Intryck Avtryck från gator och torg. Vem bor här?´

För någon vecka sedan såg jag programet Vem bor här? Ett kul program när vi fick hänga med och kolla inredningar och gissa, vem bor här?

 Men så kom tanken .De hemlösa.

 Den här bilden är tagen på den äldre mannen utanför NK på Hamngatan.

 Skulle  man få frågan Vem bor Här?Svaret skulle bli enkelt. / Bengt H.

Inlagt 2021-05-08 01:25 | Läst 338 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Min sambo hade lite svårt att förstå hur illa det är i tex Stockholm just med hemlösa äldre människor då vi bor i en mindre ort . Men hon förstod hur illa det är efter att vi va upp till min gamla hemstad Stockholm i höstas då vi såg bla mannen utanför NK även en som sov utanför ett väl upplyst kontor vederbörande låg på några kartonger i en sovsäck och rullatorn stod brevid med en säck brevid 😢😢 man kände sig vemodig å kall i kroppen sa min sambo som jobbar inom äldrevården . Man har väldigt svårt att förstå hur ansvariga politiker bara kan blunda och skyffla denna grupp under mattan och låtsas att dom inte finns . Men det som kändes mest var hur välbärgade människor som gick förbi och verkade inte se dessa människor ungefär som att man hade två papprör framför ögonen
Svar från bassa 2021-05-08 12:15
Hej Alf. tack för kommentaren.Vi får hoppas att någon politiker ser bilden. Kanske blir blir det mer påtagligt på bild. Folk som går förbi ser det inte,Dom har blivit vana.
/ Bengt H
morgondotter 2021-05-08 21:24
tänkvärd kommentar du skriver
bra
/inger
Stark bild, hemlöshet är en skam för samhället, vi bör skämmas, och nu diskuteras på allvar införande av marknadshyror, skamlöst är bara förnamnet, inte mycket kvar av den gamla folkhemstanken, tyvärr. Bra bild som sagt. Hälsn, LO
Svar från bassa 2021-05-09 01:47
Hej LO hur man tror att marknadshyror ska vara till hjälp förstår inte jag. Det kommer att bli värre.
Tyvärr är det oroväckande många unga nu som fastat hos kronofogden åker dom ut från sina bostadsrätter (bankerna vill ha sina utlånade pengar). blir det inte lätt att komma tillbaks till det normala.
Ett förstahandskontrakt till en hyresrätt är betydligt svårare än man tror att få.
Det krävs fast jobb alltså inte timanställda,.Ungdomar som pluggar i Stockholm hänvisas till något rum att hyra
inte sällan för åtta nio tusen i månaden
/ Bengt H..

.
Stark bild som berör omedelbart och som får mig att fundera. Varför finns alla (möjligen nästan alla) bostadslösa i dom största städerna? Där jag är mest, Finspång, Söderbärke, Ludvika är jag ganska säker på att inga permanent bostadslösa finns. Också nyanlända utan egen försörjning får bostäder och försörjning till mat och annat. Ute i landet finns det gott om tomma lägenheter och hus, det kan inte vara brist på ytor. Och socialvårdens skyddsnät ger ju bidrag som räcker för att klara bostad och mat för nästan alla, varför inte dom som är bostadslösa? Precis som Alf Ryhns sambo har jag svårt att förstå hur illa det är i Stockholm och varför. Pengar? Ja, såklart på något sätt. Men staten har bara det senaste året gjort satsningar på flera hundra miljarder i flera omgångar för att stödja bla industri, småföretag, artister och kulturarbetare, skulle det inte finnas pengar för att betala boende för den begränsade (storleksordning 20 000) gruppen bostadslösa? Om pengar är svaret tycker jag det är helt ok att höja skatten. Men är det pengarna som är problemet? Jag vet inte. Men nog vet politikerna problemet, fast jag inte tror de vet lösningarna. Jag har googlat, i Norden är Sverige sämst i klassen. Bäst verkar Norge och Finland vara.
Svar från bassa 2021-05-09 01:55
Hej. Att överhuvudtaget få en hyresrätt i Stockholm, är väldigt svårt.
I en storstad går kanske livet för en del snett skillsmässor skulder , osv
Har då dom som drabbats och blivit utan bostad är det som sagt väldigt svårt. Fast jobb krävs Kredit prövning tas och ofta borgernärer. Värdarna är väldigt hårda och bestämda.Vem går i borgen?++. Se också svaret som jag skrev till LO.