Bilder och tankar.Faran med analoga kameror.

Hej det debatteras ju ständigt fördel,nackdel med om analogt eller digitalt. En av nackdelarna och faran som jag ser det och upplever det här på Fs  är.

Att varje gång någon talar varmt för det analoga får vi bloggläsare se exempel på hur resultatet kan bli med en gammal kamera från 50 talen, och något ryskt, eller klassiskt objektiv objektiv OSV Det är i och för sig intressant Inte tu tal om annat. Men faran är att det hela framställs som  ett test innan utrustningen egentligen ska användas. och ofta tycker jag märka att det förblir ett förspel, och att den avgörande fördelen att nå bättre bilder lyser med sin frånvaro, Vi får följa med i bloggen , när någon ex.. cykel har plåtats, ett träd någon gata , och samtidigt berättas det om vilket objektiv, och med stor glädje att  dessa kvalitetsgrejer fyrtio år gamla fungerar samtidigt som en ursäkt tycks vara på plats, att detta är inga märkvärdiga bilder, utan ett test.   Nu till faran.När kommer bilderna?, de tycks inte komma, åtminstone inte några analoga bilder som  gör att jag studsar extra.. I stället när det gäller använder förespråkaren ofta digital kamera och tar riktigt bra bilder,varför? Jo man tycker det är lättare med iso fördelarna, men annars...  Vanligt är också att  man  förvånas över ,när provbilderna på sina kompisar och övriga testbilder, blir så pass bra. Även om man erkänner att  inte resultatet är hundra, så berömmer man sina rariteter,och tar ännu mer testbilder för att visa på dess suveränitet, men det tycks stanna vid tester.

Visst finns det undan tag, Affe Johansson, blogg och några fler som visar bilder som han eller de ser som färdiga och inte några prov  innan kamera film ska användas på allvar. Jag tvivlar inte på de fotografiska kunskaperna hos analogförespråkarna, men som sagt risken finns att testerna, och glädjen att behärska de gamla hederliga mätsökarna, och att själv framkalla, och förvånas över resultatet, trycker undan det viktiga nämligen bilden. Den färdiga bilden.

/ Bengt

Inlagt 2013-02-16 17:11 | Läst 2966 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Tänkvärda ord. Samtidigt ser jag också motsatsen. Det vill säga att många som plåtar digitalt har för bråttom och publicerar bilder som nog borde ha fått mogna ett tag, eller inte visas alls. Det blir lite för många bilder som inte håller måttet, helt enkelt.

Men egentligen har det inte med tekniken som sådan att göra. I grunden handlar det om förmågan till viss återhållsamhet hos fotografen.
Svar från bassa 2013-02-16 17:45
Så är det naturligt vis.,eftersom man lockas av enkelheten och därmed massa skit slinker med. Men.samtidigt kan det kanske i bland också kan vara ett försvar, att hålla igen, och därmed inte blotta sig. och vi är olika, som tur är. Det är ju så kul att kasta in bilder.
Och få kommentarer.
/ Bengt
Bengt, tankar att fundera över.
Det ligger väl lite i farans riktning att gamla grejer inbjuder till testbilder. Ändå är det just det bildmässiga som i hög grad kan tillfredsställas med analoga kameror, då dom kräver lite eftertanke för att användas. Bilden gynnas i regel av eftertanke.
Annars blir diskussionen analogt/digitalt gärna lätt befängd. När bilden ligger på bordet är det den som gäller
Svar från bassa 2013-02-16 18:48
Hej Peter du har så rätt. Bilden på bordet.
/Bengt
Bra bilder handlar om att se, resten är akademiskt som Erwitt sa. Vad man använder för prylar är ganska ointressant för det mesta tycker jag. Man kör med det som man trivs med helt enkelt.
Svar från bassa 2013-02-16 19:00
Jag vet att du tänker så Affe. Men kanske du förstår en smula vad jag menar. Jag tror att du är den ende, som har sagt i din blogg, Att jag använder leica m, beror INTE på att jag tycker det är bättre, jag bara trivs med det, och du levererar fantastiska bilder. Men tyvärr, blir ofta andra analoga kommentarer liksom i förbifarten typ. Fina bilder med ditt gamla objektiv från 1930.är det svårt att få tag i?.
/ Bengt
alf109 2013-02-16 19:04
Jo, vi har samma åsikt när det gäller detta.
Håller med dig, men det är inte bara ett fenomen som gäller analoga kameror. Tycker nog att det är ännu mer utbrett bland de som fotar digitalt. Man skaffar en ny kamera kanske en gång om året och skriver om hur bra den verkar vara (betydligt bättre och snabbare, högre upplösning osv jämfört med den förra modellen), och så får man aldrig se några bilder (förutom testbilderna). Kanske för att det är så lång inlärningssträcka på de nya digitalkamerorna, att när man väl lärt sig hur de fungerar, så har det kommit ut en ny, bättre modell? ;)
Svar från bassa 2013-02-16 20:16
Du har så rätt Johan. Det finns nördar i båda lägren.
/ Bengt
Jag vet ju inte om mina bilder får dig att studsa, men jag fotar i alla analogt på allvar.
Svar från bassa 2013-02-16 23:03
Alla drar sitt strå till stacken.
/ Bengt
Jag har noterat samma sak, Bengt. En relaterad notis är att jag tidigt lärde mig att inte fråga i FS forum efter hur bra en viss kamera eller ett objektiv var. Det visade sig nämligen att majoriteten av de personer som med emfas förklarar hur magisk en viss glugg är inte har en enda bild tagen med detta publicerad.

Tusen ord i stället för en bild är tyvärr normaliteten. Och samtidigt: vem bryr sig om utrustning eller metod när man ser en fanastiskt bild?

//Jimmy
Svar från bassa 2013-02-17 00:31
Hej Jimmy.Jag tror att vi har uppmärksammat samma sak. Vi får höra hur fantastiskt överlägset det tidigare klassiska var.Så väl kameror och gluggar Soppa själv.OSV. Men som jag skrev tidigare.Var är bilderna?.Visa på den fantastiska fördelen, skillnaden. Varför får vi ständigt se lite i förbifarten ursäktande halvdana bilder på kollegor och kompisar, samtidigt som vi får lära oss hur vi skulle kunna åstadkomma storverk, som de stora gjorde förr om vi tänker analogt. Tänk om någon analog fantast i dag stod upp, skrev och visade. Titta här! så här ska det se ut!!!. Men icke, man hänvisar hellre, till de tidigare mästarna genom namedropping som vore de i samma båt,. Ännu en gång, var är bilderna.!.!?
/ Bengt