Intryck Avtryck från gator och torg. En förutfattad mening.

Vi hör då och att någon som tagit eller betraktar en bild och har tankar runt bilden, har en förutfattad mening, och kan missbedömma personen. Visst är det så.

 Men samtidigt är det så att en bild tycker jag, från betraktaren, fotografen, att se den och bilda sig en uppfattning om personen är  intressant, hur fel den än är.

Här är ett exempel på en bild jag tog på plattan för några veckor sedan.

 När jag kollade bilden hemma funderade jag runt personen, och kom fram till . Han ser ut som han tycker det är skönt att det inte är packat med folk och demonstrationer och dånande musik. Men det kan naturligtvis vara tvärt om. Han kanske tänkte ,så trist det har blivit med den här pandemin här var det alltid musik demonstrationer, och mycket att titta på när jag tidigare gick här på min promenad.Hur han tänkte vet vi inte. Men nog är väl det kul om betraktaren stannar vid en bild och funderar, och faniserar vem är han, jag tror.osv.. Även om betraktaren har fel. Om fotografen i en rubrik skriver.Jag tog en bild på en man, som såg ut att trivas med att det äntligen var folktomt och tyst på plattan osv Men var det så? Det vet vi inte.,Det var jag som uppfatta mannen så,  och någon annan kan ha en helt annan uppfattning. Det anser jag inte är att döma personen / Bengt H.

  

Inlagt 2021-05-05 11:13 | Läst 537 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Det fina är om betraktaren stannar en stund och reflekterar. Några har nog tid med det. Dina bilder leder ofta till eftertanke. Det är ett fint betyg.
Ha en skön dag
Bob
Svar från bassa 2021-05-05 13:41
Hej Bob. Tack!
/ Bengt H.
Kloka ord omkring en bild som faller mig i smaken och kan rymma en del funderingar. Man kanske överlämnar bilden till betraktaren att avgöra det?
Ha de gott.
Jerry
Svar från bassa 2021-05-05 13:43
Hej Jerry Tack!. Betraktaren får fritt tolka tycker jag. Det behöver inte vara sanningen.
Det samma! ha det fint.
Bengt H.
Gillar det utsnittet med den stora tomma ytan framför mannen med käppen, han liksom kliver rakt ut i det "okända". Ser ändå rätt bestämd och inte alls bekymrad ut. I mina ögon. Fint med färgskylten också i den annars ganska svartvita bilden. Snyggt helt enkelt. Hälsningar/ Björn
Svar från bassa 2021-05-05 16:17
Hej Björn Tack. Håller med dig.. Han gick också med bestämda steg..
Bengt H.
Hej Bengt H.
Jag håller min tolkning för mig själv den här gången :-)
Jag tycker bara om fotografiet som det är.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från bassa 2021-05-05 16:44
Hej Erik. Inte är man tvungen att ha någon tolkning. Att du tycker om bilden, betyder ju ändå att du har stannat vid den. Kul att du gillade den
/ Bengt H.
Hej. Jag tänkte först att är det Ernst Gunther som går igen. Men så tänkte jag att vad det handlar om är vem som har tolkningsföreträdet och det har nog alltid läsaren. Men då gäller det att läsaren läser bilden innan tolkningen. Vad i bilden, förutom bildens huvudsakliga motiv talar för den ena eller andra tolkningen. Eller konnotationen sedd utifrån ett privat kontext om man vill dra till med bildkommunikativt vokabulär. Det finns ju nycklar i resten av bilden om man så säger.
Fin bild som oavsett din tankeväckande text sätter igång bildläsandet.
/. Gunnar S
Svar från bassa 2021-05-06 01:35
Hej. Ha! Jag tänkte också på Ernst Gunther, men tyckte ändå det var kul med andra tankar om bilden.
Bengt H.
Jag känner det som han är helt inne i sig själv. Filosofin är kanske något för honom?
Ha ha
så är det kanske helt fel tänkt och känt.
//Gun-Inger
Svar från bassa 2021-05-06 01:38
Hej Gun-Inger, Gunnar och jag tänkte på Ernst Gunther. Kanske med hjälp av bakgrunden ( Kulturhuset)
Kul med olika funderingar runt ett fotografi.
Bengt H
Intressanta tankar om hur vi kan betrakta en människa på olika sätt. Fördomar och förgivettagande skapar föreställningar om en annan människa. Mannen på bilden kan trots vitnande skägg, käpp och hatt fortfarande minnas konserten med Led Zeppelin i början av 70-talet. Varje människa är en mångfacetterad historia. Av många historier skapas en människa. Som betraktare kan vi ibland ha turen att ana någon av dem.

Hälsningar Jörgen