Bilder och tankar. Visst är jag trött på tiggare men...

I dag när jag tog min vanliga promenad . Såg jag att det inte enbart var Sl vakter som sparkar på gamla kvinnor och deras tillhörigheter.

Den här äldre kvinnan fick stryk på grund av fördelning av pengar och revir, enligt några vakter som jag frågade.

 Jag kom att tänka på ett naturprogram jag såg som handlade om lejon. Där honorna jagade och så småningom fällde något byte för att flocken skulle överleva, men där hanen närmade sig och sedan tog för sig medan honorna fick gå undan och vänta, eller helt bli utan. Minsta antydan till att ta någon bit straffades direkt. Blicken och  kvinnornas ängslan här , är praktiskt taget identisk med lejoninnernas. Är faran över? !!!

När jag sen gick vidare såg jag, som nu mera är en vanlig syn, benen skorna darrningarna, och ett par snyggare skor längre bort, som spänstgt kilar förbi.

Nog måste det ändå vara så att det är ett förtryckt fattigt folk som behöver stöd på ett annat sätt en att stödja sig på sina kryckor.  Detta ser vi dagligen! ett par veckor före julafton!

Avslutningsvis stötte jag på några andra tiggare. Men de kallas inte tiggare, dom samlar ihop pengar till en resa, eller till sig själva Då är man inte tiggare. Man tigger inte om man samlar till en trevlig resa från sitt hemland. Tiggare är man om man är tvungen att resa i från sitt  hemland. PS Det var ofta dom välsjungande ungdomarna fick tömma sin bricka så att inte sedlarna blåste bort. Mynten däremot låg kvar i pappmuggarna hos de fattiga resenärerna.

 Märkligt ,vad vi vänjer oss. Man skulle vilja skruva tillbaka tiden trettio år och höra reaktionerna om vi såg detta på våra gator. / Bengt

 

Inlagt 2013-12-13 18:06 | Läst 8957 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det var ett mycket intressant inlägg eftersom de på sista bilden är lika mycket tiggare som de på de tidigare bilderna. Same same, fast några är från Sverige och de andra kanske från Rumänien?

För övrigt är jag väldigt trött på bilder av tiggare, men i det här skrivna sammanhanget är det ok som diskussionsämne. Som enskilda gatufotobilder är det däremot oerhört tröttsamt och enbart effektsökeri.

Ha en fin helg Bengt!

mvh Tommy
Jon Anders Klockar 2013-12-13 19:50
Varför är en enskild gatufotobild av tiggare effektsökeri? Är i så fall en bild av en finansman också effektsökeri?
Hej Tommy Det är ju faktiskt så. Skillnaden är väl att de välsjungande ungdomarna låter lite bättre med sina luciasånger arrangerade av adolf Fredrik musikklassers Jan Åke Hillerrud för femtio år sedan.
/ Bengt
Mycket bra och tänkvärd blogg!
Hälsningar
Jon Anders
Bra bilder och viktig text, vi står inför gigantiska problem i hela Europa, tyvärr tror jag detta bara är början. LO
Hej Bengt

Tycker att det här är ett viktigt och betydelsefullt iakttagande.
I det ena fallet handlar det om insamling för att möjliggöra en berikande upplevelse, i det andra ett rent tiggeri för enkel överlevnad.

Vi har varit bortskämda under några decennier med att offentligt ’tiggeri’ har varit just insamling av människor som redan har de mest basala behoven tillfredställda.

Att vi idag utsätts för ett tiggeri som baseras på ren överlevnad är dessvärre ett symptom på att vår tid har misslyckats med att upprätthålla en social trygghet för alla. Och, det här är inte helt enkelt att hantera för oss, som varit vana vid att ’samhället’ alltid har det slutliga ansvaret.

Börjar så sakta ompröva min inställning till att återge dessa gatans ’olycksbarn’ i publicerad bild. Att det dessutom sprids rykten om ’yrkesmässigt’ tiggeri gör inte saken lättare att hantera.

Ser gärna fler exempel och fler inlägg.

/ roger
Svar från bassa 2013-12-14 00:20
Tack Roger Tommy Jon, Lars Olof för i mitt tycke, kloka kommentarer.
/ Känner nog ändå lite som Lars Olof att det kokar lite oroväckande måste jag säga.
/ Bengt.
Tycker inte man kan jämföra gatumusikanter med tiggare. Gatumusikanter utför en trevlig tjänst. De sprider glädje i gatulivet. Med tiggare är det tvärtom. Jag brukar uppskatta de serbiska blåsorkestrar som man ibland ser på stan. Otroligt proffsiga, och något som taget ur en Kusturica-film. Vi tycker synd om tiggare, men jag tror inte att tiggarna själva ser sig på det viset. För dem är tiggeri ett yrke.
Svar från bassa 2013-12-14 10:57
Jag tar mig friheten att kopiera dina två sista rader men byter ut tiggare mot prostituerade..

Vi tycker synd om prostituerade, Men jag tror inte att de prostituerade själva ser sig på det viset. För dem är fnaskandet ett yrke.

Så blev din text nu. Jag antar att du har fått inspiration från det klassiska uttalandet.
/ Bengt
Iwa 2013-12-14 11:23
Helt fel liknelse. De som tigger är romer. För dem är tiggeri ett yrke. Varför tror du att romer tycker synd om sig själva? I Sverige har vi den självcentrerade inställningen att det är synd om alla andra människor. Utanför Sverige råder det bara elände. Min erfarenhet av att ha åkt runt i världen är att det är inte så synd om andra människor som vi tror.
Hej Bengt - Jag kommer inte att förlänga diskussionen vidare men ämnet har diskuterats tidigare och kommer förmodligen igen och igen. Och det är klart, så länge levnadsstandard är så olika i EU.
Jag reagerar på grund av bild 2 och dina kommentarer (jag är  funktionshindrade och använder två kryckor.) Det var också därför jag reagerade tidigare - se upp för eventuella fusk.

Mina kommentarer från tidigare:

Även tiggeri är förbjudet i Danmark, har vi också problem med östeuropeiska tiggare. En av våra tidningar har nyligen följt en familj med 2 nyare bilar med bagage boxar på taket och rullstol och mer. Då de byter kläder och rekvisita i en sidogata och drar till Srøget i Köpenhamn där de spelar inaktiverad. De riskerar böter och avvisning. Det måste finnas fler böter och utvisningar i syfte att de kan få upp till 7 dagar i fängelse.
Tiggeri är tydligen också tillåtet i Norge!
m.v.h. Erik / DK

Det är mer form och fusk som stör mig. Det är inte okej att "spela" lamm och handikappade.
Den familj vi fik presenterat i den danska tidningen ser inte särskilt fattiga ut med 2 nästan nya kombibilar. Och de kläder de hade på innan de klädde om i sidogatan. Jag vet att det finns stora skillnader i levnadsstandard i de nya EU-länderna i en jämförelse med våra, men det måste klares på andra sätt.
m.v.h. Erik / DK

Hilsen fra Erik
Svar från bassa 2013-12-14 13:59
Nej fusk är inte bra. Vi har en högt aktad person (Prins) i Sverige som också avslöjades av någon tidning och ansågs sig ha fuskat, när det gäller design. Men kan man verkligen lita på tidningarna? Det kan ju var halvsanningar eller? I och med detta tänker jag som du .Det får räcka med dom orden i den här debatten. Ha det bra
/ Bengt