Gatufoto, med tele

Tjena . Några rader om tele , och gatufoto. Jag , har testat teleobjektiv, men problemet för mig har varit att jag tycker personer omgivning faktiskt  mer lägger märke till mitt plåtande, trots att jag befinner mig längre bort.  Ja, så har jag då gått där med en klassisk 35a och tycker fan! också jag skulle vilja lite närmare.... En sak, som jag har märkt är att det sprider sig en viss oro i mig om jag byter objektiv. Visst en kick kan det vara, men jag missar ofta  det jag ser även om jag tar fler bilder för att jag är nyfiken på resultatet Plötsligt måste jag tänka om, blir vilsen, OSV. Och efter ett tag säljer jag objektiven som skulle sparka loss min låsning, mot  nyskapande. Nu har jag min Nikon D 90 ,och en 35-70 2,8 som är för mig gatufoto, samt en Pentax kx, med 18-55 kitobjektiv som jag tar med mig  om jag så ska gå över gården till tvättstugan. Men annars, och självklart D 90 35-70 2,8 D. Jag är van kan se något som händer, Jag kan snabbt förbereda bländare  utsnitt genom att skjuta zomen någolunda till rätt utsnitt utan att kolla i sökaren. Det känns så skönt när man blir ett med sina prylar. Men visst kan man tänka om.   Jag minns att jag läste om en dansk fotograf som använde ett trehundra mm objektiv som normal. Jag såg hans bilder och de var väldigt intressanta. Så varför  Regler. Det enda jag kan säga är att jag tycker telebilderna blir vid första anblicken lite imponerande , men i längden känns de ganska lika , med det korta skärpedjupet. Slutligen. Jag tänker på en fotograf som  kört fast och ville byta grejor, och hans kompis, som var väldigt bra fotograf avrådde och sa, Snälla Hans, kolla mina bilder jag använder ett objektiv, det kan inte bli bättre!. Nej tyvärr! svarade hans något underlägsna kompis. Så kan det vara vilket är det rätta?.

 Bengt

Inlagt 2011-02-05 01:07 | Läst 4905 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressanta tankar Bengt och jag instämmer i det mesta du skriver.
Svar från bassa 2011-02-05 15:35
Jo jag har en känsla av att vi tänker lite lika
/ Bengt
En av mina favoriter innom gatufoto genren Saul Leiter plåtade ofta både i färg och med tele, alltså tvärt emot mig själv ;)
Jag tycker att han en spännande ingång till gatufoto som skiljer sig ganska mycket från de anonyma ryggtavlorna på övergångsställen som annars är så vanligt :)
http://www.google.se/images?q=saul+leiter&oe=utf-8&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=rrBMTdTLKsSEOoPvmSI&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CDAQsAQwAA&biw=1889&bih=1047

-affe
Svar från bassa 2011-02-05 10:54
Tack Affe för tipset. En mycket intressant fotograf. Ha det bra
/ Bengt
Bra tankar Bengt, har själv inte prövat på gatufotografi känns svårt kanske dax att pröva.

Mvh Thomas
Svar från bassa 2011-02-05 15:37
Självklart ska du pröva, spännade och utvecklande, och motiven finns jämt
/ Bengt
Själv ska jag detta året pröva att endast använda min Nikon D90 med 35mm1,8 i alla mina gatufoto!

Tror lite på det du säger om att i gatufoto vill man känna sin utrustning så pass att den blir en del av den, och detta blir nog lättare om jag bara använder en och samma utrustning och inte bär omkring på en safarirygga med olika grejer!

Att snabbt kunna skjuta av ett skott, fånga en ögonblicksbild, ja då har man inte tid att kolla igenom en massa..


Goda tankar som genast gör mig sugen på att driva omkring på stan ett par timmar!

God Morgon
Niklas
Svar från bassa 2011-02-05 15:34
Kul Niklas , om några ord har inspirerat
/ Bengt
Jag håller med om att telebilder lätt kan bli för enkla och intetsägande, även om det är snygga. Vidvinkel kräver mer av fotografen, det gäller verkligen att kunna komponera.

När jag kör med både vidvinkel och tele på olika hus brukar det blir 90 procent vidvinkel och 10 procent tele. Vissa bilder kräver tele och är tillräckligt starka i innehåll och kompoisition för att funka med tele. Jag gillar att det blir lite variation.
Svar från bassa 2011-02-05 15:41
Jo visst är det så att vissa motiv passar bättre eller kräver med vissa objektiv
men som jag skrev, återvänder jag oftast till det jag är van vid.
/ Bengt
@Alf. Tack för länken. Verkligen en fotograf att kolla in.
Mja alltså en kunskap jag fått de senaste åren är att ALLTID kunna sin utrustning utan o innan. I princip ska man kunna "ladda o skjuta" i mörkret mitt i natten, oavsett vilket objektiv man använder.

Storleken har ingen btydelse. Inte i det här fallet.

För övrigt har jag än sålänge bara EN "idol":
http://www.jamesnachtwey.com/

Den mannen funderar inte på om han ska köra 35, 50 eller 200. Han använder det som situationen kräver.

Tommy
Svar från bassa 2011-02-05 15:57
Ja det är nog sant, man bör behärska samtliga objektiv man använder och det gör jag nog också, men skallen säger likt förbaskat ta det du är van vid .och då gör jag det... Fantastisk fotograf , och tack för länken Tommy, Kul också att få veta genom dig, att han arbetar så brett och ideligen med flera objektiv om så krävs. objektiv. från 35 till 200. Jag visste inte det. Mest såg det väl den här länken ut tyckte jag som han i huvudsak använde normalobjektiv och vidvinkel, när jag kollade bilderna Men eftersom du följt honom och han är din idol, så förstår jag att du vet hur han verkligen arbetar . Man lär sig alltid.
/ Bengt
Bengt,

mja jag kanske var lite otydlig. Jag ju aldrig träffat honom och frågat, men jag har sett hans utställningar och lite filmer på hur han jobbar. För det mesta sitter ett 24-105 objektiv på han Canon. Ibland en webkamera monterad på kameran så att man kan se hur han jobbar.

Min poäng var nog mer att säga att BILDEN är det som är intressant. Inte antal mm. Men det tror jag du greppade ;-)

Trevlig lördagskväll till dig nu Bengt.

Hälsar Tommy
Har ofta gått kring med min stora vita 70-200 med tratt på å gatufotat. No problems. Men man behöver stå på tio meter för att få till bra närbilder. Då blir det fint. Eller så kan få till fina kompositioner med linjer å allt med figurer i ett sammantryckt perspektiv. Nu använder jag mest en normalzoom visserligen. Men förändringen berikar.
Zoom 17-50 som blir 25-75 är ju ett perfekt verktyg för gatufoto.
Långa och tunga objektiv är för ”atleter”.
Göran