Intryck avtryck från gator och torg. Den eviga frågan vad är gatufoto.

 Nästan dagligen här på fotosidan diskuteras: Vad är gatufoto? En sak som förvånar mig är att reglerna många gånger känns väldigt strikta, som vore de efter bilskolans teoribok. När en bild ifrågasätts påvisar kommentatorn att detta är inte gatufoto enligt  böckerna inom ämnet. Då frågar jag mig, blir vi bättre gatufotografer om vi läser hyllmeter med fotoböcker? Ja, det kan mycket väl vara så för en del. Men också förödande för andra, som genom böckerna står fullständigt still och trampar vatten, ber om ursäkt att deras bilder egentligen inte håller. I sanningens namn har de många gånger rätt.

  Ju mer de plöjer igenom sina böcker och tar intryck av sina mentorer, desto mer blir skrivandet det primära och bilden faller bort. Kanske man helt enkelt inte vågar visa upp någon bild, och i stället höjer sig genom sitt kunnande hämtat hos böcker och mentorer.

 Jag vill dra en parallell inom jazzmusiken. När jag var ung och började spela jazzmusik 1957 förkastades det nya flera år framåt. Charlie Parker ansågs enbart spela skalor upp och ned. Melodin, den klassiska uppbyggnaden och kompositionen saknades. Louis Armstrong var guden, och med all rätt!!! Men att enbart hänvisa till honom och det tidigare var naturligtvis lika dumt som att ständigt hänvisa till de tidigare mästarna inom gatufoto och att påvisa vad gatufoto är genom böcker och nutida länkar.

Ps. Många av de musiker som hade åsikter om hur jazz skulle spelas enligt reglerna och vad som var riktig jazz blev aldrig några jazzmusiker, dom blev kritiker Några av dem riktigt  bra på det området.

 Bengt

 Det var allt för idag.

   / Bengt

Inlagt 2016-06-19 12:07 | Läst 2453 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Visst, den här ständiga diskussionen dödar intresset för genren. Gatufotogruppen är sönderpratad sedan länge och är helt ointressant. Man kan inte genom ständiga diskussioner lära sig ta bättre bilder. Det kan endast det dagliga slitet på gator och torg göra. Gatufotografi är svårt och det krävs intensivt arbete på fältet för att bli bra.
BEN123 2016-06-19 15:23
Jag håller helt med dig om att det är ett hårt slit att vara en gatufotograf. Jag fotar landskap, fåglar, fjärilar, insekter, ödehus, citybilder, ja nästan allt, men inget av det jag räknat upp känns som de är ett slit att fotografera. Jag njuter i fulla drag att vara ute i naturen, men när det kommer till gatufotografi, man ser folk över allt, man tittar till höger, man tittar till vänster, man går gata upp och gata ner, förflyttar sig från plats till plats, ställer sig och bevakar i ett hörn, måste vara uppmärksam hela tiden. Men så ser man något intressant som faller inom gatufotografi och dagen blir räddad.
Ja det pratas väldigt mycket i Gatufotogruppen, vad som är bra gatufoto och vad som internationellt gångbart. Vissa vill tala om vilka ikonfotografer de ser upp til och böcker de har i sin bokhyllal. Det enda som gör en till en bra fotograf är att man själv är aktiv..
Jag håller med delar av det du skriver. En de hävdar att gatufoto ska vara svartvitt eftersom HCB fotograferade i svartvitt. Men tittar man på de främsta gatufotograferna idag så fotograferar de flesta i färg. Att vara mot utvecklingen är nog inte så fruktsamt i längden.

Både inom gatu- och naturfotograferingen diskuteras definitioner. Jag tycker att det kan leda i både negativ och positiv riktning. Antingen blir man låst av tankar om var gränserna går. Eller så blir man mer medveten om vad man gör och ser klarare på sina egna bilder.

