Bilder och Tankar. Kompisarna Rune och Stig

Det här är Kompisarna Rune och Stig. Rune är ifrån Kalix, men har bott i Stockholm många år.För fyra år sedan träffade han Stig, som var krasslig och opererat höften, och bestämde sig för att ta hand om honom och dom har blivit bästa vänner.. Rune berättade att han inte kunde se gamla människor sitta isolerade på servicehus, och nu slipper Stig sitta där eftersom Rune tar hand om honom dagligen. Stig är en väldigt musikalisk man som spelar dragspel sjunger och skriver egna låtar. Rune berättade för mig att Stig hade en fin sångröst, men var nu också opererad i halsen, och rösten hade försvagats. Men han sjöng ändå för mig, och riktigt bra  även om rösten var tunn kunde jag höra hur musikalisk han var. Han föddes i Järvsö, och när jag berättade att jag var musiker och jobbat med LillBabs, berättade Rune, att LillBabs mamma hade skött om Stig när han var liten, (världen är liten).Rune är en fantastisk man. Han berättade om människorna runt Kalix, som var tvungna att flytta efter det post vårdcentraler och allmän service, mer och mer försvann. Han berättade också att gemenskapen med olåst dörr en kopp kaffe, och lite snack var helt naturligt och livsviktigt i byarna. När många tvingades flytta till hyreshus och lägenhet i tätorten isolerade med låsta dörrar utan gemenskap  blev de deprimerade och dog av tristess.  Rune hade också erbjudit sig att ta ut gamla i friska luften från något servicehem, men blivit bemött med att han skulle avlägsna sig, Då hade han sagt, det kan jag göra, men då ska jag också berätta hur ni drogar ner folk, så de sitter apatiskt och stirrar rakt fram. Efter det att jag berättat att jag är musiker, och gatufotograf,berättade Rune att både han och Stig var fruktansvärt trötta på folk med sina kameror och mobilkameror som ständigt skulle ta bilder på dem.Han tyckte synd om oss fotografer med gott syfte ,som fick lida av dessa okänsliga personer, det var grönt för mig att ta en bild. Men det hade jag redan gjort medan han pysslade med Stig och gav honom mackan. Jag visste att om jag skulle ta en arrangerad bild skulle den inte bli bra. Så vi bestämde oss för att kanske en mer uppställd bild nästa gång. Jag gav dem också lite pengar, som uppskattades.   Bengt

Inlagt 2013-07-01 11:09 | Läst 3148 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Tur att det finns såna som Rune även om servicepersonalen på vårdhemmen inte begriper det fina med honom!
Hoppas du ändå får en fin arrangerad bild på dem så småningom!
Svar från bassa 2013-07-01 16:36
Hej Anne-sofi. Som du nämner, Tur att de finns.. När det gäller bilden, får det räcka med den här. Berättelsen var det primära här.
Ha det bra Bengt.
Fin berättelse Bengt om kompisarna Stig och Rune, det är sådant här som får mig att fortfarande tro på medkänslighet i detta land.
Ha en fin dag//Rolf
Svar från bassa 2013-07-01 16:39
Tack Rolf. Jo det finns kämpar.
/ Bengt.
En fin berättelse, lustigt att du skriver om dem just idag. Jag passerade vad jag förstår efter din text Rune i går vid Norr Mälarstrand. Han stod och matade fåglarna och jag tänkte just detta att det är vanligt att de som har minst är de som bryr sig mest. La upp en bild här bara för att du skulle få se, en bild bakifrån i steget, tar bort den när du kollat. :)
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/348897/2954965.htm
-affe
Svar från bassa 2013-07-01 16:46
Hej Affe .Jo visst är det Rune. Så kan det vara vi stöter på samma personer på våra promenader. Jag tycker din bild kan vara kvar den lyfter min berättelse ytterligare och visar på hur , som du säger några värnar om andra trots att de har det ekonomiskt svårt.
Ha det bra Affe.
Fin historia som du berättar väl med både text och bild.
Har man haft anhöriga på äldreboende så vet man hur det kan var för de som bor där.
Det kan vara ren eländigt på en del hem.
Göran
Svar från bassa 2013-07-01 19:22
Hej Göran jo det är tyvärr så,det måste ju sparas,så pengarna räcker till jobbskatteavdrag.
/ Bengt
En fin berättelse Bengt.
Skönt att se att det finns medmännlskor som Rune.
/Krister
Svar från bassa 2013-07-02 07:16
Hej Krister Ja det är glädjande , att dom fortfarande finns.
/ Bengt