Intryck avtryck från gator och torg. Greta har gjort stor nytta.

Hej. Greta har absolut gjort stor nytta när det gäller klimatdebatten.

 Men hur tänker barnen och de unga. Hur allvarligt ser dom på klimatförändringarna?

 Finns det en risk att det blivit en trend, som känns häftigt just nu? Typ Jag vill vara en Greta, Likt jag vill vara blondinbella?

 Kommer "trenden" om du nu är en trend att lägga sig? 

 Jag tycker mig märka att demonstrationerna mer känns som en kul lek,om man jämför med demonstrationerna på 60-70 talen, där föräldrar barn tillsammans mer anföll ansvariga politiker mer agresivt och konkret. Självklart är det bra att de unga reagerar, men vet dom något om hur olika partier, länder, ser på klimatförändringarna, vilka som förnekar och vika partier sammanslutningar, som är fullständigt övertygande om en förändring?  Jag själv är inte insatt, Det krävs tid och mer djupgående kunskap, så jag tillhör dem likt Greta, som förlitar mig på forskarna., och känner stor oro. Men hur oroliga är egentligen barnen som följer Greta?Är det verkligen så att dom mår väldigt dåligt och ständigt oroar sig för klimatet, som man kan läsa i tidingarna? 

 .Ps. Nu är det inte min mening med det här blogginlägget, att det ska diskuteras om vad som är rätt och fel när det gäller klimatet. Jag kan bara konstatera att det känns aningens lite kul och trendigt just NU. Vi får hoppas att jag har fel.

/ Bengt H.

Inlagt 2020-01-21 09:51 | Läst 2613 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Tror nog att barnen vet mer än vi äldre förstår.. Det är ju bara drygt ett år sen Greta drog igång sin strejk, så visst är det lite nytt och spännande för ungdomen med dessa protester! Och beroende på vad som händer rent 'klimatmässigt' framöver, så kommer nog 'strejkandet' fortsätta eller minska! Andra delar i världen är ju drabbade redan nu drabbade av klimatförändringar, medans vi tillhör dom som troligen kommer lindrigt undan, även framöver. Fantastisk bild!
Hälsn!
Härlig bild och den talar väldigt bra om hur unga människor ser och handskas med problem. Ofta kollektivt, ofta synligt och tydligt. Lek och show är tillåtet. Och varför inte? Det är väl just glädjen i livet som är värd att försvara.
Ha det gott!
Hej,
Jag tror att dagens ungdom har bättre tillgång till källorna än vi hade på sextiotalet. De kan läsa informationen från forskarpanelerna lättare och deltaga i debatten.
De inser alvaret och de är de som skall städa upp efter oss, som inte begrep vad brännande av fossil leder till.
Det är inte fel att ta jobbet med entusiasm som de unga gör.
Kul bild utan sentimentalist känsla.
Ha det väl
Bob
Läste just på BBC-News att Kina skall förbjuda sugrör 2022 och plastpåsar i handeln skall bort under 2020, tror jag att det var. Men så länge konsumismen lever kvar som beteende kommer inget påtagligt att hända. Våra ekonomiska system behöver ändras i grunden det tar nog minst en generation innan det når fram.
/MA
MikaelSB 2020-01-21 12:26
Vilket också sätter fingret på mycket av problemet i frågan: symbolkrafset, som sugrör och plast-lull, slår man ned på samtidigt som kolkraften består och växer. Utan omställningar i det stora gör skillnaderna i det lilla för lite.
Hej Tack! För intressanta kommentarer och kul också att ni gillade bilden Att barn och ungdomar har större möjligheter att få information, är ju ingen tvekan om. Som sagt det här inlägget på min blogg, var mer en tanke på hur fort trender växlar. och faller i glömska,
Jag hoppas naturligtvis att oron, och engagemanget fortsätter.
Ha det bra.
/ Bengt H.
Helt underbar bild! Entusiasmen är det i alla fall inget fel på! Sen hur mkt man förstår sambanden vet jag inte. Jag menar, säkert har man klart för sig att fabrikerna måste släppa ut mindre eller ingen rök, bilarna ska vara fossilfria och man ska helst inte flyga. Ändå misstänker jag dom flesta ungdomar fortfarande vill ha moderna kläder, mobiltelefoner, plattor, åka på semester till varma länder då och då och kanske en skidresa ibland om familjen har råd och om dom har bättre lösningar än vi på hur den ekvationen ska lösas vet jag inte. Det slår mig att på den skylt som tydligast kan läsas i bilden står det "Vår framtid ligger i ERA händer", det är alltid lätt att ställa krav på andra.
Själv är jag fortfarande i grund optimistisk. Det pågår större förändringar än dom flesta har klart för sig, inte minst inom energiproduktion där solenergi och vindkraft tar över nyinvesteringarna i en takt som ingen för tio år sen vågat drömma om. Därtill finns det knappt en biltillverkare som inte nu starkt satsar på elbilar, järnvägstrafiken får ökad kapacitet, vi börjar ändra matvanor. Det sker inte i den takt som vore önskvärt, men ändå i en takt som i historiskt perspektiv är väldigt snabb. Och att det liksom skulle vara kört bara för att omställningen inte är tillräckligt snabb, det tror inte jag.
Avslutningsvis igen - en strålande bild!
Svar från bassa 2020-01-21 16:06
Tack Björn.För kommentar, och gillandet av bilden.
/Bengt H.
T.om Jimmie Åkesson erkänner ju sedan förra veckans riksdagsdebatt, att den tämligen eniga klimatforskarkårens slutsatser om klimatförändringarna är obestridliga fakta, och att det är människan som till största delen orsakat förändringarna. Så även alla riksdagspartier är idag tämligen eniga i denna fråga, inte bara forskarkåren. Häftig bild också :-)
Svar från bassa 2020-01-21 18:36
Tack Nils. Vi fåt följa utvecklingen
/Bengt H.