Tyvärr hävdar en del regler som det inte finns allmänt stöd för. De hänvisar till en enskild vilsen blogg som bevis. Jag tror att det har med en önskan om tydliga gränser att göra. Men man får nog finna sig i att kärnan är tydlig och att gränserna är luddiga.
Jaha, då var diskussionen uppe igen? Som om en viss genre var en diva man ska serva.
Den diskussionen är för mig totalt ointressant, en del fotografer borde bli författare. Hälsn, LO
Hej,
Livet är för kort. Jag plåtar det som är kul för mig. Vanligen är jag allätare vad gäller foto. Det betyder inte att jag gillar allr jag ser.
Några fotografer är geniala. Några lyckas då och då.
Jag tycker mycket om gammal tradjazz, men tycker också om modern jazz av alla åldrar.
Tänk om fler kunde njuta av vad livet ger.
Ha det bra
Bob
Tack för intressanta kommentarer. Mot nya bilder, kreativitet, Svartvitt, färg, sneda bilder raka bilder, beskurna bilder, bilder direkt i från kameran, berättande bilder, fina kompositioner. Men framförallt det viktigaste! Bilder!!! I stället för detta eviga analyserande i text, där skrivaren vill påskina att hen är på samma nivå och någon form av mellanhand och språkrör för de stora fotograferna.
Inom jazzmusiken kallar vi dem Namedroppers. Skillnaden är väl den, att inom improvisation och jazzmusik avslöjas dem efter åtta takter,
Ha det fint.
/ Bengt
Det sägs att när en person gärna skulle vara musiker eller konstnär men inte har tillräcklig talang för att bli bra, då återstår det att bli kritiker. Det mesta jag läst i dagstidningarnas kritikerspalter tycker jag har varit värdelös smörja.
Svar från bassa 2016-06-20 02:07
Hej Ernst .Så kan det nog vara i vissa fall.
Bengt
Det går inte att sätta regler för vad som är gatufoto, åtminstone inte för vad som är bra gatufoto! Men, vi ska inte rädas diskussionen om hur bilderna upplevs. Det är inte farligt att tycka olika! Att vara aktiv på gator och torg är en av de viktigaste ingridienserna för att bli en bra gatufotograf, men andra värdefulla egenskaper är att vara ödmjuk och självkritisk. Ett av de bästa sätten att inspireras är enligt min mening att konsumera bra gatufoto, bara det inte sker på bekostnad av nytänkande och genreutveckling. Den mest löjeväckande varelsen jag kan tänka mig är en gatufotograf som blir kränkt av att någon har mage att kritisera dess bilder. Kommentarsfälten finns här för en anledning. Stryp inte bilddiskussionen genom att förlöjliga den som vill ta det på allvar.
Mvh
Göran
Svar från bassa 2016-06-21 08:19
Bra skrivet Göran.. Särskilt fastnar jag för det du skriver Att vara aktiv på gator och torg är en av det viktigaste ingredienserna för att bli en bra gatufotograf, Det är väl det absolut viktigaste, Simbassängen var viktig för Ulrika Knape, och som du skriver ödmjukhet och självkritik är just det jag saknar i kommentarerna . Ofta är det inte frågor typ vad tror du om att i stället. Jag upplever bilden aningens ljus ,för mycket phohotoshoppad tror du...? För mig känns färgen...?OSv.: Som nu är upplever jag kritiken mer som påstående om vad som är rätt eller fel bra eller hyggligt eller närmast värdelöst. Bra att du tar upp det här med ödmjukhet och vara självkritisk. En annan viktig del är också att det borde laddas upp lite mer genomtänkta bilder i från de pålästa kritikerna som andra kan ta del av. Det är lite tunnsort med det ibland, tycker jag. Det var det jag menade med att det kan var hämmande i vissa fall att plöja fotoböcker, där allt ser så lätt ut.

Alla har naturligtvis rätt att kritisera , och det för kunnandet i vissa fall framåt men som sagt självkritik som du skriver är inte dumt ibland.
Fotbolls fansen upplever nog också ibland att de är på samma nivå som Lagerbäck eller Mourinho. och vet hur det ska gå till, men att utföra det själv, ja? det är något annat.
Ha det bra Göran' Ser fram emot dina bilder.

/ Bengt