Intryck Avtryck från gator och torg.Konst foto, måleri?

 Hej! Jag tog i går de här två bilderna, där en utställning, butik på Götgatan, försökte sig på att sälja fotokonst.

 Men mina bilder talar. Jag tog två bilder. En på kvinnan som gick förbi, en bild på mannen som sneglade mot  avskedsskylten.

Kommer fotokonsten någonsin nå statusen en bra målning? Jag tror inte det. Anledningen till att jag inte tror det, är att vi avbildar något, med kameans hjälp.

Många gånger på någon sekund, några minuter eller i vissa fall betydligt längre, medan en bra genomtänkt, genomarbetat målning, som tilltalar ses betydligt intressantare, och kan inte ges ut i ett hundra numrerade kopior???  Hur skulle det vara om vi ansåg oss klara med en bild, signerade bilden, och inga som helst kopior fanns???

Kanske något att tänka på? ps  Det jag skriver nu handlar inte om mig. Eftersom jag inte på något sätt är en utpräglad gatufotograf eller konstfotograf.  Bengt H.

 Ha en fin helg.

 

 

Inlagt 2021-02-27 02:16 | Läst 389 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Jag håller med dig. Men det hindrar inte att det finns flera konstformer i en värld med bilder. Det finns ju dock några få konstnärer bland fotograferna. Några till och med värderas högt auktionsmarknaden. Trots att bilden inte är unik i ett exemplar. Men det är ju inte heller så med flera andra konstformer. Picasso gjorde ju grafik i upplagor.
Sedan håller jag inte med dig i näst sista meningen. Min egen personliga åsikt är att du är en av våra mest sevärda gatufotografer. Åtminstone den fotograf jag uppskattar mest nu.
En konstprofessorn sa en gång på frågan om vad konst är
—Konst är det som går att sälja för pengar.
Jag tycker inte om det svaret. Konst i bildformat är det som väcker tankar hos betraktaren.

Sköt om er
Bob
Svar från bassa 2021-02-27 10:39
Hej Bob Du har rätt..Jag lekte med tanken en målning av en mästare ett fotografi av en mästare.
Sen Bob. Riktigt roligt att du gillar mina bilder.
/ Bengt H.
Ett bra fotografi är lika mycket konst som en bra målning. Ett dåligt fotografi är lika lite konst som en dålig målning. Ser ingen skillnad i detta? Att de som målar kallar sig konstnärer gör dom inte till det automatiskt. De flesta som målar är väl snarare illustratörer? Precis som de flesta som fotograferar också är illustratörer. När något målat eller fotograferat blir konst, avgörs inte av verktygen man använder. Det har med helt andra saker att göra.
Svar från bassa 2021-02-27 10:43
Hej Nils jag håller med dig. Vad jag menar är skillnaden i status. En målning av en mästare ett fotografi av en mästare.
/ Bengt H
Nils Bergqvist 2021-02-27 11:37
Den ekonomiska statusen är nog ganska hög ändå på fotokonsten, högre än någonsin. Alltså det som verkligen är fotokonst. Men marknaden är ganska okunnig vad gäller fotografi och ofta säljs halvtaskigt utförda printar på dåligt mindre hållbart material för alldeles för höga summor. Okunnigheten om vad som är fotokonst, är också påtaglig. Bilder som simuleras fram med datorer, datormontage, diverse operationer där fototeknik inte är inblandat mm, saluförs som fotografi, när det i själva verket är blandtekniker eller någon helt annan typ av konst. De verkligt stora fotokonstnärerna är de som inte behöver mixtra till det med varken det ena eller det andra, utan kan skapa intressanta och bra bilder med rak straight photography. Och den ekonomiska statusen har heller inte alltid med bildens status som konst att göra. Inte så sällan sälja fotografi eller annat för ganska höga summor, utan att för den skull vara konst utan mera det jag brukar kalla ”bedårande illustration”.
Svar från bassa 2021-02-27 11:42
Så sant som det är sagt..
/ Bengt H.
All bildkonst säljer inte, antingen det är foto eller annat. Riktigt bra fotokonst säljer mer än någonsin. Men den bra fotokonsten är nog en mycket liten andel av de miljontals fotografier som görs varje år.
Svar från bassa 2021-02-27 11:25
Hej Terje. Visst är det så. Men jag talar inte om oss på fotosidan..Det är svårt även för en känd mästerlig fotograf att på en aktion få exempelvis tio, tjugo milioner för ett fotografi.
/ Bengt H..
Disfarmer brydde sig ingen om när han fotograferade mindre bemedlade, svarta som vita - hans plåtar hittades av en tillfällighet av en som förstod - nu kostar bilderna en mindre förmögenhet och dom numrerade kopiorna ses kanske som konst-objekt
han publicerades i rätt tid och hade kvalitet

jag tror, som du, att fotografiet aldrig kommer att nå statusen som en bra målning
men
vissa fotografer har genom tiden en kvalitets, kändisnivå som, på auktioner springer iväg i pris och på det sättet får ses som ett konst-objekt i sig

konst-foto är en sak
men foto-konst är kopior att sätta upp i ram på vägen - billigt och du kan välja det som passar dig
och
jag tror du har helt rätt i att det är för att bilden-objektet görs med kameran och inte med handen

/inger
Svar från bassa 2021-02-27 17:10
Hej Inger. Kanske är det så. Eller att en äkta målning på väggen är av någon höjdare. Typ Det är EN olja av..
Eller. Det är ETT fotografi taget av....??? Har det samma tyngd?
/ Bengt H
morgondotter 2021-02-28 12:26
samma tyngd har ett numrerat, begränsad upplaga, foto av tex Mapplethorpe, Goodman, Bresson, Manray mfl - det räknas nog som ett konstverk

det mesta borde finnas på muse'er för allmänheten att se, min åsikt

men som nutida fotograf finns det säkert en genre som gör det till konst-foto-verk
numrerat, upplaga som grafik eller andra tryck

en svår fråga du ställt - mem vanlig hand-skapad konst är konst-verk, bara en ....eler ...
/inger
Hej
Intressant frågeställning. Ser man på det med konsthistoriska glasögon hr stafflimåleriet alltid stått högt i kurs, möjligen omsprunget av skupturkonsten. Men även stafflimåleriet hade sina olika värderingsnivåer, Historiemåleri, motiv ur den antika mytologin högst och stilleben lägst. Och all reproducerbar konst i lägre skikt. Och fotots främsta egenskap är ju att det går att mångfadiga. Men om konsthistoriska synvinklar har så mycket med dagens konstmarknad kan man låta vara osagt.
Men intresset för foto oavsett om den är konstbild eller berömda dokumentärfoton har definitivt ökat, och då är det viktigt att som Nils Bergqvist skriver att printar eer kopior håller hög teknisk kvalitet.
Ytterst är det väl ändå så att en bilds innehållsliga kvalitet ligger utanför marknadens förmåga att avgöra.
Ha det gott
Gunnar S