är van vid att att fokuspunkten finns i mitten och snabbt komponera om.
Har missat rätt bra bilder på det. annars gillar jag kameran . Dessutom att få möjlighet att beskära Fullformat) ,( bildstabilisering i kamerahuset) utan att missa så mycket i kvalitet. Sen i ärlighetens namn .Kommer det något nytt. så..
Ha det bra.ps Tänkte ta upp ditt sätt att ta nattbilder. I bloggen. Storformat vänta en halvtimme.osv Alla sätt är bra. Inte minst ditt. Bilden är viktigast.
Ha det bra Bengt H
pdahlen 2019-11-22 06:37
Höga ISO fungerar fint, man får jobba lite mer med brusreducering bara. Visste inte att man hade tagit bort låsningen, det var ju inte bra och Nikon sa väl bara det går inte att låsa? D500 är min första med en joystick och där fick jag ändra funktion för mittenknappen för använde jag den så flytttade jag också fokuspunkt. Då har ju iaf Z50 en fördel då den inte har någon joystick iaf en källa mindre att det blir fel.
Svar från bassa 2019-11-22 08:06
Hej Peter. Det stämmer Z6 har ingen joystick..
Bilden här är inte jobbad med brusredigeringen i efterhand.
Svaret från Nikon kan du läsa . Stämmer lite vad du skriver .
/ Bengt H.
Kul bild! :)
Svar från bassa 2019-11-22 07:40
Tack Magnus.
/Bengt H.
Det funkar bra med så hög ISO, fokuspunkten bör gå att låsa, kolla upp det lite noggrant är mitt tips, hälsn, LO
Svar från bassa 2019-11-22 07:51
Hej LO. Jag förstår att du tar för givet att det går.. Jag har tagit kontakt med Nikon och fått beskedet att det inte går att låsa varken sekundärväljaren(Joysticken) eller multiväljaren . Båda bredvid varandra har samma funktion Inte underligt att man kommer åt AF..Tappra försök gjordes också hos Kameradoktorn, innan jag fick beskedet av Nikon. Här är svaret.
Ärende #: 04102183
Ämne: Fokuspunnkter.
Hej Bengt,

Tack för att du kontaktade Nikon Support.

När det gäller sekundärväljaren på Nikon Z7/Z6, så är det just nu inte möjligt att stänga av denna. Vi tackar så mycket för ditt inskickade förslag beträffande att stänga av antigen sekundärväljare eller multiväljaren i kameran. Vi sätter högt värde på din återkoppling som en del i Nikons kontinuerliga utvecklings- och förbättringsprocess.

Jag garanterar att vi tar all återkoppling och alla förslag från kunder i beaktande och jag har vidarebefordrat ditt förslag till den avdelning det rör. På grund av att så många hör av sig till oss kan vi tyvärr inte svara på varje enskilt förslag.
Dubbelolle 2019-11-22 19:14
Det tog jag verkligen för givet, det kan man både på Olympus o Panasonic o säker dom flesta andra kameror, fast när man får dom fabriksinställda är det alltid med lös fokuspunkt vilket gör mig tokig, så då får man börja rota o leta i menyerna, fast det är ju mycket man måste ställa in så man får det som man vill och läsa bruksanvisningen är för jobbigt. Bilden du visar är riktigt fin med ett spännande ljus, när allting är vått o blankt lever bilden, du får som jag bedömer ungefär samma brus vid 10000 som min Olympus ger vid 3500 ISO, det funkar med 10000 även på Olympus men då får man acceptera lite mer brus.Ha en fin helg, LO
ztenlund 2019-11-22 23:29
Kruxet är väl att Z7, troligen på grund av det mindre huset, saknar låsringen runt styrkorset som många av spegelreflexerna över de minsta husen har. På t ex sensorsläktingen D850 så låser den både styrpinnen och styrkorset från att flytta fokuspunkten. Dock går det väl även på Z7 åtminstone att snabbt centrera med mittknappen. Nikon borde ju dock kunna införa lås som en valbar mjukvarufunktion vid tryck på styrpinnen t ex.
Svar från bassa 2019-11-22 23:30
Hej LO. Ja visst är det märkligt.
Dina bilder med din, dina? Olympus kameror , ger fantastiskt resultat. Det vet du.
Ha det bra.
Bengt H.
Svar från bassa 2019-11-22 23:34
Hej Martin Genom att trycka in ok knappen går af till mittpunkten, Men petit om du trycker lite snett.
Ha det bra Bengt H
Hej,
Dina bilder är alltid intressanta, så också i det här fallet. Om man är cykelsport intresserad så blir en sådan här bild extra spännande.
Din bild är ett lysande exempel på hur överlägsen en modern digital kamera med stor dynamik är idag. En sådan här bild kan jag inte ta med film eller äldre GM5.
Det är frestande att sälja av allt gammal nostalgica å bli modern.
Ha en solig dag
Bob
Svar från bassa 2019-11-22 08:30
Hej Bob. Det vore inte klokt. Jag förstår ditt intresse.
Och du berättar ju med dina kameror om den lilla bondbyn.
/ Mot nya bilder.
/Bengt H.
Gillar bilden, alltid levande med kvällsbilder och blöt eller fuktig asfalt. Förutom många ljuspunkter är det också ett tydligt motljus i bilden, med en tydlig skugga av cykeln. Osäker på varifrån motljuset kommer, cykelskuggan visar att ljuset kommer snett uppifrån, bilstrålkastarna verkar vara väl låga för att ge den skuggan men jag kanske bedömer fel. Fö undrar jag om man inte blir väldigt blöt om ryggen utan skärmar i sånt väder? Fin vardaglig actionbild! Hälsningar/ Björn T
Svar från bassa 2019-11-22 10:08
Hej Björn. Var ifrån motljuset kommer vet jag inte men tillför bilden tycker jag.. Tänkte inte på det vid tagningen av bilden. Allt gick väldigt fort.. Som sagt,säkert ganska vått på ryggen.
Ha det bra.
/Bengt H.
He he, där bor jag! Nedför trapporna på andra sidan gatan och till vänster.. :-) Bilden här är ju spännande! Tänk att ha en reservcykel med sig.. Kanske vi också skulle ha en reservkamera med.. det kanske vi förresten har, med mobilen.. Visst blir det mycket 'teknik' med en ny kamera.. men det är också ganska viktigt att 'stresstesta' en ny kamera, speciellt med ISO i svåra förhållanden! Vad klarar egentligen kameran, och vad klarar jag i bildredigeringen med en 'hög-ISO' bild efteråt..? Jag har upptäckt nu att jag och kameran kunde ta en bild med 45600 i ISO och ändå göra den till en högst ok bild! Det är ju egentligen fantastiskt, jag har aldrig kunnat göra så tidigare.. har heller aldrig haft nån bild tidigare med ISO 45600..
Hälsn!

PS. En sak till som slog mig när jag kände på min Z50 första gången jämfört med din Z7 är att den främre och bakre 'ratten' går betydligt trögare att vrida på, det är mer distinkta lägen och även rattarna har 'grövre' taggar/räfflor, känns precis lika distinkta som på mina FF kameror! Troligen ändras dom aldrig av misstag..
Svar från bassa 2019-11-22 15:11
Hej Janne. Visst är det kul att kolla, lära, den nyköpta kameran.
Men det får inte bli så, menar jag att man mer ser till det tekniska resultatet i stället för vad bilden i säg vill förmedla. Förmodligen något med rattarna som dom har rättat till.
/ Bengt H Mot nya Z bilder !ps Om vi nu ska snacka teknik. Sugen påZ- 24mm,1,8 Dyr.Men kostar det så smakar det.
ehrsa 2019-11-22 16:59
Den där Z 24 mm. f/1,8 låter finfint! Om den framöver finns i 'DX-version' så vill jag ha en sån.. annars blir det brännvidden gånger 1,5 med min 'cropsensor' om jag skulle ha det objektivet, då blir det 24 x 1,5 = 36 mm.., och onödigt tungt.. men jag vet ingenting om ev. kommande objektiv för Z50:s DX-formatet framöver.. Mina fasta och mindre F-objektiv blir för tunga med FTZ-adaptern, kameran tippar framåt även med det lättaste objektivet.. Däremot fungerar det lilla och lätta medföljande 24-75 mm. zoomobjektivet, men är för ljussvagt tycker jag.. hellre då ett fast 24 mm. med kanske f/1,8 men jag får se vad som händer framöver med objektiv i DX-formatet, annars får jag gå på stan med mitt tyngre 'koncept''.. det har ju fungerat i flera år förut..
Hälsn!
Svar från bassa 2019-11-22 19:18
Hej igen Janne. .Har du testat den medföljandeZoomen.Hade lite tankar på att testa det på f/3,5
om det är riktigt bra, kanske det skulle duga till mig, med tanke på att ison kan hjälpa till. Litet diskret. Tycker inte det är så viktigt, med kort skärpedjup på en vidvinkel när det gäller gatufoto
/Bengt H..
En fråga till hur går jag till väga om jag skaffar LR vilket LR är kompatibelt för att plåta raw.
Vad krävs för att Zkameran ska funka ihop med LR?
Jättesnällt om du kan tipsa mig om det.
Bengt H.
ehrsa 2019-11-22 22:22
Hej! Smart tänkt där Bengt.. Tog ett tag innan jag förstod frågan fullt ut! Jag har testat mitt DX-objektiv och det verkar fungera rätt så bra, ihop med ansikts/ögonfokus inställningen som finns att välja i menyerna på kameran. Jag har ännu inte redigerat några av de 'gatufotobilderna' än, men det kommer ske nån gång framöver.. Jag har ju testat att ta bilder 'i farten' så som jag brukat gjöra tidigare, och jag tror att det fungerar 'tillräckligt' bra!

Och sätter du detta verkligen lilla objektiv (16-50 mm. zoom) som blir 24-75 mm. f/3,5-6,3 på en kamera med APS-C sensor (DX), så har du en riktigt lätt kombo ihop med din Z7! Men det kräver också att du går in i menyerna och ändrar bildstorleken till 'DX-formatet', och den möjligheten finns ju! Det valet finns t.o.m. på båda mina Fullformatskameror (spegelreflex). Ändrar du inte till DX-formatet så kommer inte objektivet 'lysa ut' hela sensorn på din fullformatskamera.. då blir bilden som en rund cirkel på sensorn.. det går ju det också, men kräver beskärning efteråt.. kameran lyser då ut som ett 16-50 mm. zoom, men fyller inte ut sensorn..! Låter i alla fall som en bra test att göra! Gå in på Kameradoktorn eller Scandinavianphoto eller annan butik och koppla på det lilla objektivet och testa! Råkar vi mötas så kan vi prova också, men jag har ibland ett F-objektiv med adaptern FTZ monterat när jag går på stan numera (ibland).. Det här lilla DX objektivet 16-50 mm. zoomen har trots sitt lilla format inbyggt vibrationsredusering (VR) som inte går att stänga av, men jag tror inte att det krockar med den vibrationsredusering som finns på din sensor på Z7, men det går ju att kolla upp! Min Z50 har ingen vibrationsredusering på sensorn.

Jag har Lightroom 6 som blev den sista versionen att köpa som ett 'fast program' att installera på datorn.. Tror inte att den går att köpa längre, men jag vet inte det! Jag har en sista uppdatering på det programmet som gjorde det programmet till Lightroom 6.14 men framöver kommer det inte fler uppdateringar.. Nu är det månadsprenumeration hos Adobe som gäller.. möjligen ingår även Photoshop i det hela, men jag är inte insatt i detta! Mitt Lightroom 6.14 ville inte ta in mina RAW-filer från min Z50, den känner inte igen de filerna, eftersom det inte kommer nya uppdateringar från Adobe där nya kamerors RAW-filer finns med.. Men jag kan som tur är via en gratis 'DNG-omvandlare' från Adobe göra om Nikons NEF-filer till 'DNG-filer' först, sedan kan jag importera de DNG-filerna till mitt Lightroom 6 och redigera bilderna, och det fungerar lika bra som med Nikons NEF-filer, men det blir ett moment extra för att få in RAW-filerna till Lightroom.. Men jag är van att göra om Nikons RAW-filer till DNG-filer, jag fick göra så med andra Nikon-filer när jag hade Lightroom 5.. Men sen när jag köpte Lightroom 6 så fungerade allt utan 'DNG-filer'.. Så, slutligen så vet jag inte om det fortfarande går att köpa Lightroom 6.. men troligen inte! Och då är det nog bara prenumeration hos Adobe som gäller..!

Men som sagt bra tanke med det lilla DX-objektivet till din fullformatskamera Z7, men glöm inte att ställa om bildstorleken till 'DX-format', då blir objektivet ett 24-75 mm. med f/3,5-6,3 ! Enligt Nikons hemsida så kostar det objektivet 3999:- Lycka till Bengt, see you out there..
Hälsn!
ztenlund 2019-11-22 23:22
Standardinställningen i Nikons FX-kameror brukar vara att kameran själv känner av och beskär till DX om man monterar på ett DX-objektiv, men det går att ställa om så att kameran tar bilderna i FX-läge komplett med (oftast) svarta hörn.
Svar från bassa 2019-11-22 23:27
Tack janne
Nu vet jag. Ska testa den lilla Zoomen. Vi ses säkert på stan.
Ha det bra. Bengt.