Lite smutt

Konsten att bli tillfreds med det man har

EVF - lättare sagt än gjort


Fuji 23/1.4 @ f/8

Ytterliggare en helg tillsammans med med min X-T1. Var ute fyra timmar igår och 2 timmar idag (plus 2,5 timmar korvgrillning). Fujin är väldigt trevlig att använda. Den är lätt, inte för lätt och känns gedigen. Men... det här med EVF/LCD. Sällan har jag tagit så många bilder och kommit hem med så mycket skit. I sökaren ser det bra ut - man luras av genom att titta på en bild av en bild. Hur många har tänkt att tumnageln ser riktigt bra ut, men när väl har dragit upp den i fullskärm falerar den totalt? Alla skulle jag tro. Exakt samma problematik här. Jag ser inte motivet utan jag tittar på tumnageln - allt ser helt fantastiskt ut. En vanesak hoppas jag.


Fuji 23/1.4 @ f/1.4

Fujin var även med vid korvgrillning. Vi var ute mellan 11-13. Hårt ljus med andra ord. Såg inte ett jota i sökaren. Drog ned skuggor och högdagrar så mycket som det gick vilket gjorde det lättare. Förbannade Fujin mer än en gång. Men men, jag ska härda ut och försöka bli kompis med den. Det är väldigt svårt att inte gilla dess yttre och dess bildkvalité. Men EVF... det vette faen om det är framtiden.

Postat 2015-02-22 20:53 | Läst 1818 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ännu en tur in i det spegellösa landet


Fuji 23/1.4 @ f/5.6

Har på sistone känt mig riktigt less på min tjockkamera - mer än vanligt. Har Googlat som ett djur, jämfört bilder osv. Var länge inne på Olympus ännu en gång men spiken i kistan för m43 kom när jag tog hem RAW-bilder från E-M1 + 12-40/2.8. Bilderna var platta och klarade inte redigering särskilt väl. Så... blickarna riktades mot Fuji. Hittade ett kit med X-T1 och 23/1.4. Körde den en helg och var inte överdrivet imponerad. MÅNGA felfokuserade bilder. Tänkte skicka tillbaks kitet idag men frugan satte stopp för det - "ska du inte hålla ut lite längre än så?". Sen smekte jag den lite och kom fram till att det borde jag nog... för snygg är den. Jag måste bara lära mig att använda den och lära mig hur kontrastfokusen fungerar.


Fuji 23/1.4 @ f/5.6

RAW-filerna från X-T1:an (eller X-Trans kanske är mer rätt) är lite märkliga. Utan uppskärpning är de väldigt mjuka, väldigt mjuka för en kamera som inte ens har AA-filter. Har provat Iridient, Lightroom, Capture One och Photo Ninja. Samma sak överallt. Men med lite uppskärpning så blir det riktigt bra. Plocka fram skuggor är inga problem och högdagrar verkar också under kontroll.

Jag fotar mig dotter väldigt mycket, och att sätta fokus på ögonen på avstånd på 0.5-2m är inte det lättaste. Kontrast finns på många ställen i ett ansikte, särskilt på en figur med mycket hår eller en stor lurvig mössa. Här hade det varit riktigt skönt med ögon-prioritet. Kanske kommer det i en firmware längre fram.


Fuji 23/1.4 @ f/2.5

Nåväl, helt övertygad är jag inte. Men kameran har känsla och 23/1.4 håller CA och överstrålning under bra kontroll. Ikväll var första gången på länge som det faktiskt kändes kul att fotografera. Lite klyschigt i Fuji-sammanhang, men så är det.

Postat 2015-02-16 22:29 | Läst 3137 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera