Lite smutt

Konsten att bli tillfreds med det man har

Ett återbesök hos det analoga


Kodak Tri-X 400. Konica Autoreflex TC, Sigma Mini-Wide II 28/2.8.

Blev lite trött på det digitala och tänkte att det kanske vore kul att smaka på det analoga igen. Sist det begav sig var kanske 10 år sedan. Sagt och gjort så beställdes kemi och film. En Plustek 8100 inhandlades också. Hade tidigare en Canon 9000f som fungerade bra för 120-film men som jag inte tyckte om när jag scannade 135-film. Plusteken leverar helt OK, det ska dock tilläggas att scanna ett negativ åt gången inte är särskilt upphetsande.


Ilford FP4+. Canon EOS 300, Canon EF 50/1.8 STM.

För tillfället söker jag efter en film som jag uppskattar. Har hittills gått igenom Ilford FP4+, Kodak Tri-X 400 och Fomapan 100. Spontant skulle jag säga att jag gillar FP4+ bäst hittills. Nästa film som ska testas är Ilfords Delta 100. Därefter blir det troligen Tri-Xen igen där jag ska prova "stand development" - oklart vad det heter på svenska. Ska även prova andra framkallare vad tiden lider. För tillfället har jag Tetenals Paranol S.


Ilford FP4+. Canon EOS 300, Canon EF 50/1.8 STM.

Tills jag hittat en Canon EOS 3 kommer jag använda min Konica. Den kräver dock lite mer tid i sin användning. Bländarprioritet existerar inte och autofokus finns inte alls. Barn i rörelse är bara att glömma - det tar får lång tid. Tillsvidare får det analoga vara min whisky där saker får ta lite mer tid och det digitala får agera folköl.


Fomapan 100. Konica Autoreflec TC, Konica Hexanon 28/3.5

Vi får se hur länge jag orkar med det här. Tänkte ge det ett halvår iallafall. Är det något jag ska hålla på med måste nog scannern bytas ut mot något mer snabbjobbat. Blir även lite tråkigt med svart vitt i längden så troligen ska jag ge mig på att framkalla färg framöver.

Väl mött!

Postat 2019-09-19 23:20 | Läst 1803 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera