Intryck avtryck från gator och torg. Hej alla Nikon Z ägare. Ränder vid tyst fotografering.

Hej!  Jag och Janne Ehrsson  har märkt att vid exempelvis lysrörsbelysning, eller kraftigt neonljus,att kameran har en tendens vid tyst fotografering bilda ränder över bilden. Är det någon som vet om Nikon är på gång att fixa det i någon uppdatering av kamerorna?Eller finns det något knep i inställningarna att fixa det.

Tacksam för svar. Bengt H.

 Här ett bildexempel.

Inlagt 2019-12-20 11:35 | Läst 1820 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det är ett vanligt problem när man fotograferar med elektronisk slutare och inget unikt för Z6/Z7. Hade det gått att fixa med mjukvara så hade en lösning redan funnits.
Svar från bassa 2019-12-20 11:48
Tack Magnus. Då vet jag.. Slutaren är ju ändå rätt tyst så jag ser det inte så allvarligt, men ville ändå veta.
God jul på dig.
Bengt H.
froderberg 2019-12-20 11:54
Ett annat problem med elektronisk slutare är "rolling shutter" som ger distorsion om man rör kameran eller om motivet rör sig. Det beror på långsam utläsning av data från sensorn. Detta är på väg att försvinna och då borde även problem med ränder minska.
Hej! Jag har läst en del och sett en del videor om detta på nätet sedan tidigare, så jag tror mig förstå varför det blir så här, och som Magnus skriver så har jag också förstått att man nog får leva med det.. tills någon kommer på nån lösning.. Tror att du har tittat på mina bilder om detta fenomen, men jag lägger ut länkar till dom även här om det är ok, annars får du plocka bort mitt inlägg här!
Länkar:
https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/372388/3737770.htm
https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/372388/3737771.htm

Jag upptäckte detta första gången när jag hade fotat på Västerlånggatan i Gamla Stan då jag upptäckte hemma att vissa skyltfönster hade horisontella linjer över sig, medans andra skyltfönster inte hade det.. då insåg jag att det här troligen är ett 'Rolling shutter' fenomen..

När man väljer 'tyst slutare' i kameran så fungerar det genom att sensorn i kameran avläses elektroniskt som av en 'ridå' uppifrån och ner (eller nerifrån och upp?) så när övre delen av sensorn läses av så hinner belysningen i skyltfönstret blinka ett antal gånger, innan avläsningen hunnit längst ner på sensorn.. så med viss regelbundenhet så träffar ridån (avläsningen) på skyltfönstret när det är mörkt, och lika regelbundet träffar 'ridån' på sensorn när skyltfönstret är ljust.. Men dessa blinkningar ser man inte med blotta ögat, det går för snabbt! Det här är min egen lilla förklaring på det hela.. det är fritt att rätt mig om det som säkert är fel..
Hälsn!
Svar från bassa 2019-12-20 12:53
Hej janne skönt att få veta att det inte är något drag hos just Nikon.
självklart kollade jag dina exempel och gjorde det nu igen. Varför skulle jag plocka bort ditt inlägg. Alltid intressant både från Magnus och dig. Bra för mig .Nois på tekniska saker.
Men tyckte i tidigare blogg att det var lämpligare att skriva om det i en teknisk blogg, som här ,
För att få det mer synbart. och mer respons.
God Jul på dig.
/ Bengt h.
Du behöver använda en lämplig slutartid för att köra tyst slutare under elektriskt ljus. Jag är pinsamt dålig på el-läran, men som jag förstår det flimrar en glödlampa i 50hz, så en slutartid på 1/50 borde ge en ren exponering. Det är åtminstone min upplevelse när jag fotar inomhus. Jag har fotat några konserter med den tysta slutaren och 1/50 ger bra resultat medan andra slutartider ger olika nivåer av linjer i bilden.

Exempel på två bilder, en 1/50 och en 1/60:
https://www.flickr.com/gp/144964732@N05/Q185u0
Hej,
Intressant problem det här. Jag kör alltid med elektronisk utläsning i min Panasonic GM5. Tystheten är en fördel vid gatufoto för mig.
Problemet med ränder ser jag inte så ofta om ens någon gång. Kan det ha att göra med hur snabb utläsningen är. Ju snabbare, ju tätare mellan linjerna? GM5 kan ju inte va så snabb så det blir brett mellan linjerna, precis som för våra ögon.

Vilka gamla snygga stolar du har. Samma som min gamla farmor hade.
Krokodil och advent ser chysst ut.
Ha det väl
Bob
froderberg 2019-12-20 14:18
En Four Thirds-sensor är bara en fjärdedel så stor som en småbildssensor. Det innebär att sensorn kan göra fler utläsningar per sekund även om själva hastigheten är samma. Så ja, problemet blir mindre med mindre sensorer.
Bob Bovin 2019-12-20 15:13
Hej Magnus,
Va bra. Men min tanke var fel att den långsam. I stället är den snabb nog att hinna med hela på en gång
Undrar hur det blir med de nya Sigma fp kameran. Den verkar spännande då kamerakroppen är ganska liten.
Ha en God Jul och ett Gott Nytt År
Bob och Ninni
MikaelSB 2019-12-20 20:02
Sigma FP är fortfarande småbild, alltså en relativt stor sensor, så den lär inte vara snabb nog för att eliminera problemen kopplade till den elektroniska avläsningen.
Hej Bengt.
Kan du inte stänga av ljudet när du använder mekanisk slutare? Nikon borde ha löst det för länge sedan. Jag kör med mekanisk och elektronisk slutare beroende på förhållanden. För båda kan jag stänga av slutarljudet eller så kan jag välja 3 olika ljudnivåer precis som jag också kan välja 3 olika ljud. Det är så hela vägen till andra sidan och "overkill"..
Det var en rejäl Advent ljusstake.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
froderberg 2019-12-20 14:15
I och med att slutaren är mekanisk så innehåller den rörliga delar som låter. Det går inte att stänga av, bara dämpa genom att konstruera med tystare material.
Erik Madsen 2019-12-20 14:31
OK Magnus. Jeg kan i hvertfald ikke høre noget med min X100F og min hørelse er i top, på trods af min fremskredne alder 😀
ztenlund 2019-12-20 17:24
X100F har bladslutare, dvs en helt annan typ av slutare än en typisk systemkamera.
Erik Madsen 2019-12-20 18:20
OK Martin.
Mvh. Erik.
Fin och klar bild! Jag har inte kört med hel tyst exponering. Men jag har läst i brukanvisning att man kan ställa in "flicker" vilket innebär att man får jämna bilder vid fotografering i idrottshallar där det finns rörbelysning. Om jag har förstått det hela rätt, så har en rörbelysning inget jämnt ljus, vilket vår öga inte uppfattar, men kameran registrerear även de mörkare perioder. Men det är kanske ett annat problem som gäller även kameror med spegel.
Hej! Som ni förstår kan inte jag svara på frågor, eftersom jag inte fattar ett unns! Av det tekniska!
Men jag tar till mig, och läser allt Jag hoppas mer kunniga kommer med synpunkter och fakta.
Bengt h. Men magnus kommentar känns trygg..Kansker är det inte konstigare än så.